Jump to content

İş Başvurusunda Uyulacak Kurallar


ELA NAZ
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

[TABLE=width: 655, align: center]

[TR]

[TD]Uzun zaman süren üniversite eğitiminin ardından sonunda mezun oldunuz..Beklenen gün geldi ve siz diplomanızı aldınız..Asıl hayat şimdi başlıyor.O ekmek elden su gölden misali tatlı öğrencilik hayatını geride bıraktınız.Artık işinizi elinize alıp hayata atılmanın zamanı..Siz ise sudan çıkmış balık gibi hissediyorsunuz kendinizi..Ne yapacacagınız,nasıl bir iş basvurusu yapacagınız hakkında en ufak fikriniz yok..İşte bu noktada size kendi deneyimlerimden yola çıkarak bir takım ipuçları vermek istiyorum.İş başvurusuna gittiniz diyelim,kesinlikle hataya kapılmamanız gereken belli baslı kurallar şunlar:[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Yaklaşım:Hakkım olanı istiyorum!

‘’4 sene okudum ve iyi bir işi almak en doğal hakkım’’

Bu anlamı şöyle incelersek eğer;Hak edilecek bir ödüle sahip olmuş olabilirsiniz ya da sizin gibi düşünen,sizi ödüllendirecek biri vardır.

 

Evet, okulunuzu bitirerek, stajlar ve yarı-zamanlı işlerde çalışarak başarı elde etmiş olabilirsiniz ama asıl odaklanmamız gereken konu ikinci aşama olmalı. Yani, sizi işe alacak bir iş yeri şunu diyebilir: “Peki, ama sizin sizinle aynı başarıyı elde etmiş binlerce insandan ne farkınız var?”

 

Şunu anlamamız gerekiyor ki işverenler işi kimin hak ettiğini değil işi kimin en iyi yapabileceğine odaklanırlar. Bu da işi iyi yapanın hakkıdır, bu sebeple size bir haksızlık yapılıyormuş anlayışından ve yaklaşımdan uzaklaşmanız gerekmektedir.

 

 

Yaklaşım: Odaklanamıyorum!

‘’Mezun olduğumda ne yapmak istediğim ile ilgili hiçbir fikrim yok. Her şeye açığım.”

Bu durumdaki çoğu kişi, işverenlerin her işi yapmaya açık kişilerle çalışmayı aslında tercih edecekleri gibi yanlış bir izlenime kapılırlar. Çoğu işveren bu anlayışta olan ve odak alanını belirleyememiş yeni bir mezunu işe almanın riskli olacağını düşünür.

 

 

Eğer “ne iş olsa yaparım” tuzağına düştüyseniz, vitesi değiştirmeli ve kendinize özel yol planınızı oluşturmaya yönelik odaklanmalı ve çalışmalısınız. Bunun, çok kısa sürede ya da kolaylıkla yapılabilecek bir iş olduğunu söyleyemeyiz, ama yapabilirsiniz. Okulumuzdaki birçok birimden yardım alabilirsiniz, örneğin öğrenci:danışmanlarınız (Front Office), hocalarınız ve ilgi alanınızda çalışan kişiler ile görüşüp, desteklerini alabilirsiniz.

 

Yaklaşım:İşverenlerim neden bana şans vermiyor!

“Hiçbir işveren bana bir şans vermiyor, kendimi değersiz hissediyorum. Bana bir fırsat verilemezse nasıl tecrübe sahibi olabilirim?”

 

Bu yaklaşımın üstesinden gelmek için kendinizi belli bir işin yapılması için para harcayan işverenin yerine koymalı ve onlar gibi düşünmelisiniz.

 

Bir işveren olarak insanlara bir fırsat vermek için mi varsınız? Ne yazık ki hayır. İşverenler organizasyonlarının ihtiyaçlarını karşılayabilmek isterler, yani; bir işveren adaylar ile mülakat yaparken aklında sadece tek bir düşünce vardır: “Siz benim organizasyonum için ne yapabilirsiniz?” Eğer bir işveren bakış açısı ile bakmaya başlayabilirseniz, bu tarz bir yaklaşımın işe alım yapan kişi için neden anlam ifade etmediğini anlayabilirsiniz.

 

Yaklaşım: Kızgınlık ve umutsuzluk!

'' Hayatımı boşa harcadığımı hissediyorum, hangi yöne gideceğim konusunda hiçbir fikrim yok. Sürekli mücadele etmek beni yoruyor ve mezun olduğum bölümle alakalı başarılı bir iş yapamayacağımı hissediyorum”

 

Eğer uzun süredir iş bulma konusunda başarısız olduysanız, kendinizi umutsuz hissetmeniz çok normal. Fakat eğer durum ile yüzleşmezseniz, bu şekilde devam etme ve kendinizi yenilmiş hissetme ihtimaliniz oldukça yüksek.

 

Yapmanız gereken, bir danışmandan, terapistten ya da bu anlamda profesyonel olan birinden yardım almak olmalı. Bu yaklaşım, yukarıda bahsedilen tüm anlayışlardan daha tehlikeli ve genel olarak kariyerinizi ve hayatınızı olumsuz etkileme gücüne sahip bir durumdur. Kendinizi bu olumsuz bakış açısı ve yaklaşımdan kurtarmalı ve odaklı bir şekilde yolunuza devam etmelisiniz.

 

 

 

 

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...