Jump to content
Sign in to follow this  
Renan

Patatesle Yapılabilecek 10 Enfes Tarif!..

Recommended Posts

Patatesle Yapılabilecek 10 Enfes Tarif!

Hiç kimsenin hayır diyemeyeceği patatesle yapılabilecek en güzel tarifler...  Patates Köftesi  Malzemeler:  * 6 orta büyüklükte patates, 4 yumurta(2 tanesi köfte hamuruna,2 tanesi köfteyi kızartırken kullanılır.), 5 kibrit kutusu kadar beyaz peynir(150 gr), Yarım demet maydanoz, 2 – 3 çorba kaşığı un, tuz ve karabiber, Kızartmak için bir su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı  Patates Köftesi Tarifi  1- Patatesler haşlanıp rendelenir.  2- Soğuyunca 2 yumurta,tuz,karabiber konup yoğrulur.  3- Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp,avuç içinde kayık gibi açılır,içine peynir maydanoz karışımı konup kapatılır.Hafifçe sıkılıp şekil düzeltilir.  4- Önce una,sonra çatalla çarpılmış yumurtaya batmlıp kızgın yağda pembe kızartılır.  5- Fazla yağını alması için delikli kepçe ile kağıt üzerine çıkarılır.  NOT :  1- Peynir yerine kıymalı iç de konabilir(Kıyma, soğan,maydanoz,tuz,karabiber karışımı.)  2- iç koymadan şekil verilip,un ve yumurtaya batırılıp kızartılırsa «Patates Kroket» olur.  Kaynak Fotoğraflar: Google yeniden kullanım

Patates Köftesi 

Malzemeler: 

* 6 orta büyüklükte patates, 4 yumurta(2 tanesi köfte hamuruna,2 tanesi köfteyi kızartırken kullanılır.), 5 kibrit kutusu kadar beyaz peynir(150 gr), Yarım demet maydanoz, 2 – 3 çorba kaşığı un, tuz ve karabiber, Kızartmak için bir su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı 

Patates Köftesi Tarifi 

1- Patatesler haşlanıp rendelenir. 
2- Soğuyunca 2 yumurta,tuz,karabiber konup yoğrulur. 
3- Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp,avuç içinde kayık gibi açılır,içine peynir maydanoz karışımı konup kapatılır.Hafifçe sıkılıp şekil düzeltilir. 
4- Önce una,sonra çatalla çarpılmış yumurtaya batmlıp kızgın yağda pembe kızartılır. 
5- Fazla yağını alması için delikli kepçe ile kağıt üzerine çıkarılır. 

NOT : 

1- Peynir yerine kıymalı iç de konabilir(Kıyma, soğan,maydanoz,tuz,karabiber karışımı.) 
2- iç koymadan şekil verilip,un ve yumurtaya batırılıp kızartılırsa «Patates Kroket» olur. 

Tereyağlı Patates Topları  Malzemeler:  3-4 adet orta boy patates, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber(isteğe göre), 7-8 dal maydanoz  Hazırlanışı:  Öncelikle patatesleri haşlayıp püre haline getiriyoruz. İçerisine maydanoz, sıvı yağ, tuz ve karabiberi ekliyoruz. Küçük toplar haline getiriyoruz.  Sosu için:  Tereyağı eritip salçayı, naneyi, pul biberi ilave ediyoruz ve hafif kızdırıyoruz. Patates toplarının üzerine gezdiriyoruz.(İsteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurt da ilave edilebilir). Afiyet olsun.

Tereyağlı Patates Topları 

Malzemeler: 

3-4 adet orta boy patates, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber(isteğe göre), 7-8 dal maydanoz 

Hazırlanışı: 

Öncelikle patatesleri haşlayıp püre haline getiriyoruz. İçerisine maydanoz, sıvı yağ, tuz ve karabiberi ekliyoruz. Küçük toplar haline getiriyoruz. 

