Jump to content

Vücudumuzun Doktoru ''Limon''...


Renan

Önerilen Mesajlar

Geliştirilen saklama teknikleri ve yatak limonculuğu sayesinde, yılın her zamanında limon adlı meyvesini piyasada bulabildiğimiz Limon ağacı, Turunçgiller'dendir. Anayurdu Hindistan ile Uzakdoğu ülkeleri olan limon ağacı, 12. yüzyılda Sicilya'ya getirilmiş, oradan Akdeniz havzasına ve daha sonra tüm sıcak ılıman iklimli bölgelere yayılmıştır.

 

Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde bolca yetiştirilen limon ağacı, 3-6 m kadar boylanır ve kışın yapraklarını dökmez. Gövde ve dallarının kabuğu koyu gridir. Almaşık dizili, açık yeşil renkli, elips biçimli iri yapraklarının dokusu sert ve ucu sivri olur. Bazı limon çeşitlerinde ağacın yaprak koltuklarında sivri dikenler bulunur. İlkbahar aylarında tek tek ya da birkaçı bir arada açan çiçeklerinin dışı pembemsi, içi beyaz renklidir.

 

"Yediveren" limon çeşitleri, neredeyse yıl boyunca çiçek açar ve meyve vermeyi sürdürür. Genelde sonbahar mevsiminde olgunlaşan dışı açık sarı renkli limon meyvesi yumurta biçimli, bir ucu sivri çıkıntılı, içi sekiz-on bölümlü, eti çok ekşi tatlı ve bol suludur.

 

Besin Değerleri: Akdeniz ve Ege kıyılarının bu sarışın ürünü sofraların ve sağlığımızın dostu Limonun içinde A, B(1), B(2), B(3), C ve PP olmak üzere çok sayıda vitaminler, kalsiyum, bakır, silisyum, demir, fosfor, manganez gibi mineraller, meyve şekerleri, sitrik asit, malik asit gibi organizmaya yararlı asitler terpen ve linalol vardır.

 

100 gr taze sıkılmış limon suyunun içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir: 7 kalori; 0,3 gr protein; 1,6 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; eser miktarlarda yağ ve lif; 10,3 mgr fosfor; 0,4 mgr kalsiyum; 0,14 mgr demir; 1,5 mgr sodyum; 142 mgr potasyum; 6,6 mgr magnezyum; 0,02 mgr B1 vitamini; eser miktarda B2 vitamini; 0.1 mgr B3 vitamini: 0,06 mgr B6 vitamini; 7 mcgr folik asit ve 50 mgr C vitamini. Ayrıca; Citrat Pinen Suyunda limon asidi Nitrat Glikosit

Limon İlaç Gibidir…

 

Birçok derdin şifası limonun bazı faydaları:

 

  • Kalbi ferahlatır.
  • İdrar söktürür.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Tansiyonu düşürür.
  • Damar sertliğini giderir.
  • Mide bulantısını giderir.
  • Grip ve nezleye şifa verir.
  • Diş etlerini kuvvetlendirir.
  • Baş dönmesini durdurur.
  • Damar tıkanıklıklarını açar.
  • Gıda zehirlenmelerini önler.
  • Karaciğer için çok faydalıdır.
  • Böbrek tıkanıklıklarını giderir.
  • Bademcik iltihaplarını geçirir.
  • Felç hastalarına tavsiye edilir.
  • Bağırsak ve idrar yollarını temizler.
  • Sivilceleri giderir, cilde güzellik katar.
  • Zehirli hayvan sokmalarına karşı panzehirdir.

Diğer Yararları:

* Gut hastalığına ve yüksek tansiyona karşı ilaçtır.

* Böbreklerin çalışmasını arttırır, böbrek taşlarının düşmesini kolaylaştırır.

* Damar sertliği ve romatizmaya karşı faydalıdır.

* Gribin çabuk atlatılmasını sağlar.

* Bir bardak ılık suya limon sıkar ve gargara yaparsanız anjini iyileştirir.

* İshali keser.

* Karaciğer hastalıklarına karşı faydalıdır.

* Burun kanamalarına karşı, bir pamuğun üstüne limon sıkarak bu pamuğu kanayan burnun üstüne koyun.

* Ay hali kanamalarını düzenler.

* Sinüzite karşı etkili bir ilaçtır.

* Yüzdeki sivilceleri geçirir.

* Diş etlerini kuvvetlendirir.

 

Limon hakkında bilmedikleriniz!

 

Limonu sadece salatalarınıza sıkıp, çayınıza ekliyorsanız yeterli değil… Çünkü limon hem pek çok yemeğe sandığınızdan daha fazla lezzet katar hem de zayıflamanızı kolaylaştırır. Limonun hep göz ardı edilen ve önemsenmeyen özellikleri aslında bilinmeye değer. Örnek mi? Limonun içinde bulunan bir madde yağların emilmesini güçleştiriyor! Ayrıca kolesterol sentezini önleyen maddeler de içeriyor. Limon kabuğunda bulunan bir çeşit şeker de yağ yakımını hızlandırıyor. Vücudu temizliyor.

İdeal tüketim miktarı ne olmalı? Suyunu sıkarak ya da kabuğunu rendeleyerek günde ortalama 4 limon tüketmek gerekiyor. Metabolizmayı, kış aylarında biriken toksinlerden de arındırmakta etkili.

