Jump to content
Sign in to follow this  
Renan

Mutfağınızda Bile Yetiştirebilirsiniz: İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?..

Recommended Posts

Mutfağınızda Bile Yetiştirebilirsiniz: İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

İstiridye mantarı nedir?

freshcropmushrooms

Bilimsel ismi “Pleurotus ostreatus” olan ve kavak mantarı olarak da bilinen bu lezzetli mantar türü, ilk olarak Almanya’da I. Dünya Savaşı sırasında geçim sağlamak amacıyla ekildi. O tarihten itibaren istiridye mantarına gösterilen ilgi artmış, lezzeti ve görüntüsüyle dünya çapında ticari bir besin olarak kendisini kabul ettirdi. Japon, Kore ve Çin mutfaklarında hatırı sayılır bir yeri bulunuyor. Yaprak mantarı veya kayın mantarı olarak da bilinmesinin sebebi, doğada kayın ve kavak ağaçlarının gövdelerinde yetişmesinden kaynaklanıyor.

İstiridye mantarı üretimi: İstiridye mantarı nasıl yetiştirilir?

growforagecookferment

İstiridye mantarı yetiştirilmesi oldukça kolay olan bir mantardır. Evinizin mutfağında dahi kolayca bu mantarları yetiştirebilir ve yemeklerinizde afiyetle kullanabilirsiniz. Doğada kendi kendilerine çıktıkları zaman genellikle ağaçların üst kısımlarını tercih ederler, bunun sebebi o kısımlarda bol oksijen, nem ve çiğ bulunmasıdır. Özellikle kuzey bölgelerde yetiştirilmesi daha kolay olan bu mantar türü, yaz sonu kuluçka döneminin ardından eylül - ekim aylarında havaların soğuması ile ağaçların gövdelerinde görülmeye başlar.

Evde istiridye mantarı nasıl yetiştirilir?

pinterest

İstiridye mantarını evde yetiştirmek istiyorsanız büyük marketlerde hazır olarak satılan kitlerden alabilir ve uygun koşulları sağladığınız bir ortamda, birkaç sulamadan sonra mantarlarınıza kavuşabilirsiniz.

İstiridye mantarı yetiştirmek için gerekli malzemeler:

10 kg ağaç talaşı

250 gram misel(mantar tohumu)

Battal boy kalın çöp poşeti.

İstiridye mantarı adım adım nasıl yetiştirilir?

Talaşı çöp poşetinin tabanına kalın bir tabaka şeklinde yayın, ıslatın ve misel denilen mantar tohumlarını serpin.

Üstüne bu sefer daha ince bir tabaka talaş koyup, nemlendirin ve tekrar tohum serpin.

Bu şekilde üst üste tüm poşeti doldurup ağzını sıkıca bağlayın.

Bu poşeti mümkünse balkonda 20 gün kadar hiç ellemeden bekletin ve bekleme süresinin sonunda poşetinizin yanlarına jiletle kesikler atın. Yaklaşık 10 gün sonunda mantarlarınızı görmeye başlayacaksınız.

Mantarları topladıkça kesiklere su serpin ve 3 ayın sonunda kitinizi yenileyin.

freshtart

Öncelikle uygun bir kütük bulmalısınız. Kayın ve kavak ağacından elde edilen kütüklerden daha iyi verim alabilirsiniz. Orman köylerinden ya da odun satan yerlerden bir kütük elde edebilirsiniz.

Ortalama 35 cm uzunluğunda ve çapı 20 cm civarında olan bir kütük ideal seçim olacaktır. Kütüğün üstüne belirli aralıklarla 5 cm derinliğinde delikler açın.

Kütüğünüz yeni kesilmiş bir ağaçtansa nemi yeterlidir ancak kuru bir kütükse nemlenmesi için suda bekletebilirsiniz.

Açtığınız deliklere saman çöpüne sarılmış istiridye mantarı tohumlarını yerleştirin ve ortalama 20 gün kadar bekleyin. Bekleme süresinin sonunda çıkan mantarlarınızı toplayabilirsiniz.

İstiridye mantarının faydaları nelerdir?

istiridye-mantari-pisirme

Antioksidan özelliği ile serbest radikallerin kırılmasında yardımcı olur.

Kolesterolün dengelenmesine katkı sağlar.

Antibakteriyel özelliği sayesinde doğal bir antibiyotik gibi bakterilerin yok olmasına yardımcı olur.

Yüksek oranda demir ve B vitamini içerir.

Bağışıklık sistemine destek verir.

Sindirime iyi geldiği için kabızlık tedavisinde de yardımcıdır.

İstiridye mantarı tarifi: İstiridye mantarı nasıl pişirilir?

İstiridye Mantar Sote Tarifi

İstiridye mantarı alıp "İstiridye mantarı nasıl pişirilir?" diye soranlara ise nefis bir tarifimiz var. Hem çok pratik hem de protein deposu istiridye mantarı sote tarifi karşınızda.

İstiridye mantar sote için malzemeler:

1/2 kilogram istiridye mantarı(iri doğranmış)

2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı tereyağı

3 diş sarımsak(ezilmiş)

4 dal taze kekik

1 yemek kaşığı limon suyu

1 çay kaşığı pul biber(arzuya göre)

İstiridye mantar sote tarifi nasıl yapılır?

Isıttığınız tavaya zeytinyağını ekleyin ve önceden doğradığınız istiridye mantarlarını tavaya ekleyin.

Mantarlar suyunu saldıktan sonra sarımsak ve limon suyunu da ekleyin.

2 dakika ateşte karıştırdıktan sonra tuz, karabiber, pul biber ve taze kekiği de mantarların üzerine ekleyin.

En son tereyağını tavaya koyun ve eriyene kadar karıştırın. Eridikten sonra artık tavayı ocaktan alabilirsiniz.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bende yetistirmek istemistim ama yemegini yapip yemek gerekiyor bizimkiler de pek mantarci degiller 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Et gibi çok lezzetli, ben sadece tereyağı ile kavurup yerim. 

Alternatif olarak, Kavurduktan sonra üzerine yumurta kırıp yeriz. 

 

Tarifteki gibi yaptım yiyemedik mantar tadı kayboldu. Mantar yemeği oldu. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...