Jump to content
Sign in to follow this  
İη¢ιѕєℓ

Evde Sucuk Nasıl Yapılır?

Recommended Posts

Kesilen büyükbaş hayvanlardan elde edilen etleri değerlendirmenin ve lezzetlendirmenin bir yolu da sucuk yapmaktır. Günümüzde hazır almak yerine evde güvenilen ve istenen malzemelerden sucuk yapmak yaygınlaşmaya başlamıştır.

 

 

Malzemeler

 

 

6 kg et

200 gram tuz

150 gram kimyon

100 gram karabiber

125 gram tatlı toz biber

125 gram acı toz pulbiber

50 gram yenibahar

25 gram tarçın

2-3 diş sarımsak

Bağırsak veya streç film

Kıyma makinesi veya rondo

 

 

Yapılışı

 

 

Püf Nokta 1: Sucuk yapımında kullanılacak olan etin döş et olması gerekir. Ayrıca etteki yağ oranı 1 kg için, 800 gram et 200 gram yağ şeklinde ayarlanmalıdır. Böylece sucuk sert olmaz ve lezzetli olur.

 

 

Et kıyma makinesinden ince ayarda geçirilir.

Baharatlar ve rendelenmiş olan sarımsaklarla beraber yaklaşık 20 dakika iyice yoğrulur.

Tüm malzemelerin iyice özdeşleşmesi için bir kez daha makineden geçirilir.

Hazırlanan harç fermente olması için ağzı kapalı şekilde 1 gün buzdolabında dinlendirilir.

 

 

Püf Nokta 2: Sucuk harcının baharat oranları ve tadını test etmek için bağırsaklara doldurulmadan önce köfte yapılabilir.

 

 

Yöresel baharatçılarda bulunabilen kurutulmuş bağırsaklar kaynar suya daldırılır. Birkaç dakika içinde açılacaklardır.

Açılan bağırsaklar yeni hazırlanmış kaynar suya tekrar batırılır. İç-dış tüm bağırsak yüzeyinin kaynar suya temas etmesi sağlanır.

Sonra akan su altında özellikle iç kısmı yıkanarak temizlenir.

En son dezenfekte etmek için 1 çay bardağı kadar sirke dökülmüş olan kaynar suda 2 dakika daha bekletilir.

Fermente olan harç, ağzına sucuk doldurma ucu takılan makineye boşaltılır.

Bağırsaklar kıvrılır ve makineden çıkan harç ile doldurur.

 

 

Püf Nokta 3: Sucuk yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta harç doldurulurken bağırsağın içinde hava kalmamasıdır. Yoksa sucuk bozulur. Bu durumu engellemek için iğne batırılıp havası alınabilir. Ya da en az riskli olan parmak boy sucuklar yapılabilir.

 

 

Püf Nokta 4: Kıyma makinesi bulunamadığında mutfak robotundan yararlanılabilir, sucuk doldurma aparatı yerine huni kullanılabilir.

 

 

Doldurulan bağırsakların ağzı sıkı şekilde bağlanır.

Kurutmak için serin bir yere veya buzdolabına asılır. Birkaç hafta sonra kullanılmaya başlanır.

 

 

Püf Nokta 5: Kurutulan sucukların üzerinde küf oluşabilir. 3-4 günde bir sirkeli su ile ıslatılmış bezle temizlenebilir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...