Jump to content
Sign in to follow this  
Renan

Sıfır Karbon Tarımı Nedir? Avantajları Neler?..

Recommended Posts

Sıfır karbon tarımı nedir? Avantajları neler?

 

Londra’da iki girişimci tarafından kiralanan yeraltı tüneli sebze bahçesine dönüştürüldü. Hedef, “sıfır karbon” salınımıyla sebze üretmek!..

 

Alışık olduğumuz geleneksel tarım yöntemleri, geleceğin dünyasında bambaşka bir görünüme kavuşacak gibi görünüyor.

 

Londra’nın Clapham North bölgesindeki yeraltı tünellerinden birini kiralayan Steven Dring ve Richard Ballard, herkesi şaşırtan oldukça ilginç bir projeye imza attılar!

 

yeraltitarim3_2402.jpg

 

Dring ve Ballard, her şeyden önce alışık olduğumuz “su-güneş-toprak” üçlemesine bağlı eski tarım yöntemlerini ve bildiğimiz “Sera” mantığını değiştirmek için çaba harcıyorlar.

Onlara göre “sebzeleri” topraksız tarım yöntemiyle yer altında yetiştirmek yalnızca mümkün değil, gerekli de!..

 

Çünkü geleneksel tarım tüm yerküredeki “karbon salınımının” yüzde 30′undan sorumlu. “Sıfır karbon”tarımı ise bunu değiştirebilecek yegane çözümlerden biri olarak gösteriliyor.

 

Girişimciler bu örnek çalışma için öncelikle “Londra”yı hedeflemişler.

Önümüzdeki on yıl içinde Londra nüfusunun 2 milyon (yüzde 24.4) artacağına dikat çeken girişimciler, artan nüfus sorununun artan “kirlilik” sorunlarına yol açacağını, önerdikleri yeni tarım yönteminin ise bu kirlilikle mücadeleye katkıda bulunacağını belirtiyorlar.

 

Yerin 33 metre altında başlatılan “Sıfır Karbon” tarımının avantajları ise şunlar:

 

yeraltitarim1_2402.jpg

 

- Kent merkezine yakın yeni eko-tarım alanları yaratarak, böylece yeni “iş imkanları” meydana getirmesi;

 

- Kent merkezine yakın olmanın avantajıyla, “markete” ulaşımın kısalması ve nakliyenin yol açacağı karbon salınımının azaltılması;

 

- Geleneksel tarıma göre yüzde 70 daha az su tüketimi;

 

- Geleneksel tarıma göre düşük enerji tüketimi;

 

- Sıfır böcek ilacı;

 

- Değişken doğa koşullarına bağlı olmaması nedeniyle “stabil maliyetler” ve yükselip alçalmayan etiket fiyatları;

 

- İhtiyaç fazlası ve kullanılmayan alanların değerlendirilmesi;

 

- Değişmeyen lezzet;

 

- Daha uzun raf ömrü; daha az fire.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...