Sosu için: 

Tereyağı eritip salçayı, naneyi, pul biberi ilave ediyoruz ve hafif kızdırıyoruz. Patates toplarının üzerine gezdiriyoruz.(İsteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurt da ilave edilebilir). Afiyet olsun.

Patates Çanağı  Malzemeler:  6 iri patates, 1 çay bardağı ince bulgur, 1/2 demet taze soğan, 1/2 demet maydanoz, Tuz, Kırmızı pul bibe, Karabiber, Sıvı Yağ  İçi için:  200 gr. mantar, 200 gr. kıyma, 1 kuru soğan, 1 çorba kaşığı salça, 1 kase sarmısaklı yoğurt, Tuz  Patates Çanağı Tarifi  Patatesler haşlanır ve kabukları soyulur. Ezilip püre ya­pılır. Bu işlem çok çabuk yapılır ve patateslerin soğumasına izin verilmez. Sıcak olan patateslere bulgur eklenip karıştırılır. Ve demlenmeye bırakılır. Demlenen malzemeye taze soğan, maydanoz, tuz, pul biber, karabiber ve sıvı yağ eklenip yoğrulur. istediğimiz büyüklükte çanaklar yapılır. Diğer yanda yemeklik doğranmış kuru soğan ve kıyma kavrulur. Salça ve mantarlar ilave edilip suyu çektirilir. Patates çanakların içine pay edilir. Ve önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirilir. Servis zamanı sarımsaklı yoğurt üzerine dökülür.

Patates Çanağı 

Malzemeler: 

6 iri patates, 1 çay bardağı ince bulgur, 1/2 demet taze soğan, 1/2 demet maydanoz, Tuz, Kırmızı pul bibe, Karabiber, Sıvı Yağ 

İçi için: 

200 gr. mantar, 200 gr. kıyma, 1 kuru soğan, 1 çorba kaşığı salça, 1 kase sarmısaklı yoğurt, Tuz 

Patates Çanağı Tarifi 

Patatesler haşlanır ve kabukları soyulur. Ezilip püre ya­pılır. Bu işlem çok çabuk yapılır ve patateslerin soğumasına izin verilmez. Sıcak olan patateslere bulgur eklenip karıştırılır. Ve demlenmeye bırakılır. Demlenen malzemeye taze soğan, maydanoz, tuz, pul biber, karabiber ve sıvı yağ eklenip yoğrulur. istediğimiz büyüklükte çanaklar yapılır. Diğer yanda yemeklik doğranmış kuru soğan ve kıyma kavrulur. Salça ve mantarlar ilave edilip suyu çektirilir. Patates çanakların içine pay edilir. Ve önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirilir. Servis zamanı sarımsaklı yoğurt üzerine dökülür.

Patates Pastası  Malzemeler:  6 adet patates, 2 adet havuç, 2 dal taze soğan, 1/2 demet maydanoz, 1/2 demet dereotu, 8-10 adet pancar turşusu, 1 çay kaşığı biberiye, Tuz Karabiber  Patates Pastası Tarifi  Patatesler haşlanıp kabukları soyulur. 2 haşlanmış patates ezilip içine rendelenmiş havuç biraz tuz ekleyip yogurulup bir tarafta bekletilir. Diğer yanda 2 haşlanmış patates gene ezilir, içine ince doğranmış taze soğan, maydonoz, dereotu, tuz ve bi­beriye konulup yoğurulur. O da bir kenarda bekler.  Son 2 pa­tates de ezilip içine gene ezilmiş pancar turşuları konulup yoğ­rulur. Bir kek kalıbının içine önce havuçlu karışım, sonra may­danoz, dereotlu karışım, en üste de pancar turşulu karışım kat kat düzgünce yerleştirilir. 2-3 saat buzdolabında bekletilir. Ka­lıptan çıkartılıp arzu edilirse sarmısaklı yoğurt ile servis yapılır.

