Jump to content
Sign in to follow this  
İη¢ιѕєℓ

Evde Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

Recommended Posts

Çiğ köfte, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu yöresinde özellikle Şanlıurfa ili ile özdeşleşen önemli bir lezzettir. Ortaya çıkışı hakkında birçok farklı rivayetin bulunduğu çiğ köftenin Nemrut'un zulmü nedeniyle ateşsiz bir yemek yapmak gerektiği için yapıldığı yöre halkı tarafından kabul edilir. Etli ve etsiz olmak üzere iki çeşidi vardır.

 

 

Etli Çiğ Köfte Malzemeleri:

 

 

400 gram yağsız ve sinirsiz çekilmiş kıyma

5 su bardağı ince köftelik bulgur

2 adet kuru soğan

6-8 diş dövülmüş sarımsak

3 yemek kaşığı acı biber salçası

2 yemek kaşığı domates salçası

2 adet limon

Kimyon ve köfte baharı

3 su bardağı isot

2 yemek kaşığı karabiber, kişniş, kekik ve tuz

1 adet rendelenmiş büyük boy domates

2 adet ince ince doğranmış kırmızı sivri biber

1 küçük demet maydanoz

1 su bardağı zeytinyağı

Oda sıcaklığında su

 

Püf Noktası: Su azaltılıp bir buz kalıbı buz yavaş yavaş karışıma eklenip yoğrularak kullanılabilir. Bu yöntem köftenin ele yapışıp kalmasını da engelleyecektir. Çiğ köfte yapımı için özel olarak hazırlanan tabanı tırtıklı yoğurma tepsisi kullanılması da işlemi kolaylaştıracaktır.

 

 

Hazırlanışı:

 

 

İnce doğranmış kuru soğanla birlikte dövülmüş sarımsaklar ve büyükçe doğranmış limonlar yoğurma tepsisine alınır. İnce doğranmış maydanoz ve sivri biberler de kenara alınarak bekletilir. Soğanlı karışımla birlikte yağsız kıyma, salçalar ve baharatlar karıştırılır. Üzeri örtülerek bu karışım dinlenmeye ve lezzetini almaya bırakılır. Daha sonra limon kabukları temizlenerek karışımdan çıkarılır. İnce bulgur bu karışıma eklenerek avuç içinde ileri geri hareketlerle bastırılarak yoğurulmaya başlanır.

 

 

Yoğurma işlemi sırasında bulgur kurudukça domates rendesi ve buz eklenerek yoğurulmaya devam edilir. Çiğ köfte yumuşayıp kıvam aldıktan sonra maydanoz, zeytinyağı ve oda sıcaklığında su eklenerek iyice yoğurulmaya devam edilir. Bütün malzemeler homojen hale gelince kopartılan parçalar avuç içinde sıkılarak yeşilliklerle hazırlanacak bir garnitür üzerinde servis edilebilir. Arzuya göre nar ekşisi ve limon da serviste kullanılabilir.

 

evde-cig-kofte-nasil-yapilir_646x340.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...