Jump to content
Sign in to follow this  
İη¢ιѕєℓ

Şekersiz Ev Çikolatası Nasıl Yapılır?

Recommended Posts

En sevilen atıştırmalıklardan biri olan çikolata, lezzetine rağmen içerdiği yüksek şeker oranı ile fazla kalori alımına neden olur. Bu lezzetli atıştırmalığı şeker kullanmadan, sadece doğal malzemeler ile evde hazırlamak mümkündür. Çocukların da güvenle tüketebileceği, sağlıklı bir alternatif olan şekersiz çikolata, damak tadına göre farklı malzemelerle hazırlanabilir.

 

 

Şekersiz çikolata hazırlamak için kullanılabilecek malzemeler:

 

 

Kuru meyveler: Hurma, kuru üzüm, kuru incir, kuru erik, limon, portakal

Kuruyemişler: Fındık, ceviz, badem, yer fıstığı, kaju, çam fıstığı

Baharatlar: Tarçın, zencefil, nane, hindistan cevizi, vanilya, kakule

Tatlandırıcılar: Bal, gül suyu, doğal şuruplar

 

Sade şekersiz bitter çikolata:

 

 

100 gram kakao yağı

100 gram kakao

 

Hazırlanışı:

 

 

Kakao yağı bir sos tenceresine alınır.

Çok kısık ateşte, kaynamamasına dikkat ederek eritilir.

Yağ tamamen eriyip ısındığında kakao tozu ilave edilir.

Bu aşamada damak tadına göre limon kabuğu, portakal kabuğu, kuruyemiş ilavesi yapılabilir.

Malzemeler tahta bir kaşık ile karıştırılır.

Karışım soğumadan kalıplara aktarılır.

1 saat dinlendirdikten sonra kalıplardan çıkarılıp servis edilir.

 

Bademli portakallı şekersiz çikolata

 

 

100 gram kakao yağı

100 gram kakao

100 gram hurma (isteğe göre artırılabilir)

50 gram iç ya da file badem

1 yemek kaşığı portakal kabuğu

Yarım çay kaşığı karbonat

 

Yapılışı:

 

 

Hurmanın çekirdekleri çıkarılır. 1 çay bardağı su ve yarım çay kaşığı karbonat ile ıslatılır. 15 dakika bekledikten sonra ocağa alınır. Kısık ateşte hurmalar püre haline gelinceye kadar 15 dakika pişirilir.

Hurmalar ılıklaşınca tel bir süzgeçten geçirilir ve posası ayrılır.

Kakao yağı bir sos tenceresine alınır. Kısık ateşte, kaynamamasına dikkat ederek eritilir.

Yağ tamamen eriyip ısındığında kakao tozu ilave edilir ve karıştırılır.

Karışım homojen bir kıvam aldığında portakal kabuğu, badem ve hurma püresi ilave edilir. Karıştırılmaya devam edilir.

Hazırlanan çikolata kalıplara dökülerek şekillendirilebileceği gibi yağlı bir kağıdın üzerine birer kaşık dökerek de hazırlanabilir.

Oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Çikolata tamamen sertleşince servis edilir.

Çikolatanın parlaklığını yitirmemesi için soğutma işleminin buzdolabında yapılmaması önerilir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...