Jump to content

İzci Türk Zağar Köpeği


ASİA

Önerilen Mesajlar

Zağar tanımı ırkının geleneksel adıdır.

Orta asyadan oğuz boylarıyla beraber 1071 yılından sonra anadoluya gelmiş karakteristik özelliklere sahip safkan bir ırktır.

Çok üstün koku alma ayrıcalıklı görme ve duyma kabiliyetine sahip mükemmel derecede iz sürme yeteneği olan gururumuz türk izci köpeğidir.

 

 

ru4dxl.jpg

 

Zağar av köpeği, domuz,geyik,tilki,karaca,çakal ve tavşan avında kullanılmaktadır.

Bu avların içerisinde en zoru tavşan avıdır.

Çünkü tavşan en az koku bırakan oynak yapabilen stratejik davranabilen ender av hayvanlarından biridir.Kendine özgü merası olduğundan ve merasına hakim olduğundan avı zor ve bir o kadar zevklidir.

Avcı ve zağar günün ilk ışıkları ile avlak sahasına gelir.Hava aydınlanmadan zağarı salmak av alanında makbul değildir.Tavşanın yatmış olması için beklenmelidir.

Yatması veya gece yayılması muhtemel alana zağar salınır.Soyu(kokuyu)bulan zağarın hareketleri değişir kuyruk sallamaya (bazıları)te tük çemkirmeye başlar.Zağarın gece yaylım soyu ile sabak soyunu ayırması gerekir.Zağar soyu götürürken bazı yerlerde soyu kaybeder,o zaman zağar her seferinde daha geniş daireler çizerek (keserek)soyu tekrar bulur.Tavşanın yatak soyuna yaklaştıkça zağarın hareketleri daha bir değişir.Kimi zağar karakteristik olarak yatak soyuna yaklaştıkça sesi keser çoğunluğuda daha sık çemkirmeye başlar.Avcı kendi zağarını tanıdığı için yatak soyuna geldiğini anlar.

Kendisi bir taraftan köpeğini bir taraftan tavşanın kalkma ihtimali yüksek doğal ortamı dikkatlice takip eder.Usta bir Zağar tavşanı yatağından (burunlar) kaldırır.Nadiren yatakta bastıranıda vardır.

Kaldırdığı tavşanın ardından acı acı ve hiç aralık vermeden çemkirerek kovar.

Tavşan arkasından kovan zağarın ustalığına ve hızına göre daha geniş alanda daireler yapar ve daha az oynak yapıp pusar.Usta zağar bu oynaklara ve puskunlara kanmaz ve bıkmaz.Usta Zağar her puskunda tavşanı tekrar bulur kaldırır ve kovar.Her puskunda zağar sesi keser ve kaldırdığında tekrar acı acı havlayıp avcıyı haberdar eder.Avcı tavşanı vurduğunda zağar avın başına gelir ve köpeğin tavşanı sıkmasına(ısırmasına)bir müddet izin verilir.

Böylece zağar hırsını almış bir anlamda ödüllendirilmişte olacaktır.

 

Bu anlattığım kabataslak bir av sürecidir.

 

Avcının,Doğa ve iklim şartlarının,zağarın ustalığının ve alışkanlıklarının bu süreçte belirleyici etkisi vardır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...