Jump to content
Sign in to follow this  
Alyadua

Sığır Dili Mantarlı İğnelik Otlu Bulgur Pilavı

Recommended Posts

sigir-dili-mantari-nasil-yenir_646x340.jpgBiçimsiz şapkasının altında sığır diline benzeyen bir yüzey bulundurduğundan bu ismi alan sığır dili mantarı farklı çevrelerde yetişebilen bir mantar türüdür. Üzerinde hiçbir leke bulundurmayan bu mantar türünün nadiren sap ve gövde kısmında kahverengimsi lekeler bulunabilir.

Gevrek ve hoş bir kokuya sahip sığır dili mantarı mutfakta çeşitli şekillerde tüketilebilir. Genellikle sebze yemekleri ile birlikte ve pilav yapımında kullanılır. Makarna türü yemeklerin yanına sos içinde hazırlanarak sunulur. Bu yemekler dışında sığır dili mantarı sade bir şekilde de tüketilebilir. Özellikle büyük olanlarının keskin bir tadı bulunur. Bu nedenle bu keskinliği gidermek için genellikle ilk önce haşlanır.

Sığır Dili Mantarlı İğnelik Otlu Bulgur Pilavı

Malzemeler:

 

  • 1 adet domates
  • 150 gram haşlanmış sığır dili mantarı
  • 2 çorba kaşığı tavuksuyu
  • 100 gram iğnelik otu
  • 3 çorba kaşığı margarin
  • Tuz ve limon suyu

Yapılışı: Yıkanıp temizlenen mantarlar limonlu suda haşlanır. Sonra küçük bir şekilde doğranır. Bir köşede sıcak tuzlu suda bir miktar pirinç bekletilir. Sonra yıkanıp süzülür. Tencerede ısınan margarinin içerisine doğranmış domatesler eklenir. Sonra küçük doğranmış mantarlar eklenir. Biraz kavurduktan sonra tavuk suyu tencereye eklenir. Üzerine pirinçler, doğranmış iğnelik otu ve tuz eklenir. Bir miktar su eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır.

İnsan Sağlığına Etkisi Nedir?

Demir açısından oldukça zengin olan sığır dili mantarı kansızlığa iyi gelir. Halsizliği gidererek vücuda güç verir. Diğer mantar türlerine göre kalorisi oldukça düşüktür. B, D ve P vitamini açısından oldukça zengindir. Vücuttaki enfeksiyonları engeller. Potasyum, bakır, fosfor ve kalsiyum açısından da oldukça zengin olan sığır dili mantarı bendensel gelişim için oldukça önemlidir. Bol miktarda protein bulundurduğundan hücre yapımında etkin bir rol oynar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Sindirim sistemine faydası büyüktür. Mide ve mide ile ilgili rahatsızlıkların olmasını önler. Kalp ve damar sertliğini hafifletir. Kolesterolün yükselmesini önler. Kemik gelişimine katkı sağlar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...