Jump to content
Sign in to follow this  
İη¢ιѕєℓ

Evde Pul Biber Nasıl Yapılır?

Recommended Posts

Yapılan her yemeğe lezzet katan pul biber, mutfalarda en sık tercih edilen baharatlardan biridir. Pişirilecek yemek türüne ya da kişinin zevkine göre tatlı ve acı türleri kullanılabilir. Çoğunlukla hazır satın alınan bu baharatı dikkat gerektiren bazı aşamaları olsa da evde hazırlamak mümkündür. Önemli olan hazırlık aşamasındaki püf noktalara dikkat etmektir.

 

 

Malzemeler

 

 

Acı ya da tatlı biber

Kalın iplik

İğne

Mutfak robotu

Zeytinyağı

Tuz

 

Hazırlanışı

 

 

1 kilo biber bol su ile yıkanır. Kullanılacak biberler acı ise eldiven kullanılmalıdır. Hazırlanacak olan pul biberin çok acı olması istenmiyorsa acı ve tatlı biber karıştırılabilir. Daha sonra iğneye kalın iplik geçirilir. Biberler saplarından delinerek tek tek ipe dizilir. Hazırlanan biber dizileri bol güneş alan bir yere asılır. Burada biberlerin birbirine değmemesine dikkat etmek gerekir. Kuru bir bez üzerine dizilerek de güneş alan bir yerde kurutulabilir. Sıcak ve kuru bir ortamda biberlerin kuruması bir hafta sürer.

 

 

Tamamen kuruyan biberler ipten çıkartılır ve aralarında küflenmiş olanlar varsa ayıklanır. Tepe kısımları ayrılır. Çekirdekler isteğe göre ayıklanabilir. Birkaç parça halinde mutfak robotuna atılır ve çekilir. Biberlerin tamamının aynı büyüklükte çekilmesi için mutfak robotunun içerisine hepsi aynı anda konulmalı ve arada kontrol edilmelidir.

 

 

Biberleri kurutmanın diğer bir yöntemi de fırınlama işlemidir. Kurutma için en sağlıklı yöntem hızla su kaybederek kurutan fırınlama yöntemidir. Bunun için 60-70 derece önceden ısıtılmış turbo fırın kullanılmalıdır. Hazırlanan biberler yağlı kâğıt yayılmış bir fırın tepsisinin üzerine konulur ve fırına verilir. Biberlerin tam anlamıyla kuruması yaklaşık 5-6 saati alır. Eğer kullanılacak fırının fanlı pişirme özelliği yoksa 100 derecede kapağı hafif aralık bırakılarak kurutulabilir.

 

 

Hazırlanan pul biber, böceklenmeye ve küflenmeye karşı daha korunaklı hale getirilmelidir. Bunun için 1 kilo bibere 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve bir tutam tuz ilave edilir. Ardından yaklaşık 2 gün güneşli ve kuru bir ortamda bekletilir. Bu işlem sonucu pul biberler daha dayanıklı hale gelir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...