Jump to content
Renan

Son Kullanma Tarihi Geçtiğinde Yememeniz Gereken 7 Yiyecek...

Önerilen İletiler

Son Kullanma Tarihi Geçtiğinde Yememeniz Gereken 7 Yiyecek

Son Kullanma Tarihi Geçtiğinde Yememeniz Gereken 7 Yiyecek

Gıda israfını azaltmak için birçok uzman, son kullanma tarihi geçmesine rağmen bazı gıdaların tüketilmesinin sorun oluşturmayacağını söyleyerek bu yiyeceklerden yararlanmamız gerektiğini tavsiye ederler.

Ancak, bu açıklama tüm yiyecek gruplarını kapsamıyor. Aslında bazı yiyecekler son kullanma tarihi geçtikten sonra oldukça zararlı olabilir. 

Sorun, bu gıdaların daha kolay çürümesidir. Böylelikle bu yiyecekler, sağlığımızı kötü yönde etkileyen çeşitli bakteri türleri ve toksinler ile kirlenme eğilimi gösterirler.

Bu yüzden belirli ürünleri kullanmadan önce gıda etiketlerine bakmaya başlamanız oldukça önemlidir. Ayrıca, hangi yiyecek türlerinin son kullanma tarihleri geçtikten sonra kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini bilmeniz de gerekmektedir.

Bu yazıda, tarihi geçtikten sonra yememeniz gereken 7 ana gıdayı detaylı bir şekilde sizinle paylaşmak istiyoruz. Böylece bir sonraki sefer daha temkinli olabileceksiniz.

İşte keşfedeceğiniz bilgiler!

1. Yumuşak peynirler

Kullanım tarihi geçse dahi uzun süre muhafaza edilebilen sert peynirlerin aksine, yumuşak peynirlerin kendi yapısından kaynaklanan özellikleri, son kullanım tarihi geçtiğinde onları güvensiz bir hale getirir.

Bu peynir çeşidi, bağışıklık sisteminde istenmeyen reaksiyonlara ve sindirim problemlerine neden olabilecek Listeria Monocytogenes gibi zararlı bakterilerin üremesi için oldukça uygun bir ortam sağlar. 

2. Kıyma

Konu et yemek olduğunda sıkı hijyen kurallarını ve güvenlik standartlarını aklınızda bulundurmalısınız. Bunun yanında kıyılmış et çeşitlerinin, E. Coli gibi zararlı bakterilerin bulaşma ihtimaline karşı çok daha uygun olduğunu unutmamalısınız.

Bunun nedeni ise, mikroorganizmaların büyümesi için bu tür gıdaların daha uygun bir ortam sağlaması ve bu nedenle bakterilerin gelişmesini kolaylaştırmasıdır.

Etinizin son kullanma tarihi geçtikten sonra aşağıdaki bakterilerin bulaşma ihtimali yüksektir:

E. Coli,

Salmonella,

Listeria monocytogenes,

Staphylococcus aureus.

Bu bakteriler bağırsakta tehlikeli toksinler salar ve günler geçtikçe sindirim sürecindeki etkilerini hissedebilirsiniz.

3. Taneli Ufak Meyveler

Olgunlaşmadan önce meyveleri dondurmalarının bir nedeni, Cyclospora adı verilen bir bakterinin bu meyveler çürümeye başladığında bu meyvelerin üzerinde ortaya çıkmasıdır. Bu tür bakteriler vücudunuza girdiğinde bulantı, şişkinlik ve kramp gibi birçok rahatsız edici belirtiyi beraberinde getirir.

4. Sosis ve soğuk söğüş et ürünleri

Sosis gibi et ürünleri, üretildikten sonra ne kadar süre geçmiş olursa olsun taze görünmelerini sağlayan bir  kimyasal barındırır.

Ancak son kullanma tarihi geçtiğinde bu tarz etlerin yapısı bozulmaya başlar. Bu durum, Listeris ve E. Coli gibi bakterilerin bu gıdayı işgal etmesine olanak sağlar.

Genel bir kural olarak, bu tarz gıdaları açtıktan sonra bir hafta içerisinde tüketmenizi tavsiye ediyoruz.

5. Yumurta

Çiğ veya tarihi geçmiş yumurtanın yanlış kullanılmasından dolayı, milyonlarca gıda zehirlenmesi ve enfeksiyon vakası onlarca yıldır yaşanmaktadır.

Yumurta tüm diyetlerde olması gereken oldukça lezzetli bir gıdadır. Ancak bu gıdayı son kullanma tarihi geçmeden güvenli bir şekilde pişirmek hayati önem taşır.

Ayrıca içerisinde yumurta içeren şu gıdaları kullanırken de dikkat ediniz: 

Mayonez

Tartlar

Tatlılar

Soslar

Son kullanma tarihi geçmiş yumurta tüketmenin yol açtığı ana sorunlardan biri Samonella (zehirlenmeye neden olan bir bakteri türü) isimli bir bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonlarıdır.

6. Karides

Karidesin tarihi geçtikten sonra içeriğinde değişiklik meydana gelir. Ancak, günler geçtikçe zararlı bakterilerin ve mikropların büyümesi için elverişli bir ortama dönüşme eğilimi gösterirler.

Bu yüksek besinli gıdayı satın aldıktan hemen sonra tüketmelisiniz.

Buna ek olarak, bu gıdayı hijyen açısından elverişli ve karşılıklı bozulmaya neden olabilecek gıdalardan uzakta hazırlamanız gerekmektedir. 

7. Tavuk

Tavuk, aminoasitleri ve kompleks karbonhidratları vücuda sağlaması açısından en çok önerilen yağsız etlerden birisidir.

Bununla birlikte, özellikle tavuk çiğ durumdayken hijyenik açıdan uygun olan ve bakteri içermeyen yüzeylerle temas halinde olduğundan emin olunuz.

Tavuğu yanlış bir şekilde buzlarından çözdüğünüzde ya da son kullanma tarihinden sonra tükettiğinizde, E. Coli veya Salmonella’nın neden olduğu ciddi bağırsak enfeksiyonlarına yakalanabilirsiniz.

Artık hangi yiyecekleri son kullanma tarihi geçtikten sonra atmanız gerektiğini bildiğinize göre yalnızca ihtiyacınız olan miktarda satın almaya, ve de son kullanma tarihi geçmeden bu yiyecekleri tüketmeye gayret edeceksiniz.

Benzer bir şekilde, zararlı patojenlerin bu gıdalara bulaşmalarını önlemek için onları en uygun koşullarda saklamaya ve depolamaya çalışmalısınız.

 

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

En dikkat ettiğim konulardan biride tarihlerdir. son kullanma tarihine 2 gün varsa bile almam.. marketçilerde beni tanıyor lar senin işine yaramaz sen sonra gel diyorlar... Hassasım ne yapayım... Bir akrabam 1986 yılında market açmak için tarla sattı sonra marketi açtılar neyse evrak işleri falan derken ürünlerin son kullanma tarihleri yaklaşmış ürünler almış marketi açtığında zamanı geçmiş baya bir uğraştılar tarlada gitti ellerinden yazık oldu...

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

×