Jump to content
Sign in to follow this  
İη¢ιѕєℓ

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?

Recommended Posts

Mandıra ürünleri arasında yer alan yoğurt lezzeti yanında yüksek besin değerine sahip bir besindir. B2, B12, B6 vitaminleri başta olmak üzere içeriğinde kemik sağlığını koruyan zengin bir kalsiyum mineralini barındırır. Yoğurdun diğer bir özelliği ise kaslar için faydalı olan ve enerji verici etkisi bulunan laktik asit bakterilerine sahip olmasıdır. Sütün mayalanması ile elde edilen yoğurt, daha sağlıklı olması ile evde yapımı tercih edilen besinler arasında yer alır. Yoğurdun yapımında dikkat edilmesi gereken kıvamını tutturabilmektir. Diğer bir nokta ise yoğurt yapımında kullanılan malzemelerin doğal olmasıdır. Bu nedenle paket ürünlerinin kullanımından yoğurt yapımı sırasında uzak durulmalıdır.

 

 

Evde Yoğurt Yapımı

 

 

Malzemeler

 

 

2 kg. doğal süt

2 çorba kaşığı doğal yoğurt

İsteğe bağlı 1 adet küp ya da bir tatlı kaşığı toz şeker

 

Yapılışı

 

 

Süt bekletilmeden süzülür ve taşmamasına dikkat edilerek kısık ateşte kaynatılır.

Kabardıktan sonra ocağı altı kapatılarak süt yoğurdun yapılacağı kapaklı bir kap, kavanoz ya da tencere içine konur.

Sütün mayalama için uygun sıcaklığa gelmesi beklenir.

Bu esnada başka bir kasede yoğurt mayalanmak için kaşık ya da çatal yardımıyla iyice çırpılır.

İsteğe bağlı olarak yoğurt içine şeker katılarak çırpmaya devam edilir.

Sütün kıvamı sıcak olmakla birlikte el ile dokunulabilecek ısıya ulaştığında hazırlanan maya süte katılır ve hafifçe karıştırılır.

Kabın üzeri kapatıldıktan sonra üzeri sofra bezi ya da benzer nitelikte bezlerle iyice örtülür.

Kap yerinden kıpırdatılmadan en az üç saat bu şekilde bekletilir.

3 saat sonrasında bezler açılır ve eğer yoğurt ertesi günü kullanılmak üzere buzdolabına kaldırılır.

 

 

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

 

 

Yoğurt yapımında kıvamın tam olarak tutturulmasında sütün sıcaklığı çok önemlidir. Ilımış ya da soğuk sütte yoğurt tutmaz, aynı şekilde çok sıcak sütte yoğurt gereken kıvama ulaşmaz. Sütün sıcaklığını ayarlamak tecrübeye dayalı bir unsurken genel olarak serçe parmağı hafifçe süte dokundurularak sıcaklık testi yapılır. Eğer serçe parmağı süte dokunabilecek kadar sıcaklığa dayanıyorsa ancak sıcaklığı da hissediyorsa süt yoğurt mayalamaya hazırdır.

Yoğurt tutması için mayalarken ve özellikle mayalanma sonrası kullanılacak kabın yerinden oynatılmaması önemlidir.

Yoğurdun kıvamına ulaşması için gereken en az 3 saatlik sürede yoğurt tutmamış ise yoğurt mayalanan kabı sıcak su dolu bir leğende yaklaşık bir iki saat bekletmek yoğurdun tutmasına yardımcı olur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bende evde mayalıyorum, asla hazır yoğurt yiyemem. Ama şekeri ilk defa duydum denemekte yarar var.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...