Jump to content
Sign in to follow this  
mormeneksem

Mangalda Balik Nasil Kizartilir?

Recommended Posts

Izgara balık yapmadan önce balıkların ızgara için uygun olup olmadıklarına bakılmalıdır. İri ve yağlı balıklar mangal için uygundur. Çünkü balığın yağı sayesinde ızgaraya yapışma sorunu yaşanmaz. Büyük ve yağlı balıklar mangalda kurumazlar ve lezzetlerini korurlar. Mangalda en sık tercih edilen balık türleri şunlardır:

 

Uskumru

Barbunya

Çingene palamudu

Çipura

Lüfer

Hamsi (iri değildir ama ızgarada yapılabilir)

 

Balık İçin Hazırlık Aşaması

 

Balıkların mutlaka içlerinin temizlenmesi ve pullarının kazınması gerekir. Ardından sudan geçirilen balıklar yağlama işlemine alınabilir.

 

Balıklar pişirilmeden birkaç saat kadar öncesinde zeytinyağı ile yağlanır ve bu şekilde bekletilir. Bu yağlama işlemi lezzet içindir.

 

Mangalda ateşi görünce balığın çatlamaması için hazırlık sırasında balığın iki yanı bıçak yardımı ile çizilir.

 

Mangalın Hazır Hale Getirilmesi

 

Izgara mutlaka biraz ısınmış olmalıdır, aynı zamanda ızgara hafif olarak yağlanır. Bu şekilde hem balık ızgaraya yapışmaz hem de pişmesi kolaylaşır.

 

Mangal ateşi çok harlı ve alev alev olmamalıdır. Odun yakılıyor ise odun ateşi de canlılığını yitimiş olmalıdır. Çünkü harlı ateşte balık kolay yanar ve lezzetini kaybeder. 

 

Balığın Kızartılması

 

Balığın hazırlanması ve mangalın da hazır hale getirilmesinin ardından son bölüme geçilir. Balığın kızartılma süresi uygun ateşte 5-8 dakika arasında değişir.

 

İri balıkların filetoları çıkarılabilir ve bazı parçalar ayrı ayrı da pişirilebilir. Çok sık tercih edilmese de balıkların etleri parçalara ayrılıp şişlere takılarak mangalda kızartılabilir. Bu farklılıklar kişilerin damak tadına göre değişir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...