Jump to content
Sign in to follow this  
İη¢ιѕєℓ

Evde Barbekü Sos Nasıl Yapılır?

Recommended Posts

Hazır satın alınan adı kısaca BBQ olarak geçen barbekü sos oldukça acı ve lezzetli bir sostur. Mangalda pişirilen kırmızı ve beyaz etleri tatlandırmak için kullanılır. Evde hazırlandığında 20 gün kadar buzdolabında saklamaya da elverişlidir. İsli kokusu ve acılı lezzeti ile tercih edilen barbekü sosun yapımı ve hazırlık aşaması pratiktir.

 

 

Malzemeler:

 

 

5 adet kuru soğan

5-6 diş sarımsak

1 yemek kaşığı kahverengi şeker

10 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı domates rendesi

2 yemek kaşığı üzüm pekmezi

1 yemek kaşığı kırmızı pul biber

1 yemek kaşığı kimyon

1 yemek kaşığı yenibahar

1 yemek kaşığı kişniş

1 yemek kaşığı limon suyu

100 gram et suyu

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kekik

 

Hazırlanışı:

 

 

Soğan ve sarımsaklar ince ince doğranarak kenara alınır. Bir tavaya eklenen zeytinyağı ısındıktan sonra kimyon, yenibahar, kişniş eklenerek aromalarını alması sağlanır. Eklenen baharatların tohum olarak eklenmesi lezzeti artıracaktır. Daha sonra doğranan soğan ve sarımsaklar tavaya eklenerek kavrulmaya başlanır. Rendelenip hazırlanan 1 su bardağı domates karışım bir miktar kavrulduktan sonra ilave edilerek karıştırılır. Daha sonra bütün baharatlar, üzüm pekmezi, kahverengi şeker ve taze sıkılmış yaklaşık yarım limon suyu karışıma eklenerek pişirilmeye başlanır. Son olarak sirke ve et suyu da karışıma eklenir ve 15 dakika kadar kaynatılarak pişirilir.

 

 

Hazırlanan karışım ocaktan alınıp bir miktar soğutulduktan sonra rondodan geçirilerek iyice sos kıvamını alması sağlanır. Karışım biraz sıvı olduysa çok az mısır nişastası kullanılarak ısıtılabilir. Daha sonra barbekü sosu iyice soğutulup bir kavanoza doldurulur ve buzdolabında kullanmaya hazır halde bekletilir. Özellikle mangalda hazırlanan kırmızı et yemeklerine oldukça nefis bir tat verecektir.

 

 

Püf noktası: Malzemelerin alternatifleri olarak et suyu yerine aynı miktarda tavuk suyu kullanılabilir. Kahverengi şeker olmaması durumunda pekmez miktarı biraz artırılarak telafi edilebilir. Ayrıca yenibahar yerine daha baharatlı tat sevenler köfte baharatı da kullanabilir. Rondodan geçirmek yerine tel bir süzgeçte birkaç defa süzmek tercih edilebilir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...