Jump to content
Sign in to follow this  
İη¢ιѕєℓ

Alabalık Pişirme Yöntemleri

Recommended Posts

En lezzetli tatlı su balıklarından biri olan alabalık, boyu 20- 25 cm civarında, bir porsiyonluk balıklardandır. Kılçığı az ve karın boşluğu küçük olduğu için eti fazladır. Üretimi balık çiftliklerinde yapıldığı için yılın her ayı bulunabilir. Pişirildikten sonra yaklaşık %35 oranında azalır. En çok ızgara, fırında, tavada ve güveçte hazırlanır.

 

 

Alabalık ızgara için malzemeler:

 

 

4 adet orta boy alabalık

½ çay bardağı zeytinyağı

3-4 diş sarımsak

1 dal taze kekik

1 dilim limon

İsteğe göre tuz ve karabiber.

 

Yapılışı:

 

 

Balıklar bol suda yıkanır ve suyu süzdürülür. Gerekirse karın boşluğundaki kısımları bir kağıt havlu yardımıyla kurutulur.

Sarımsaklar iri parçalar halinde doğranır.

Balıklar hariç tüm malzemeler bir kaba alınır ve karıştırılır.

Çok iri balıklarda içinin çiğ kalmasını önlemek için gövdeye dikey olarak yarım santimetre derinliğinde kesikler açılabilir.

Hazırlanan marine ile balıkların her yeri ovalanır ve kalan sos balıkların üzerine dökülür.

En az 1 saat boyunca buzdolabında dinlendirilir.

Pişirilmeden en az 15 dakika önce buzdolabından çıkartılır.

Balıkların üzerinde sarımsak veya kekik varsa, yanmaması ve lezzetini bozmaması için temizlenir.

Alevsiz ve aşırı kızgın olmayan közde her bir yüzü kızarıncaya kadar ve çok fazla kurutmamaya dikkat ederek pişirilir. Etlerin kurumaması için ara ara hafifçe zeytinyağı ile yağlanır.

İsteğe göre yeşillikler, soğan ya da limon dilimleri ile sıcak servis edilir.

 

Fırında alabalık için malzemeler:

 

 

4 adet orta boy alabalık

2 adet iri domates (isteğe göre)

4 adet biber (isteğe göre)

4 yemek kaşığı tereyağı

Tuz, karabiber

 

Yapılışı:

 

 

Balıklar bol suda yıkanır ve suyu süzdürülür.

Tuz ve karabiber ile ovalandıktan sonra güveç kaplarına ya da fırın tepsisine yerleştirilir.

İsteğe göre domatesler ve biberler dilimlenerek balıkların etrafına yerleştirilir.

Tereyağı küpler halinde kesilir ve balıkların üzerine eşit olarak yerleştirilir.

Fırın tepsisinin ya da güvecin üstü alüminyum folyo ile kapatılır.

250 derece fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirilir.

İsteğe göre yeşillikler ya da haşlanmış sebzeler gibi garnitürlerle servis yapılır.

 

Tavada alabalık için malzemeler:

 

 

4 adet orta boy alabalık

Yarım su bardağı buğday ya da mısır unu

Kızartmak için 1 su bardağı sıvı yağ

1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı

Tuz, karabiber

 

Yapılışı:

 

 

Balıklar bol suda yıkanır ve suyu süzdürülür.

Tuz ve karabiber ile ovulur.

İsteğe göre mısır unu, buğday unu ya da eşit ölçüde karıştırılmış buğday ve mısır ununa batırılır.

Sıvıyağ, kızartma tavasına alınır ve ısıtılır.

Lezzet katması için kızgın yağın içine bir yemek kaşığı tereyağı eklenir.

Unlanmış balıkların her bir yüzü kızarıncaya kadar yüksek ateşte pişirilir.

Servis esnasında isteğe göre balıkların üzerine küçük bir küp tereyağı ilave edilir.

Yeşilliklerle servis yapılır.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...