Jump to content
Sign in to follow this  
İη¢ιѕєℓ

Dereotlu Kek

Recommended Posts

Tuzlu kekler Türk mutfağının vazgeçilmez atıştırmalıklarındandır. Çeşitli sebze, yeşillik, ve baharatlarla yapılan tuzlu kekler hem doyurucu hem de paketli gıdalar yerine alternatif olabilecek doğal ürünlerdir. Tuzlu kek çeşitlerinden biri de dereotlu kektir. Ekonomik malzemeleri ve tarifinin kolaylığı nedeni ile her evin mutfağında sıklıkla tercih edilir. Dereotlu kekin yapmak için birkaç püf noktasını bilmeye ihtiyaç vardır.

 

 

Dereotlu kek için gerekli malzemeler

 

 

1 demet taze dereotu

Yarım demet maydanoz

250 gr az tuzlu beyaz peynir

2,5-3 su bardağı beyaz ya da kepekli un

1 adet büyük boy yumurta

1 su bardağı ayçiçek yağı

Yarım çay bardağı ev yoğurdu

1 çay kaşığı sirke

1 tutam tuz

Yarım çay kaşığı karabiber

İsteğe bağlı miktarda toz biber

1 paket kabartma tozu

 

Hazırlanışı

 

 

Dereotu ve maydanoz demetleri iyice yıkanır. Yeşillikler ince ince doğranır. Ayrı bir kapta un elenir ve üzerine ayçiçek yağı, yumurta, yoğurt, kabartma tozu, sirke, tuz, karabiber ve toz biber eklenerek tahta kaşık yardımı ile karıştırılır. Dereotlu kek harcının kıvamı tatlı kek harçlarına göre daha yoğun olmalıdır. Yoğunluk tuzlu keklerde daha güzel bir kıvam ve tat verir. Aynı zamanda pişmesi için koyu kıvam idealdir.

 

 

Kek harcı koyu ve homojen bir kıvam alınca içine doğranan yeşillikler eklenerek tekrar karıştırılır. Beyaz peynir küp şeklinde bir kap içerisinde doğranır. Pişerken kıvamını almak için en önemli nokta harçla birleştirmeden önce bir tutam una bulamaktır. Peynirlerin üzerine bir tutam un serpiştirilirek tüm peynir parçalarını kaplaması sağlanır. Böylece piştikten sonra peynirlerin formu değişmediği için daha yoğun bir tat vermesi sağlanabilir.

 

 

Una bulanan peynirler de kek harcına ilave edilerek karıştırılıp tabanı yağlanmış kek kalıbına alınır. Harcın kek kalıbında dengeli bir şekilde yayılması sağlanır ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fansız ayarlı fırında 35-40 dakika boyunca pişirilir. Kekin piştiği üzerinin iyice kızarması ile anlaşılabilir. Pişen kek fırından çıkartılıp ortalama yarım saat oda sıcaklığında bekletilerek sunuma hazır hale gelebilir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...