Jump to content
Sign in to follow this  
Melâl

Ağız ve Diş Sağlığınız İçin Şekersiz Sakız Çiğneyin

Recommended Posts

[h=1]Ağız ve diş sağlığınız için şekersiz sakız çiğneyin[/h] Şekersiz veya tatlandırıcı içeren sakızlar, ağız ve diş sağlığı için faydalı ancak çiğneme süresine dikkat edilmeli. İşte önemli bilgiler...

 

Diş Hekimi Pertev Kökdemir uyarıyor: "Şekersiz veya tatlandırıcı içeren sakızlar ağız ve diş sağlığı için faydalı ancak 15-20 dakikadan fazla çiğnemeyin!”

"Tatlandırıcılı sakız çiğnemek dişlere faydalı ancak sakız çok büyük olmamalı ve 15-20 dakikadan uzun süre çiğnenmemelidir" diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, bu konuyu şöyle açıklıyor:

"Çünkü çene kaslarımız da vücudumuzun diğer kasları gibi belli bir süre sonra yorulmaya başlar. Çok uzun süre sakız çiğnenmesi bu kaslarda deformasyona ve ağrılara sebep olabilir.”

[h=4]Tek tarafla çiğnemeyin[/h] Sakız çiğnemenin diş sağlığı üzerindeki avantaj ve dezavantajlarına değinen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, şunları kaydetti:

"Çene eklemi oldukça küçük ve hassas bir eklemdir. Sakızın tek taraflı çiğnenmesi o taraftaki eklemde fazla kullanıma bağlı problemlere yol açabilir. Çene eklemleri de diğer eklemler gibi bir kere hasar gördü mü vücut bu hasarı bir daha onaramaz ve çene ekleminden ses gelmesi, ağzın açıkken takılı kalması veya çenenin kilitlenmesi gibi problemler ortaya çıkabilir.”

[h=4]Tek taraflı çiğnemek yüzün simetrisini bozabilir[/h] Diş Hekimi Kökdemir; "Ayrıca sürekli tek tarafta sakız çiğneme alışkanlığı olması, bir süre sonra çiğneme yapılan taraftaki kasların yüzün diğer tarafındaki çene kaslarına oranla daha fazla büyümesine ve yüzde asimetri oluşmasına sebep olabilir” şeklinde uyardı.

[h=4]Dişleri temizliyor[/h] Tüm bu nedenlerden dolayı şekersiz veya tatlandırıcılı sakızların çenenin her iki tarafıyla ve kısa süre çiğnenmesi gerektiğini vurgulayan Diş Hekimi Pertev Kökdemir; "Sakızın yemeklerden sonra çiğnenmesi ise tükürük salgısının artmasına, çiğneme sırasında oluşan mekanik kuvvetlerle de dişlerin temizlenmesine yardımcı olur. Bununla birlikte tatlandırıcı içeren sakızlarda bulunan beş karbonlu şeker, bakteriler tarafından besin olarak kullanılamaz ve ayrıca bakteri üremesini de azaltır. Bu yönleriyle şekersiz veya tatlandırıcılı sakızlar ağız ortamı için faydalıdır diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...