Jump to content
Sign in to follow this  
Renan

Süt Reçeli Nasıl Yapılır, Faydaları...

Recommended Posts

Süt Reçeli Nasıl Yapılır, Faydaları

Süt Reçeli Tarifi

Süt Reçeli Tarifi

Süt reçeli özellikle Amerika ve Avrupa'da çok yapılan bir reçel çeşididir. Ülkemizde de Osmanlı dönemine ait çok eski bir reçel türüdür. Genelde bir çok tatlının yapımında ve süsleme amaçlı kullanılır. Adına condensed milk yani koyulaştırılmış süt yada dulce de leche yani karamel süt ismi de verilen süt reçeli, süt karameli olarak bilinmektedir. Süt karameli olarak bilinen reçel son zamanlarda çok ilgi görmektedir. Süt reçeli nasıl yapılır? Kakaolu süt reçeli, Cevizli süt reçeli, Çikolatalı süt reçeli, Fındıklı süt reçeli, Damla sakızlı süt reçeli tarifi, Süt reçeli pişirmenin püf noktaları, Süt reçeli nerelerde kullanılır? Süt reçeli ne kadar saklanır? Sizler için süt reçeli hakkında merak edilen her noktayı en ince detaylarına kadar yazdık.

Süt Reçeli Malzemeleri

1 kg süt

1 bardak şeker

1 çay kaşığı karbonat yada kabartma tozu

Süt Reçeli Nasıl Yapılır

Süt Reçeli Nasıl Yapılır?

Süt reçeli için hazır aldığınız yada market sütleri kullanılabilir. Tercihen yağlı süt olması çok daha kolay kıvam almasını sağlamaktadır. Derin ve dibi tutmayan bir tencere seçilmelidir. Tenceremize sütümüzü koyalım ve iyice pişirelim. Süt iyice pişince içerisine bir bardak şekerimizi koyalım. Kaynayan sütümüzün içerisine karbonat yada kabartma tozumuzu ilave ederek karıştırmaya başlayalım. Karbonat konduktan sonra süt biraz kabarmaktadır. Dibinin tutmaması için ara ara karıştırılarak en az 60 dakika pişirilmesi çok önemlidir. Özellikle koyulaşmaya başladığında kısık ateşte devamlı karıştırılmalıdır.
Koyulaşmaya başlayan reçelin rengi de yavaş yavaş koyulaşmaya başlamaktadır. Koyuluğu pekmez yada boza kıvamı oluncaya kadar karıştırarak pişiriyoruz. Çok aşırı koyulaştırmayın çünkü soğumaya başlarken de koyulaşıyor. Arada üzerinde köpükler oluşur. Bu oluşan köpükleri arada bir kaşıkla alın. Cıvık bir muhallebi kıvamı çok uygundur. Pişen reçelimizi sıcak sıcak kavanozlara alarak ağzını kapayalım. Süt reçelimizi soğuyunca buzdolabında muhafaza etmeliyiz. Bir kg süttten yapılan süt reçelinden 250-300 gram kadar süt reçeli çıkmaktadır. Pişme süresi 3-4 saat kadar sürmektedir. Bembeyaz olan süt reçeli yapılırken rengi kahve rengi olmaktadır. Koyulaşa koyulaşa rengi kahve rengi olmaktadır.

Cevizli Süt Reçeli

1 kg süt

1 kg şeker

1 kaşık karbonat yada kabartma tozu

1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi

Cevizli Süt Reçeli Nasıl Yapılır
Reçelimizi aynen yukarıdaki gibi yapıyoruz. Reçelimiz pişirilip soğuduğunda içerisine iyice dövülmüş ceviz içimizi koyup iyice karıştırıyoruz. Bir çay bardağı civarında ceviz içi koymak uygun olur fakat siz isteğe bağlı az ya da daha fazla koyabilirsiniz. Ceviz içini sıcakken içerisine koymuyoruz. Çünkü ceviz içleri yumuşar ve istenildiği gibi bir lezzet vermez.Soğuyan süt reçelimizin içerisine ceviz içimizi de ilave ederek iyice karıştırıyoruz.

Kakaolu Süt Reçeli

1 kg süt

1 bardak şeker

1 çay kaşığı karbonat yada kabartma tozu

1 kaşık kakao

Kakaolu Süt Reçeli Tarifi
Kakaolu süt reçeli harika bir lezzete sahip çok güzel bir kahvaltılıktır. Kakaolu krema lezzetinde olan kakaolu süt reçeli çok harika bir tatlıdır. Kakaolu süt reçeli yapımı, süt reçeli gibidir. Kakaosu içerisine koyulaşıp ocaktan almaya yakın konulmaktadır. Koyulaştığını anladığınız zaman kakaosunu içerisine koyup devamlı karıştırarak pişiriniz. Zaten rengi koyu olduğundan bir kaşık kakao koyuyoruz. Kakaosunun daha fazla olmasını isterseniz biraz daha ekleyebilirsiniz.
 

