Jump to content
Sign in to follow this  
İη¢ιѕєℓ

Kuru Üzümlü Kek

Recommended Posts

Bir yaz meyvesi olan üzüm, kuru veya yaş meyve olarak kek yapımında kullanılır. Lezzetli ve besin değeri açısından zengin olan üzümlü kek özellikle süt veya sıcak çikolata ile birlikte tüketildiğinde tam bir enerji deposudur. Meyveli, çikolatalı, kakaolu, muzlu kekler gibi üzüm de keklerde kullanılır.

 

 

Malzemeler

 

 

3 adet yumurta

1 su bardağı şeker

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı kuru üzüm

Portakal ve limon kabuğu rendesi

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

2 su bardağı un

 

Hazırlanışı: 3 adet yumurta bir kaba kırılır üzerine 1 su bardağı şeker eklenir. Bu karışım yaklaşık olarak 3-4 dakika karıştırılır. Ardından karışıma diğer malzemelerden yağ, yoğurt, un ve vanilya ilave edildikten sonra tekrar çırpılır. İsteğe göre portakal ve limon kabuğu rendelenir ve karışımın içine katılır. Karışıma kabartma tozu ilave edilir, kekin daha çok kabarması için kabartma tozunun üzerine 2-3 damla limon suyu sıkılır. Daha sonra ayrı bir kapta, kuru üzümlerin birbirine yapışmaması için çok az miktarda un ile karıştırılır. Elde edilen karışım diğer kek harcının içine ilave edilip kaşık yardımıyla karıştırılır. Kek kalıbına dökülür. Kek kalıbına karışımı dökmeden önce yapışmaması için yağlanması gereklidir. Pişirme süresi fırına göre farklılık gösterir. Ortalama 50 dakika içinde pişmiş olur. Servis tabağı üzerine kapatılıp ters çevrilir, kek kalıptan tabağa alınır. Fırından çıkarıldığında soğuması beklenir ve servise hazır hale gelir.

 

 

Püf Noktalar

 

 

Kek için kullanılacak malzemelerin oda sıcaklığında olması gereklidir.

Önce yumurtalar çırpılır, sonra şeker ilave edilir daha sonra ise diğer malzemeler konulmalıdır. Malzeme ekleme sırası kekin tadını ve şeklini etkileyecektir.

Kek yapımında karbonat kullanılmamalıdır.

Kekin daha çok kabarması isteniliyor ise un ile birlikte kabartma tozuda ilave edilerek elenmelidir.

Pişme süresinde fırının kapağı çok açılmamalıdır.

Kekin piştiğinin anlaşılması için orta kısmına bıçak veya kürdan batırılır. Hamur bulaşmıyorsa kek hazır hale gelmiştir.

Fırının önceden ısıtılmış olması gereklidir. Isının 180-200 derece arasında olması tavsiye edilir.

Keki fırından aldıktan sonra kabın içinde soğuması beklenmelidir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...