Jump to content
Sign in to follow this  
İη¢ιѕєℓ

Ocak'ta Hangi Balıklar Yenir?

Recommended Posts

Yeni yılın başlangıcıyla birlikte havalar da iyice soğur. Bu nedenle balıkların yağlanma süreci Ocak ayında iyice hızlanır ve bu durum da yağlanan balıkların daha lezzetli olmasını sağlar. Ocak ayında tüketilebilecek en lezzetli balıklar da yağlanmış balıklardır. Yağlı olmaları nedeniyle bu balıklar daha çok ızgaraya ve fırında pişirilmeye uygun olsalar da kızartmadan vazgeçemeyenler ise kızartma yağı miktarına dikkat ederek bu lezzetli balıkları tavada da pişirebilirler.

 

 

Ocak Ayında Hangi Balıklar Yenir?

 

 

Hamsi: İyice yağlanmasından dolayı hamsi Ocak ayında yenebilecek en lezzetli balıklar arasında başı çeker. Bu yağlı haliyle hamsi özellikle ızgara şeklinde hazırlandığında oldukça lezzetli olur. Ancak tavası da lezzetli olan hamsinin bu şekilde hazırlanması için unlandıktan sonra tavaya az yağ ilave edilerek pişirilmesi gerekir.

 

 

Düz bir tava kullanılarak balıkların sıkışık şekilde istiflenmesi ve bir kapak yardımıyla hep birlikte çevrilerek pişirilmeleri tüm hamsilerin eşit şekilde pişmesini ve aynı sıcaklıkta servis edilebilmeleri için önemlidir. Izgara ve tavasının yanında hamsi buğulama, fırın, kağıt kebabı, pilaki ve yahni şeklinde de hazırlanarak sofralar şenlendirilebilir.

 

 

Torik: Palamudun büyüğü olan torik Ocak ayında yenebilecek en lezzetli balık seçenekleri arasında ilk sıralarda yer alır. Bu dönemde oldukça yağlanmış olduğundan torikler büyüklüklerine göre bütün halde ya da halka dilim veya fileto şeklinde kesilerek zeytinyağlı sos ile bir süre marine edildikten sonra ızgarada pişirilebilirler. Izgarasının yanında torik soğan, domates, biber, defneyaprağı ve az miktarda yağ eklenerek fırında pişirildiğinde de oldukça lezzetli olur. Kızartma sevenler ise yağlı bir balık olduğu için bu ayda toriği pişirirken aşırı yağ kullanmamaya dikkat etmelidir.

 

 

Çinekop: Lüferin küçüğü olan çinekop ızgara ve tava şeklinde hazırlandığında oldukça lezzetli olmasına rağmen, lüferin nesli tükenme tehlikesinde olduğundan bu balığın tüketilmesi önerilmez. Çinekopun büyümesine ve üremesine izin verilmesi türün devamlılığı açısından hayati önem taşır.

 

 

Ocak ayının diğer lezzetli balıkları arasında da levrek, mercan ve palamut sayılabilir. Kağıt kebabı tercih edilebilen levrek ayrıca ızgarada ve fırında da oldukça lezzetli olur. Mercan ise tava veya fırın şeklinde pişirilmelidir. Palamut bu ayda ızgara, fırın ve yahni şeklinde hazırlanarak tüketilebilir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...