İη¢ιѕєℓ 905,182 Posted December 1, 2015 İtalyan mutfağının en çok bilinen soslarından biri olan bolonez, çeşitli sebzeler ve kıyma ile hazırlanan lezzetli bir sostur. Genellikle geniş ve düz tagliatelle gibi makarnalarla beraber kullanılır. İpucu: Lezzetli bir bolonez sos hazırlamak için sosun çok uzun süre kısık ateşte pişirilmesi gerekir. Orijinal bolonez sos tariflerinde pişme süresi yaklaşık 4 saattir. Malzemeler: 1 adet havuç 1 adet kereviz 1 adet soğan 2 adet domates Yarım kilo yağsız kıyma 1 çay bardağı süt ½ çay bardağı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı pul biber 2 adet defne yaprağı 1 çay bardağı süt 1 çay bardağı su Yapılışı: Soğan, havuç ve kerevizin kabukları soyulur ve küçük küçük zar şeklinde doğranır. Bir sos tenceresine yarım çay bardağı zeytinyağı ilave edilir. Yağ ısınınca soğanlar tencereye alınır. 4-5 dakika yumuşayıncaya kadar kavrulur. Ardından kıyma ilave edilir. Kıymanın sulanmasına izin vermeden yüksek ateşte tane tane oluncaya kadar 2-3 dakika kavrulur. Kereviz ve havuç ilave edilir. 1-2 dakika kavurduktan sonra kabukları soyulmuş ve rendelenmiş domatesler ilave edilir. 5 dakika daha kavurduktan sonra 1 çay bardağı süt ve 1 çay bardağı su ilave edilir. Sos kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise en kısık ateşe alınır. En az 1 saat boyunca kısık ateşte yavaş yavaş pişmeye bırakılır. Bir paket makarna 3 litre kaynar tuzlu suya ilave edilir ve 7-8 dakika pişirilir. Dişe gelecek şekilde pişen makarnalar süzülür ve tekrar tencereye alınır. Süzme suyundan 1 su bardağı ayrılır. Bolonez sos makarnaya ilave edilir. Yüksek ateşte makarna sosunu iyice çekinceye kadar yaklaşık 5 dakika daha pişirilir. Sosun koyuluğuna göre makarnanın haşlama suyundan ilave edilir. Servis esnasında isteğe göre rendelenmiş taze parmesan ilavesi yapılır. Quote Share this post Link to post Share on other sites