Jump to content
İη¢ιѕєℓ

Alabalık Tarifleri

Recommended Posts

Birçok alt türü bulunan ve yırtıcı bir tatlı su balığı olan alabalık, deniz ürünleri arasında sıklıkta tüketilen balıklar arasında yer alır. Pişirmesi oldukça kolay ve hızlı olan alabalık, bütün ya da fileto olarak tüketilebilir. Çeşitli baharatlar ve tatlar ile lezzetlendirilebilen alabalık tavada, fırında ve ızgarada olmak üzere üç temel şekilde pişirilebilir. Ancak alabalık pişirilmeden önce sindirim yolu temizlenmelidir. Bunun için yapılacak ilk işlem balığın sindirim sistemini kaldırmaktır. Bu amaçla alabalık kuyruk kısmından başlayarak yukarı doğru solungaçlara kadar kesilir ve iç organları alınır. Ardından yüzgeçleri de bıçak yardımıyla temizlenerek soğuk suyla durulanır. Yıkandıktan sonra ağıza doğru V şeklinde kesilerek balığın başı kopartılır. En son göğüs yüzgeçleri kesilir. Ardından farklı pişirme yöntemleriyle alabalığı hazırlamak mümkündür.

 

 

Fırında Alabalık

 

 

4 adet küçük gökkuşağı alabalığı

2 adet limon

Dereotu (isteğe göre tarhun otu)

Tuz ve karabiber

Zeytinyağı

 

Yapılışı:

 

 

Balıklar yerleştirilmeden önce fırın ısıtılır.

Alüminyum folyo 4 parçaya bölünerek mat tarafları hafifçe zeytinyağı ile yağlanır.

Balıklar folyolara yerleştirilerek üzerine tuz ve karabiber serpilir.

İki dilim limon ile balıkların ortasına dereotu veya tarhun otu yerleştirilir ve yarım çay kaşığı zeytinyağı gezdirilir.

Folyolarla sıkı bir şekilde paketlenerek fırın tepsisine yerleştirilir.

Yaklaşık 10 dakika boyunca fırında pişirilir.

10 dakika sonunda balıkların pişip pişmediği çatal yardımıyla kontrol edilir.

Eğer çatal rahatça balığın derisinden geçiyor ise fırından alınır. Aksi durumda 5 dakika daha pişirilmeye devam edilir.

Balık salan suyu ile birlikte dereotu, maydanoz ya da tarhun otu serpiştirilerek servis edilir.

 

 

Tavada Alabalık

 

 

2 adet alabalık

1 yemek kaşığı ayçiçek veya zeytinyağı

1 yemek kaşığı tereyağı

Tuz ve karabiber

Un ya da mısır unu (isteğe göre)

 

Yapılışı:

 

 

Ayçiçek yağı veya zeytinyağı orta ateşte ısıtılır.

Yağ kızarmaya başladığında tavaya tereyağı eklenir.

Balığın her iki tarafına az miktarda tuz ve karabiber serpiştirilir. İsteğe göre bu işlem un ya da mısır unuyla da yapılabilir.

Balıklar tavaya konularak gevrekleşinceye kadar yaklaşık 4–6 dakika boyunca pişirilir.

Çatalla kontrol edilerek etin kolayca ayrılıp ayrılmadığına bakılır.

Sıcak olarak servis edilir.

 

 

Izgarada Alabalık

 

 

4 adet alabalık

1 fincan zeytinyağı

2 çay kaşığı kekik

2 diş sarımsak

1 limon suyu

Tuz ve karabiber

 

Yapılışı:

 

 

Temizlenen balıkların suyu süzdürülerek kağıt havlu ile kurulanır.

Derin bir kaba limon suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber, kekik ve ezilmiş sarımsak konularak tüm malzemeler iyice karıştırılır.

Hazırlanan karışıma balıklar eklenerek yaklaşık bir saat boyunca buzdolabında bekletilir.

Balıklar, iyice kızdırıldıktan sonra ateşli ya da elektrikli ızgaraya konur.

Pişirme esnasında ara sıra balıkların üstü yağlanarak her iki tarafı iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

Domates, biber, yeşillik ile sıcak bir şekilde servis edilir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...