Patates Pastası 

Malzemeler: 

6 adet patates, 2 adet havuç, 2 dal taze soğan, 1/2 demet maydanoz, 1/2 demet dereotu, 8-10 adet pancar turşusu, 1 çay kaşığı biberiye, Tuz Karabiber 

Patates Pastası Tarifi 

Patatesler haşlanıp kabukları soyulur. 2 haşlanmış patates ezilip içine rendelenmiş havuç biraz tuz ekleyip yogurulup bir tarafta bekletilir. Diğer yanda 2 haşlanmış patates gene ezilir, içine ince doğranmış taze soğan, maydonoz, dereotu, tuz ve bi­beriye konulup yoğurulur. O da bir kenarda bekler. 

Son 2 pa­tates de ezilip içine gene ezilmiş pancar turşuları konulup yoğ­rulur. Bir kek kalıbının içine önce havuçlu karışım, sonra may­danoz, dereotlu karışım, en üste de pancar turşulu karışım kat kat düzgünce yerleştirilir. 2-3 saat buzdolabında bekletilir. Ka­lıptan çıkartılıp arzu edilirse sarmısaklı yoğurt ile servis yapılır.

Patates Suflesi  Malzemeler:  500 gram, patates, 4 yemek kaşığı, krema, 3 tane yumurta, tuz,karabiber, muskat  Kızartmak için: Sıvıyağ  Patatesli Sufle Tarifi:  Öncelikle patatesleri, yıkayıp soyalım, az su ile çelik tencerede haşlayalım. Haşladıktan sonra soğuk suya alalım, ılınınca çatalla ezelim. İçine kremayı ilave edelim, yumurtaları kıralım, sarısını ayrı bir kaba, beyazını ayrı bir kaba alalım ve çırpalım.  Ezilmiş ve krema koyulmuş patatesin içine yumurta sarılarını ilave edelim ve karıştıralım, daha sonra muskatı katalım karıştırmaya devam edelim. Çırptığınız yumurta beyazlarını beyazlarını ve tuzu ilave edelim köpük köpük olana kadar, karıştıralım. Süfle kaplarına paylaştıralım, 180 derecelik ısıda iyice kabarıp kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Patates Suflesi 

Malzemeler: 

500 gram, patates, 4 yemek kaşığı, krema, 3 tane yumurta, tuz,karabiber, muskat 

Kızartmak için: Sıvıyağ 

Patatesli Sufle Tarifi: 

Öncelikle patatesleri, yıkayıp soyalım, az su ile çelik tencerede haşlayalım. Haşladıktan sonra soğuk suya alalım, ılınınca çatalla ezelim. İçine kremayı ilave edelim, yumurtaları kıralım, sarısını ayrı bir kaba, beyazını ayrı bir kaba alalım ve çırpalım. 

Ezilmiş ve krema koyulmuş patatesin içine yumurta sarılarını ilave edelim ve karıştıralım, daha sonra muskatı katalım karıştırmaya devam edelim. Çırptığınız yumurta beyazlarını beyazlarını ve tuzu ilave edelim köpük köpük olana kadar, karıştıralım. Süfle kaplarına paylaştıralım, 180 derecelik ısıda iyice kabarıp kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Patates Graten  Malzemeler:  250 gr krema (sıvı), 1 kg patates, 2 adet yumurta, ayçiçek yağı, 1 su bardağı süt, kaşar peyniri, karabiber, tuz  Patates Graten tarifi  Öncelikle patatesleri soyup yuvarlak ve ince şekilde doğrayın. Doğradığınız patatesleri tuz ve yağ ile iyice karıştırıp fırın tepsisine boşaltın. Süt, yumurta, krema ve kara biberi çırpıp patateslerin üzerine boşaltın (patateslerin seviyesine gelecek. Az olduğunu düşünüyorsanız biraz daha süt ekleyebilirsiniz)fırında patatesler pişince üzerine kaşar peyniri rendeleyin. 5 dakika daha pişirip servis yapın. Arzuya göre üzerine pul biberde ekebilirsiniz.  Afiyet olsun...

