Jump to content

Çiğ Köfte


Guest Lucky

Önerilen Mesajlar

www.estanbul.com

 

 

 

Çiğ köftenin püf noktaları

 

Şanlıurfalı çiğ köfte ustaları, çiğ köfte yoğurmanın püf noktaları olduğunu belirtti. Usta eller, iyi bir çiğ köfte yapmanın kullanılacak malzemeyle direk ilgili olduğunu vurguladı. İyi çiğ köfte yapmanın yolunun malzemeden geçtiğini belirten ustalar, sert bulgurla yapılan çiğ köftenin daha leziz olduğunu kaydetti. Çiğ köftede mutlaka isot (pul biber) kullanılması gerektiğini hatırlatan ustalar, kara etin içindeki sinirlerin çok iyi temizlenmesi gerektiğine ve yoğurma kıvamının da çiğ köftenin tadını etkilediğine dikkat çekti.

 

Şanlıurfalı çiğ köfte uzmanları, 8 kişilik çiğköfteye 4 su bardağı köftelik bulgur, 500 gram dövülmüş (veya mikserde çekilmiş) yağsız kara et, 6 yemek kaşığı kuru isot (biber), 1 tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber ve tarçın, 8-10 adet yeşil soğan, 1 kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı salça konulması gerektiğini dile getirdi.

 

Çiğ köfte uzmanları, çiğ köftenin şu şekilde yoğurulduğu takdirde lezzetinin daha fazla olacağını ifade etti:

"Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp, incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir. Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine, tuz, kuru isot (biber) tarçın, kara biber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak yoğrulmaya başlanır. İyice karışıca çiğ köftelik bulgur yavaş yavaş alınarak yoğrulmaya devam edilir. Leğendeki malzemeler, çok az suyla yavaş yavaş bastırılarak, bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğ köfteye daha önce doğranarak hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur. Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır."

 

Usta eller, çiğ köfte yapımında ise şu püf noktaların dikkate alınmasını tavsiye etti:

"Sert bulgurla yapılan çiğ köfte güzel olur. Bulgur çiğköfte yapılmadan evsilerek içindeki kepekler ayıklanmalıdır. Çiğ köftede mutlaka Şanlıurfa isodu (pul biberi) kullanılmalıdır. Çiğ köfteye konulacak kara etin içindeki sinirler çok iyi temizlenmelidir. Kara et dövülerek veya mikserde macun gibi oluncaya kadar çekilmelidir. Çiğ köfte az yoğrulursa bulguru sert kalır, çok yoğrulursa hamur olur. Çiğ köfte az su alınarak yoğrulmalıdır. Yazın çiğköfte yoğrulurken buz kullanılmalıdır. Çiğ köfte yoğrulduktan hemen sonra yenmelidir. Çiğ köftenin yanında içecek olarak ayran verilmelidir."

 

28.02.2007www.estanbul.com

 

Kaynak : İHA

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Tarifde gerçi çok az su katılması önerilsede uzun yıllar Güneydoğu Anadolu bölgesinde kaldığım için hiç su katılmamasının, yalnızca limon suyu ve salça sosunun suyu ile yetinilmesinin bulgurun şişip ezilmesini önlemek açısından daha uygun olduğunu biliyorum.:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

etsiz çiğ köfte yapıyolar bide o nasıl oluyo kii

O da çok güzel oluyor ya.Hem Gaziantep hem de Urfada çalıştığım için iyi biliyorum.Etsiz olanı da harika.Bütün sır baharatlarında.Urfada yumurtalısını,Gaziantep tereyağlısını yiyin.Normalde taze nane acı olur ama o bölgede köftenin yanında süper gidiyor...........Zaten Antep mutfağına bayılıyorummmmmm:clapping:

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arşivlendi

Bu konu artık arşivlenmiştir ve başka yanıtlara kapatılmıştır.

  • Benzer Konular

    • Soya Soslu, Baharatlı Misket Köfte...

