Jump to content
Sign in to follow this  
İη¢ιѕєℓ

Hindi Dolması Nasıl Yapılır?

Recommended Posts

Yılbaşı sofralarının olmazsa olmaz ana yemeği hindi dolması hem iç harcı hem de nar gibi kızarmış beyaz eti ile herkesin iştahını açan, doyurucu bir tarif olarak bilinir.

 

 

Hindi Dolması İçin Gerekli Malzemeler

 

 

1 adet büyük boy hindi

1 bardak yarım yağlı süt

Yarım limon

1 çorba kaşığı tatlı biber salçası

1 kahve fincanı zeytinyağı

3 diş sarımsak (ezilmiş olacak)

Arzu edilen miktarda tuz, karabiber

 

İç Harcı İçin Malzemeler

 

 

2 adet kuru soğan

2.5 bardak pilavlık pirinç

250 gram tavuk ciğeri

2 çorba kaşığı dolmalık fıstık

Yarım demet maydanoz

Çeyrek demek dereotu

3 çorba kaşığı tereyağı

2 çorba kaşığı sıvıyağ

2 bardak su

Arzu edilen miktarda yenibahar, karabiber

 

Hindi Dolması Nasıl Yapılır?

 

 

Bir karıştırma kabının içerisine 1 bardak yarım yağlı süt, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 3 diş ezilmiş sarımsak ve arzu edilen miktarda tuz ile karabiber dökülür. Malzemeler iyice karıştırılır. Diğer tarafta büyük boy hindi, yarım limon ile ovulur. Sütlü karışım, limon ile ovulan hindinin herbir noktasına sürülür. Ardından hindi streç film ile sarılır ve buzdolabına kaldırılır. Bu işlem hindinin marine edilmesini sağlar ve en az 3 saat bekletilmesi gerekir.

 

 

Hindinin marine süreci devam ederken pilav yapılır. Bunun için pilav tenceresine 2 çorba kaşığı sıvıyağ dökülür. Kızan sıvıyağ yemeklik doğranmış kuru soğan ile buluşturulur. Kavrulan ve rengi dönen soğanların üzerine küp küp doğranmış 250 gram tavuk ciğeri ilave edilir. Malzemeler bir-iki dakika önceden iyice yıkanmış ve nişastası akıtılmış pirinçlerle de buluşturulup kavrulur. Ardından pilavın suyu boşaltılır. Baharatları da eklendikten sonra tencerenin kapağı kapatılır. Suyunu çeken pilavın altı kapatılır. Burada pilavın çok pişmemesi, suyunu çekince ocaktan alınması önemlidir. Pilav fırında da pişeceğinden daha sonra çok lapa ya da kuru olabilir.

 

 

Dinlenen hindi buzdolabından çıkarılır. Dereotu ve maydanoz ile buluşan pilav hindinin içine doldurulur. Büyük bir fırın tepsisine yerleştirilmesi gereken hindinin ayakları birbirine bağlanır. (Yanmaz bir ip kullanılmalıdır.) Son olarak 1 yemek kaşığı tereyağı ile yağlanır. Tepsi yarıya kadar su ile doldurulur. Ardından üzeri yağlı kağıt ve folyo ile kaplanır. Hindi önceden ısıltılmış fırında 200 derecede pişirilir. Pişirme süresi en az 3 saattir. 2.5 saat dolduğunda kağıt ve folyo çıkarılır ve hindi nar gibi kızarması için yarım saat üstü açık pişirilir. Fırından çıkarılan hindi, sıcak sıcak servis edilir.

 

hindi-dolmasi-nasil-yapilir_646x340.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...