Patates Graten 

Malzemeler: 

250 gr krema (sıvı), 1 kg patates, 2 adet yumurta, ayçiçek yağı, 1 su bardağı süt, kaşar peyniri, karabiber, tuz 

Patates Graten tarifi 

Öncelikle patatesleri soyup yuvarlak ve ince şekilde doğrayın. Doğradığınız patatesleri tuz ve yağ ile iyice karıştırıp fırın tepsisine boşaltın. Süt, yumurta, krema ve kara biberi çırpıp patateslerin üzerine boşaltın (patateslerin seviyesine gelecek. Az olduğunu düşünüyorsanız biraz daha süt ekleyebilirsiniz)fırında patatesler pişince üzerine kaşar peyniri rendeleyin. 5 dakika daha pişirip servis yapın. Arzuya göre üzerine pul biberde ekebilirsiniz. 

Afiyet olsun...

Patates Sote  Malzemeler:  500 gr. Sarı patates, 60 gr. (3 yemek kaşığı) tereyağı, 2 çay kaşığı (Silme) tuz, 1/2 demet maydanoz  Sote Tarifi:  1- Patatesleri kabuklu olarak haşlayın, soyduktan sonra dilim ya da kuşbaşı doğrayın.  2- Bir tavada yağı eritin, içine atıp arasıra silkeleyerek 10 dakika sote edin.  3- Servisten önce üzerine tuz, kıyılmış maydanoz serpin.  NOT: Küçük boy patatesler sote yapılışına daha elverişlidir. Haşlandıktan sonra kabukları soyulup bütün olarak sote edilirler. Patates sote, balık yemekleri veya kızarmış etlerle servis yapılan güzel bir garnitürdür.

Patates Sote 

Malzemeler: 

500 gr. Sarı patates, 60 gr. (3 yemek kaşığı) tereyağı, 2 çay kaşığı (Silme) tuz, 1/2 demet maydanoz 

Sote Tarifi: 

1- Patatesleri kabuklu olarak haşlayın, soyduktan sonra dilim ya da kuşbaşı doğrayın. 
2- Bir tavada yağı eritin, içine atıp arasıra silkeleyerek 10 dakika sote edin. 
3- Servisten önce üzerine tuz, kıyılmış maydanoz serpin. 

NOT: Küçük boy patatesler sote yapılışına daha elverişlidir. Haşlandıktan sonra kabukları soyulup bütün olarak sote edilirler. Patates sote, balık yemekleri veya kızarmış etlerle servis yapılan güzel bir garnitürdür.

Etli Patates Dolması  Malzemeler:  6 adet Patates, 300 gram Kuzu Eti, 2 Baş Soğan, 2 Diş Sarımsak, 3 Adet Biber, 2 Çorba Kaşığı, Salça, 2 Adet Domates, yeteri kadar sıvıyağ, Tuz, Karabiber ve Su  Etli Patates Dolması Tarifi:  Öncelikle patateslerimizi soyalım ve üçe bölelim. Ortalarını oyup çıkaralım ve çanak şekli verelim. İçinden çıkardığımız parçaları ayıralım çünkü onları kapak yapmak için kullanacağız. Şimdi sıvıyağda yarı kıvamda pişirelim. Kuzu etimizi küçük küçük dilimleyelim. Soğanve sarımsağımızı yemeklik olarak dilimleyelim. Ufak bir tencereye sıvıyağı dökelim ve dilimlediğimiz soğan ve sarımsağı kavuralım. Üstüne eti ve salçanın da bir miktarını ilave edelim. Şimdi de gerektiği kadar su ekleyip kapağı kapatıp pişirelim. Pişmeye yakın daha önceden doğradığımız sivri biberlerimizi ekleyelim. Sonra da doğradığmız domatesleri ilave edelim. Tuzunu ve karabiberini atalım. Piştikten sonra da kızarmış patateslerin içerisine etli harcımızı dolduralım.   Üstlerine kapaklarını kapatalım ve yuvarlak fırın tepsisine dizelim. Şimdi kalan salçayı da suyla karıştırıp, küçük bir tencereye alalım. Sos kıvamına geldiğinde tepsiye patateslerin üstüne dökelim. Artık önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında pişirebiliriz.