      Soya soslu, baharatlı misket köfte     Malzemeler (25-30 adet)   Misket Köfte için:   500 g tavuk kıyması (veya dana) 2 dilim bayat ekmek 1 kahve fincanı süt 1 adet yumurta 2 diş sarmısak 1/2 soğan 1/2 tatlı kaşığı toz zencefil 1 çay kaşığı toz kişniş Tuz/Karabiber     Baharatlı Soya Sosu için:   1 şişe az tuzlu soya 2 çorba kaşığı şeker (tercihen esmer) 1 çay kaşığı tatlı paprika biber 1 çay kaşığı kırmızıbiber 2 çay kaşığı nişasta Soğan otu ya da taze soğanın yeşi

      , Yer: Et ve Tavuk Yemekleri

    • Sebzeli Köfte Dizmesi...

      Sebzeli köfte dizmesi     Sebzeli köfte dizmesi köftesi malzemeler 9 adet Girit Kabağı 4 adet yeşil biber 5 adet patates 150 gr çeri domates   Sebzeli köfte dizmesi köftesi 700 gr dana kıyma 1 adet kuru soğan Yarım demet maydanoz 1 yumurta Yarım su bardağı galeta unu Tuz Karabiber Sebzeli köfte dizmesi sosu 1 tatlı kaşığı biber salçası 1 yemek kaşığı domates salçası 1,5 su bardağı su Tuz Karabiber   Sebzeli köfte dizmesi nasıl hazırlanır? Girit kabaklarınızı

      , Yer: Et ve Tavuk Yemekleri

    • Ispanaklı Köfte Nasıl Yapılır?..

      Ispanaklı köfte nasıl yapılır?     Malzemeler   Ispanak (haşlanmış, kıyılmış) Soğan Maydanoz Un, biber, tuz Yumurta Kırmızıbiberle birlikte kavrulmuş kıyma Sarımsaklı yoğurt   Yapılışı: Ispanak kökleri, ince kıyılmış maydanoz, yumurta, un, soğan, biber karıştırılır.Tercihen yuvarlak şekil verilerek mücver gibi kızartılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kavrulmuş kıymayla sunuma hazırlanılır.

      , Yer: Et ve Tavuk Yemekleri

    • Pastırmalı Kaşarlı Izgara Köfte Tarifi...

      Pastırmalı Kaşarlı Izgara Köfte Tarifi     malzemeler:   1 kg orta yağlı kıyma 1 adet soğan Yarım bardak galeta unu Tuz – karabiber 1 adet yumurta 10 dilim pastırma 10 dilim taze kaşar 2 adet tepsi büyüklüğünde yağlı kağıt   Yapılışı :   Öncelikle soğanı rendeleyerek, birer fiske tuz – karabiber, yarım bardak galeta ununu, yumurta akını ve kıymayı karıştırıp yoğurarak köfte haline getiriyoruz. Sonrasında yağlı kağıdı açıyoruz. Köfte harcımızın yarısını yağlı kağıdın ortasına ye

      , Yer: Et ve Tavuk Yemekleri

    • Sebze Yatağında Misket Köfte Tarifi...

      Sebze yatağında misket köfte tarifi     Malzemeler 1 su bardağı ince bulgur 3 adet kabak 3 adet havuç 4 adet haşlanmış patates 3 yemek kaşığı un Tuz Karabiber   Köftesi için; 2 adet kuru soğan 300 gr dana kıyma 1 çay bardağı galeta unu 1 yumurta Tuz Karabiber   Sebze Yatağında Misket Köfte Nasıl Hazırlanır? Rendelenmiş havuç ve kabakları soteleyin. Yoğurma kabına ince bulguru ve az su ekleyip bulgurun şişmesini bekleyelim. Üzerine haşlanmış patates, sotelenmiş havuç ve kab

      , Yer: Sebze Yemekleri

×
×
  • Yeni Oluştur...