Jump to content
Sign in to follow this  
İη¢ιѕєℓ

Pandispanya Keki

Recommended Posts

Sünger kek olarak da bilinen pandispanya keki, pastacılığın temel keklerinden biridir. Avrupa orijinli bu lezzetli ve hafif kek oldukça basit malzemelere ve kolay bir pişirme tekniğine sahip. Pandispanya kekini, kremalı pastalarınızda pasta tabanı veya katları olarak kullanabileceğiniz gibi, sade olarak da servis edebilirsiniz.

 

 

Pandispanya keki malzemeleri:

 

 

5 adet büyük boy yumurta

1,5 su bardağı un

Yarım su bardağı nişasta

1 su bardağı şeker

3 yemek kaşığı margarin ya da tereyağı

100 ml süt

1 tatlı kaşığı dolusu kabartma tozu

1 tatlı kaşığı vanilya

Yarım çay kaşığı tuz

 

Pandispanya keki yapılışı:

 

 

Buzdolabından çıkan malzemelerin oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

100 ml sütü, küçük bir kaba alın ve kaynatmamaya özen göstererek ısıtın.

Isınan sütün içine tereyağını ekleyin ve altını kapatın.

Derin bir çırpma kabında, oda sıcaklığındaki yumurtaları ve şekeri köpük haline gelinceye kadar, en az 8 dakika boyunca yüksek devirde mikser ile çırpın

Şeker ve yumurta homojen bir karışım haline gelince, mikseri en düşük devire getirin ve ılık sütü ekleyin. Sütün parmağınızı yakmayacak sıcaklıkta olmasına dikkat edin.

Ayrı bir kapta un, nişasta, kabartma tozu ve tuzu karıştırın. Daha sonra karışan kuru malzemeleri, bir elekten geçirerek hava almasını sağlayın. Bu işlem kekin daha çok kabarmasını sağlayacaktır.

Sütlü yumurtalı karışımın içerisine elekten geçirdiğiniz un, nişasta, kabartma tozu ve unu nazikçe ekleyin. Tahta bir kaşık yardımıyla çok fazla karıştırmadan pürüzsüz bir hamur kıvamına getirin.

Son olarak vanilyayı ekleyin ve karıştırın.

20-25 cm çapındaki fırın tepsisini yağlayın ve bir tatlı kaşığı kadar şeker serpiştirin.

Kek hamurunu kalıba dökün ve önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında iyice kabarana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.

İlk yarım saat fırın kapağını kesinlikle açmayın. Bu ısının dışarıya kaçarak kekin sönmesine neden olur. İçinin piştiğinden emin olmak için tahta bir kürdanı kekin ortasına saplayın. Kek hamuru kürdana yapışmıyorsa iyice pişmiş demektir.

Fırından çıkan keki dinlenmeye alın ve iyice soğuduktan sonra kalıbından çıkarın.

Pandispanya keki servise hazır. Afiyet olsun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...