Etli Patates Dolması 

Malzemeler: 

6 adet Patates, 300 gram Kuzu Eti, 2 Baş Soğan, 2 Diş Sarımsak, 3 Adet Biber, 2 Çorba Kaşığı, Salça, 2 Adet Domates, yeteri kadar sıvıyağ, Tuz, Karabiber ve Su 

Etli Patates Dolması Tarifi: 

Öncelikle patateslerimizi soyalım ve üçe bölelim. Ortalarını oyup çıkaralım ve çanak şekli verelim. İçinden çıkardığımız parçaları ayıralım çünkü onları kapak yapmak için kullanacağız. Şimdi sıvıyağda yarı kıvamda pişirelim. Kuzu etimizi küçük küçük dilimleyelim. Soğanve sarımsağımızı yemeklik olarak dilimleyelim. Ufak bir tencereye sıvıyağı dökelim ve dilimlediğimiz soğan ve sarımsağı kavuralım. Üstüne eti ve salçanın da bir miktarını ilave edelim. Şimdi de gerektiği kadar su ekleyip kapağı kapatıp pişirelim. Pişmeye yakın daha önceden doğradığımız sivri biberlerimizi ekleyelim. Sonra da doğradığmız domatesleri ilave edelim. Tuzunu ve karabiberini atalım. Piştikten sonra da kızarmış patateslerin içerisine etli harcımızı dolduralım. 

Üstlerine kapaklarını kapatalım ve yuvarlak fırın tepsisine dizelim. Şimdi kalan salçayı da suyla karıştırıp, küçük bir tencereye alalım. Sos kıvamına geldiğinde tepsiye patateslerin üstüne dökelim. Artık önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında pişirebiliriz.

Patates Oturtma  Malzemeler:  4 büyük boy patates, 3 soğan, Yarım çay bardağı zeytinyağı, 200 gr kıyma, 4 sivri biber, 2 kırmızı salçalık biber, 3 diş sarımsak, 4 domates, Yarım demet maydanoz, 1 su bardağı su,Tuz, karabiber, Kızartma yağı  Patates Oturtma tarifi  Patatesleri soyun, yıkayın. 1-1,5 parmak kalınlığında halka halka doğrayın. Kızartma yağında her iki yüzü hafif pembeleşene kadar kızartın. Yağdan çıkarıp geniş bir tepsiye tek sıra halinde dizin. Fırını 200 (turbo 180) derecede ısıtın. Soğanları incecik kıyın, biraz tuzla birlikte zeytinyağında saranncaya kadar ağır ateşte kavurun.  Soğanın üzerine kıymayı koyun. Topak kalmaması için tahta kaşığın tersiyle bastırarak orta ısılı ateşte hafif renk alana kadar kavurmayı sürdürün.Biberlerin sap ve çekirdek kısımlarını ayıklayın. İncecik doğrayıp kıymaya ilave edin. Soyulup incecik kıyılmış sarımsağı katın. Tuzunu biberini atın. Bir iki çevirin. Onun da üzerine domatesleri küp küp doğrayıp koyun. Domates hafif suyunu çekene kadar arada bir karıştırarak pişirin. En üstüne kıyılmış maydanozları koyun. Hazırladığınız kıymalı harcı patateslerin üzerine yerleştirin. Tepsiye 1 su bardağı su koyun. Sıcak fırının orta rafında yaklaşık yarım saat pişirip sıcak servis yapın.