Çikolatalı Süt Reçeli- Krem Çikolata

1 kg süt

1 bardak şeker

1 çay kaşığı karbonat yada kabartma tozu

1 bitter çikolata

Çikolatalı Süt Reçeli Yapımı
Kakaolu süt reçeli gibi yapılan çikolatalı süt reçeli tarifimiz için öncelikle sütümüz, şekerimizi kaynatalım. Kaynayan reçelimizin içerisine karbonatımızı da ilave ederek koyulaşana kadar kaynatalım. İyice koyulaşan reçelimizin içerisine çikolatamızı koyalım ve devamlı karıştırarak pişirelim. Reçelimizin içerisine çikolatamızı reçel olmaya yakın koymalıyız. Çok koyulaştırmayalım cıvık muhallebi kıvamı olması yeterlidir. Çikolatası biraz fazla olsun isterseniz ilave edebilirsiniz. Krem çikolata da denen çikolatalı süt reçeli, bir çok tatlıda kullanılmaktadır. Kahvaltılarda özellikle çocuklar için harika bir tatlıdır. Hazır alınan çokokremlerden daha lezzetlidir.
 

Fındıklı Süt Reçeli

1 kg süt

1 bardak şeker

1 çay kaşığı karbonat

1 çay bardağı ezilmiş fındık içi

Fındıklı Süt Reçeli Tarifi
Süt reçelimiz yukarıdaki gibi yapılmaktadır. Süt reçelimiz çok koyulaşmadan ocaktan alın ve soğumasını bekleyelim. Soğuyan reçelimizin içerisine bir çay bardağı ezilmiş fındık içimizi ilave edelim ve iyice karıştıralım. Lezzeti aynen fındık kreması gibi olmaktadır. Çocukların kahvaltılarında severek yiyecekleri çok güzel bir fındık kreması yapmış olursunuz.
 

Damla Sakızlı Süt Reçeli

1 kg süt

1 bardak şeker

1 çay kaşığı karbonat

1 paket damla sakızı

Damla Sakızlı Süt Reçeli Nasıl Yapılır

Damla sakızlı süt reçelimizi aynen reçelimizi yaptığımız gibi yapıyoruz. Koyulaşmaya başlayan reçelimizin içerisine bir paket damla sakızı koyuyoruz ve reçelimiz kıvam alana kadar pişiriyoruz. Damla sakızlı süt reçeli özellikle tatlandırıcı olarak türk kahvesi içerisine konmaktadır. Damla sakızlı türk kahvesi damla sakızlı süt reçeli ilavesi ile pişirilmektedir. 

Süt Reçeli Nerelerde Kullanılır

Süt Reçeli Nerelerde Kullanılır?

Her türlü tatlı süslemesinde çok rahatlıkla süt reçeli kullanılmaktadır. Türk kahvesi yaparken tatlandırıcı olarak kullanılır. Keklerin içerisinde, kurabiyelerde, pasta süslemelerinde, tatlı üzerinde çok fazla kullanılmaktadır.En önemlisi dondurma üzerinde harika olmaktadır. Dondurma üzerine dökerek yenmekte ve eşsiz lezzette olmaktadır. Elinizin altında tatlılarda, pastalarda ve dondurma üzerinde kullanabileceğiniz hazır bir sos olmuş olacaktır. En önemliside bu sos çok zengin vitamin ve kalsiyum içerdiğinden çok sağlıklıdır.
 

Süt Reçeli İle Neler Yapılır?

Süt reçeli kahvaltılarda reçel, fındık kreması, çokokrem olarak tüketilir.

Kurabiyelerde, kurabiye üzerine yada içerisine konabilir.

Turtaların üzerine dökülür. 

Kahve yanında tatlandırıcı olarak

Süt reçeli en çok da dondurmaların üzerine dökülerek sos olarak kullanılmaktadır. Dondurma yanında karamel sosu gibi lezzet veren süt reçelleri yaz aylarının vazgeçilmez tatlısıdır.

Süt Reçeli İle Yapılan Pastalar

Yaş pasta süslemelerinde özellikle çikolata pasta süslemelerinde ve ara katlatında krema yerine kullanılmaktadır.

Ekler pastanın üzerinde sos olarak

Pastalarda ara krema olarak sürülebilmektedir

Süt Reçeli İle Yapılan Tatlılar

Cheesecake üzerinde tatlıda,

Kek üzerinde sos olarak dökülen süt reçelleri hem harika bir görünüm sağlamakta hemde hazır sos olarak elinizin altında bulunmaktadır.

Traliçenin üzerine dökülebilir

Sütlü tatlılarda sos olarak

Süt Reçeli Ne Kadar Saklanır 

Süt reçeli buzdolabına konularak saklanmaktadır. Kavanoz açılmadan aylarca buzdolabında bir şey olmadan durmaktadır. Açılmış kavanozlar ise bitene kadar buzdolabında muhafaza edilirler. Açılmış kavanozlarda en az 6 ay buzdolabında bir şey olmadan durmaktadır. Dayanıklı ve bir şey olmadan buzdolabında aylarda saklanabilen süt reçelleri zaten o kadar güzeller ki açıldıktan sonra kaşık kaşık yenerek bitmektedir.

