Jump to content
Olcix

Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır?

Recommended Posts

Evinizde hiç katkı maddesi girmemiş doğal yoğurt mayalamak istiyorsunuz, ilk mayayı nereden bulacaksınız?

Çevrenizde yoğurt mayalayanlar belki olabilir ama acaba onların yoğurtlarındaki maya gerçekten doğal mı, o mayanın geçmişine güvenebiliyor musunuz? Acaba o yoğurdun geçmişinde maya olarak market yoğurdu kullanılmış olabilir mi?

Veya İngiltere'ye gidiyorsunuz. İngiltere'ye süt ve süt ürünleri sokmak yasak. İlk yoğurdunuzu marketten yoğurt almadan nasıl mayalayacaksınız?

İşte kullanacağınız mayaya güvenemiyorsanız ve o mayanın geçmişini bilmiyorsanız kendi mayanızı kendiniz imal edebilirsiniz. Nasıl mı? Çok çok kolay. Fotoğrafları izleyin ve evde deneyin.

Malzeme:

 

15 Adet nohut

Günlük süt

1. Gün

b83deb75-a17a-4013-b11c-4892d662447d

Bir kavanozun içine 15 adet (kuru) nohut (organik) konur. Üzerine evde 65 derecede pastörize edilmiş veya kaynatılmış ve 38-40 dereceye kadar ılıtılmış doğal süt dökülür. Sütçüden süt alma imkanı olmayanlar günlük pastörize süt kullanabilirler ancak UHT süt yani uzun süre dayanan kutu süt kesinlikle kullanılmamalı. Termometre yoksa, yoğurt mayalama sıcaklığı olan 38-40 derece parmağınızın dayandığı sıcaklıktır.

5bfea0a2-7b5c-422f-9222-cfe07cc4b243

Kavanoz kalınca bir beze sarılarak yoğurt mayalar gibi 1 gün mayalanmaya bırakılır. Radyatör yanında bekletilebileceği gibi bir fırın içinde de bekletilebilir. Biz fırını önce 2-3 dakika 100 derecede ısıttık ve çok haif sıcaklık oluşmuşken fırının içine koyarak bir gün mayalanması için beklettik.

2. Gün

c4e4e976-f583-4f7f-8bf5-6984814e3d0d

24 saat sonra mayalamaya bıraktığımız nohutlu sütümüzü fırının içinden alıp içine koyduğumuz 15 adet nohutu çıkarıp, kavanozun ağzını kapatıp buzdolabına koyduk. Ağzı açık koysak daha iyi sonuç alabilir miydik bilemiyoruz.

3. Gün

231f0dbc-58ac-4e5a-abe2-94a65478b7c2

Bir gün sonra buzdolabından çıkarılan kavanozun içindeki sıvı bir süzgeç üzerine dökülür. Süzgecin üzerinde kalanlar yapılacak doğal yoğurdun ilk mayasıdır. Maya süzgecin üzerinde toplandı ve yoğurt mayalanacak kaba alındı.

1c575bda-dc03-4ea8-bffb-2984519b42a6?d=1385815806135

Bu ilk mayanın üzerine 65 derecede evde pastörize edilmiş ve 38-40 dereceye kadar ılıtılmış doğal süt yavaş yavaş karıştırılarak ilave edildi ve mayanın süte karışması sağlandı. Toprak kase sarılarak 12 saat bekletilmek üzere ılık bir ortamda mayalanmaya bırakıldı. Radyatör yanında bekletilebileceği gibi bir fırın içinde de bekletilebilir. Biz fırını önce 2-3 dakika 100 derecede ısıttık ve çok haif sıcaklık oluşmuşken fırının içine koyarak mayalanması için beklettik.

12 Saat Sonrası

8905a4d4-1a1b-42b6-8e32-44cf5a19c92a

Nohuttan kendi imal ettiğimiz maya ile yapılan ilk yoğurt tutmuş ve işe yaramıştı. Biraz sulu olmasına rağmen 3-5 kez mayalanmada normal kıvamına ulaşacak. Tadı çok güzel ama biraz tatlıydı. Mutlaka herkes denemeli.

4. Gün

ba4e6ab6-6f3c-4ade-a37d-253b94ff5ff0?d=1385817564009

Kendi imal ettiğimiz biraz sulu olan ilk yoğurdu maya olarak kullanarak ikinci yoğurdumuzu mayaladık. .

5. Gün

33263bd8-2cd3-413f-a58f-4655a813cb3b

İkinci yoğurdumuz birinciye göre daha katıydı. Bugün üçüncü yoğurdumuzu mayaladık.

70946a1d-1003-493d-bf1f-964b3230075c

Bu da üçüncü yoğurdumuzun mayalanması...

6. Gün

3a1d2cfe-61b4-49fb-8125-c7c223618d24

Üçincü mayalamanın sonucunda yoğurdumuz yoğurt gibi oldu. Tadı da artık yoğurt.

8707b96b-bd8e-4556-ba8c-9b84928a2f4d

Ana yoğurdumuzu mayalamadan önce bir kez daha yarım litre sütle bu yoğurdu maya olarak kullanarak dördüncü mayalamamızı yaptık.

6. Gün

89d8a774-7dbd-4fef-92de-b86e6145d06a

Artık mayamız hazır. Ana yoğurdumuzu mayalayabiliriz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolay değilmiş be canım..komşudan yoğurt mayası alırım bekleyemem ,doğal mı ?? nidek el mahkum..

Share this post


Link to post
Share on other sites

hazır yoğurtla mayalanan yoğurt daha güzel oluyor diye maya için hazır yoğurt tercih ederdim ...

bir daha bu şekilde mayalarım yoğurdu inşaAllah teşekkürler olcix'm ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

sütler de bi numara yok sulandırıyorlar mayaya gelene dek doğal katıksız süt bulunmuyor ki..

Share this post


Link to post
Share on other sites
kolay değilmiş be canım..komşudan yoğurt mayası alırım bekleyemem ,doğal mı ?? nidek el mahkum..

 

Güzel olan her şey zordur Şahanem ;)

 

hazır yoğurtla mayalanan yoğurt daha güzel oluyor diye maya için hazır yoğurt tercih ederdim ...

bir daha bu şekilde mayalarım yoğurdu inşaAllah teşekkürler olcix'm ...

Ben teşekkür ederim Nurum dene bakalım Arkadaşım :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
:rofl:banane güzel istemem o zaman...şaka bir yana sütler berbat ,nasıl iyi yoğurt olacak zor yani...:(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...