Patates Oturtma 

Malzemeler: 

4 büyük boy patates, 3 soğan, Yarım çay bardağı zeytinyağı, 200 gr kıyma, 4 sivri biber, 2 kırmızı salçalık biber, 3 diş sarımsak, 4 domates, Yarım demet maydanoz, 1 su bardağı su,Tuz, karabiber, Kızartma yağı 

Patates Oturtma tarifi 

Patatesleri soyun, yıkayın. 1-1,5 parmak kalınlığında halka halka doğrayın. Kızartma yağında her iki yüzü hafif pembeleşene kadar kızartın. Yağdan çıkarıp geniş bir tepsiye tek sıra halinde dizin. Fırını 200 (turbo 180) derecede ısıtın. Soğanları incecik kıyın, biraz tuzla birlikte zeytinyağında saranncaya kadar ağır ateşte kavurun. 

Soğanın üzerine kıymayı koyun. Topak kalmaması için tahta kaşığın tersiyle bastırarak orta ısılı ateşte hafif renk alana kadar kavurmayı sürdürün.Biberlerin sap ve çekirdek kısımlarını ayıklayın. İncecik doğrayıp kıymaya ilave edin. Soyulup incecik kıyılmış sarımsağı katın. Tuzunu biberini atın. Bir iki çevirin. Onun da üzerine domatesleri küp küp doğrayıp koyun. Domates hafif suyunu çekene kadar arada bir karıştırarak pişirin. En üstüne kıyılmış maydanozları koyun. Hazırladığınız kıymalı harcı patateslerin üzerine yerleştirin. Tepsiye 1 su bardağı su koyun. Sıcak fırının orta rafında yaklaşık yarım saat pişirip sıcak servis yapın.

Fırında Mantarlı Patates  Malzemeler:  6 tane patates, 3 çay fincanı, süt, 2 tane havuç, 1 kase mantar, 2 diş sarımsak, 4 dal yeşil soğan muskat, toz kırmzı biber, tuz,karabiber, sıvıyağ  Üzeri için: Kaşar peyniri  Fırında Mantarlı Patates Tarifi  Bir orta boy tencereye su alalım kaynamaya bırakalım. Patatesleri, yıkayalım kaynayan suya yıkadığımız patatesleri ilave edelim, hafif haşlayalım. Haşladığımız patatesleri, halka halka doğrayıp tepsiye dizelim.  Bir tavaya, sıvıyağı alalım ince doğradığımız mantar ve havuçları ilave edelim, sote edelim. İnce kıydığımız, yeşil soğanıda ilave edelim kavurmaya devam edelim. Tuz ve karabiberini ayarlayalım karıştırıp ocaktan alalım, harcı tepsideki patateslerin üzerine yayalım. Sütü ve rende kaşar peynirini ilave edelim 170 derecelik ısıda üzeri, kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Fırında Mantarlı Patates 

Malzemeler: 

6 tane patates, 3 çay fincanı, süt, 2 tane havuç, 1 kase mantar, 2 diş sarımsak, 4 dal yeşil soğan muskat, toz kırmzı biber, tuz,karabiber, sıvıyağ 

Üzeri için: Kaşar peyniri 

Fırında Mantarlı Patates Tarifi 

Bir orta boy tencereye su alalım kaynamaya bırakalım. Patatesleri, yıkayalım kaynayan suya yıkadığımız patatesleri ilave edelim, hafif haşlayalım. Haşladığımız patatesleri, halka halka doğrayıp tepsiye dizelim. 

Bir tavaya, sıvıyağı alalım ince doğradığımız mantar ve havuçları ilave edelim, sote edelim. İnce kıydığımız, yeşil soğanıda ilave edelim kavurmaya devam edelim. Tuz ve karabiberini ayarlayalım karıştırıp ocaktan alalım, harcı tepsideki patateslerin üzerine yayalım. Sütü ve rende kaşar peynirini ilave edelim 170 derecelik ısıda üzeri, kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu patatesinde bir hoşafını yapmadılar demiştim pastasını yapmışlar yakındır hoşaf da yaparlar:thumbsup:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...