Süt Reçeli Faydaları

Süt Reçeli Faydaları Nelerdir?

Süt reçeli saatlerce sütün kaynaması sonucu elde edilen bir reçeldir ve bu reçelde sütün özü
bulunmaktadır. Bir kaşığında bulunan kalsiyum hiç bir süt ürününde bulunmamaktadır. Bol kalsiyum içeren bu reçeldeki vitaminler saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Mutlaka çocuklarınıza sabahları çikolata yerine ekmeğine sürerek süt reçeli yedirmelisiniz. Bu reçel sayesinde çocuklarınız bol kalsiyum almış olurlar. Bu reçel kemik ve diş sağlığı açısından da eşsiz şifa kaynağıdır. Kalsiyumun yanında fosfor içeren süt reçeli kemik erimesini de önlemektedir.
Fosfor bakımından çok zengin olan reçelde potasyum, magnezyum, protein, sodyum,  kabalamin çok fazla miktardadır. Vitamin yönünden zengin olan reçelde A, C, D ve B6 oldukça fazladır. 

Süt Reçeli Pişirmenin Püf Noktaları

Süt Reçeli Pişirmenin Püf Noktaları

Süt reçelinin püf noktası çok karıştırılarak pişirilmesidir.

Süt öncelikle içerisine şeker konmadan önce iyice kaynatılmalıdır. Pastörüze sütten de yapılan süt reçeli özellikle mahalle aralarında satılan kilo ile satılan sütlerden olur ise daha güzel olmaktadır. Mümkünse kaymağı alınmamış süt olmalıdır. Süt reçeli yapmadan önce sütü çok iyi kaynatarak reçel yapımına başlamak gereklidir.

İyice kaynayan sütün içerisine şeker konur. 

Karbonat sütün koyulaşmasını ve renginin dönmesini sağlamaktadır. Karbonat konan süt kabaracağı için devamlı karıştırılarak pişirilmelidir. Karbonat çok konur ise renk daha koyulaşır. Bu yüzden konan karbonatı silme bir çay kaşığı koymak, daha fazla koymamak gerekir.

Süt karbonat konduktan sonra kabaracağı için seçilen tencere biraz daha büyük tercih edilmelidir.

Mutlaka pişirilen tencere dibi tutmayan bir tencere olmalıdır.

Pişerken süt reçelimizin üzerinde köpük oluşur. Bu köpükler mutlaka bir kaşık ile üzerinden alınmalıdır.

Süt reçeli piştikten sonra boza kıvamına yakın, cıvık muhallebi kıvamında ocaktan alınmalıdır. 

Ocaktan aldıktan sonrada soğurken koyulaşacağı için çok koyultmamak gereklidir.

Ocaktan alındıktan sonra biraz çırpma teli ile çırpalım ki rengi daha parlak olsun.

Bir kg sütten  250-300 gr kadar süt reçeli çıkmaktadır. 

Ocaktan alınan süt reçeli kavanozlara alınır.

Süt reçelini buzdolabında muhafaza etmek gereklidir.

Süt reçeli satın almak isteyenler 10 tl ile 25 tl arasında olan fiyat aralıkları ile satın alabilmektedirler. Yapması çok kolay olduğu için evde çok rahatlıkla yapılmaktadır. Sizler için evde süt reçeli pişirmenin püf noktalarını verdik.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu süt reçeli de ikide bir karşıma çıkıyor. Birisi yapmış nutella gibi tadı oldu diyor. 

Tahliller güzel çıkarsa, ödül olarak yapayım kendime.... 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben ilk kez gördüm. İlginç geldiği için paylaşayım dedim... :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ben tatlı seven biriyim,kahvaltı veren bir yerde denemiştim ama damak tadıma pek uymadı...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
beliza, 5 saat önce yazdı:

ben tatlı seven biriyim,kahvaltı veren bir yerde denemiştim ama damak tadıma pek uymadı...

Denemeyeyim o zaman çünki süt çok kaynıyor ve karbonat atılıyor büyük ihtimal bende sevmem. Tahin ekle diyorlar onada alerjim var yiyemem. Ne problemli biriyim, 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geçen merak edip almıştım, tadı karamele benziyor. Karamel severim ama süt reçelini sevmedim. Tuhaf kokuyor geldi bana.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Venhar

Ben yapmıştım bir kere.Süt ve şeker kaynarken karbonat döküldüğünde çok köpürüp taşıyor.Kısıp yavaş yavaş eklemek gerekiyor.Tadı çok güzel.Ama faydalı mı tartışılabilir.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Venhar, 7 saat önce yazdı:

Ben yapmıştım bir kere.Süt ve şeker kaynarken karbonat döküldüğünde çok köpürüp taşıyor.Kısıp yavaş yavaş eklemek gerekiyor.Tadı çok güzel.Ama faydalı mı tartışılabilir.

Diyenlerin yalancısıyım çok faydalı imiş. Sütün özüne kavuşuluyormuş. 

Sağlıklı diyorlar 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...