Biliyorsunuz limon, vücudun tüm dokularını genç tutmaya yarayan antioksidanların başında gelen C vitamini açısından da çok zengin. Mineral tuzlar açısından da zengin olduğundan, özellikle mevsim değişimlerinde yaşanan yorgunluğa karşı çok etkili.

 

Asit olduğu doğru ama... Limonun ekşi tadı karşısında suratını buruşturanlardansanız haklısınız. Çünkü limon, asit oranı en yüksek meyve. Ama yine de son derece faydalı. Biraz bal karıştırarak limon suyu içmeyi deneyin. Ya da dilimleyerek portakal gibi yiyin. Ne kadar faydalı olduğunu kısa sürede göreceksiniz. Yüksek oranda sahip olduğu sitrik asit sayesinde (mide bulantısını da önlüyor) midedeki sindirimi hızlandıran enzimlerin harekete geçmesini sağlıyor.

 

İnanılanın aksine limon, mide yanmasından sorumlu değildir. Limon asitlidir ama mide ortamı limondan daha asitlidir. Bu nedenle içine bir şey katılmamış, saf limon suyu bile mide için zararlı değildir. Ayrıca limondaki yüksek potasyum değeri de asit fazlalığını önleyecek bir reaksiyon oluşumuna sebep oluyor. Kısacası limon sanılanın aksine midenin fazla asit üretmesini önlüyor. Üstelik dezenfektan etkisi de göz ardı edilmeyecek kadar faydalı.

 

Limonun Bilinmeyen Şifaları

Mutfaklarımızın vazgeçilmez, vitamin değeri yüksek olan, sıcak yaz günlerinde buz gibi limonatası yapılan ve salataların vazgeçilmez aşkı olan limonun şifaları saymakla bitmez….

- Limon kabuğundaki D-limonene maddesi cilt için yararlıdır ve cilt kanseri olasılığını azaltır. Kabukları çaya atarak ya da rendeleyip salatalara eklenebilir.

- Limon kabuğunun içinde yer alan polifenoller kadınlarda yumurtalık kanserine karşı koruma sağlar.

- Özellikle “A” kan grubunda olanlara limon ve limon suyu çok faydalıdır.

- Limon kabukları mide asiditesini giderici özelliktedir.

- Karaciğer ve safra kesesi için faydalıdır.

- Diş etlerini güçlendirir.

- Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi bir diğer limon faydası olarak belirtilebilir.

- Nezle, grip gibi durumlarda rahatlatıcı etkisi limon yararları arasındadır.

- Uyumadan önce içilecek limon çayı rahatlatıcıdır.

- Normal çayda bulunan maddeler, demirin vücutta emilimini engellediği için çayı limonlu içmek daha doğru olur. Limondaki C vitamininin demir emilimini artırıcı özelliği vardır.

- Limon saç için besleyici ve parlatıcı etkiye sahiptir.

- Kan basıncını düşürücü özelliğiyle limon tansiyon düşürücü etkinliktedir.

- Limon, zengin C vitamini içeriğiyle iskorbüt hastalığını önler ve iyileştirir: Bu etkisinden yararlanmak için diyete bolca limon suyu katılır.

- Gene yüksek C vitamini oranı sayesinde birdenbire yükselen tansiyonun düşürülmesine yardımı olur. Bunun için yarım limon meyvesi bir bardak suyun içine sıkılır ve bu su içilir.

- İltihabı kurutur, balgamı yumuşatarak akciğerlerden söker, hazmı ve kilo vermeyi kolaylaştırır.

- Kandaki PH dengesini sağlar. Alerji, egzama ve mantara karşı çok iyidir.

- Limon, içerdiği antioksidan maddelerle bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır.

- İdrar söktürücüdür. İdrar yollarını temizler. Bu etkisinden yararlanmak için her şekliyle bolca limon suyu alınması yeterli olur.

- Limon vücuttaki kireci eritir.

- Eğer dolaşım sorunlarından yakınıyorsanız limon günlük beslenmenizde mutlaka yer almalıdır. Her gün yarım limon suyu ılık suya eklenip balla tatlandırılır.

- Kabukları haşlanıp suyu içilirse vücudu kuvvetlendirir ve vücuttaki kurtları dökmeye yardımcı olur.

- Limon suyu ile gargara yapılırsa ağız, boğaz ve bademcik iltihaplarına iyi gelir. Limon, kabuklarıyla birlikte banyo suyuna sıkılıp bu su ile banyo yapılırsa kan dolaşımını hızlandırır ve cildi canlandırır.

- Yarım fincan halis zeytinyağı, yarım fincan limon karışımı aç karna günde 3 kere, 20 gün içilir, 1 saat su içilmezse böbrek taşlarını eritir.

- Şekerle birlikte yenilirse zararlı olur, kan asidini yükseltir, kireçlenmeye, alerji ve mantara sebep olur.

- Limon, yüz felcine iyi gelir.

- Toksinleri attırma özelliğine sahip olan limon, vücudun su tutmasını ve dolayısıyla da selülit oluşumunu önler.

- Çocukların diş yerleri limon suyu ile ovulduğunda dişleri çabuk çıkar.

- 2-3 gün boyunca günde 2-3 defa değiştirerek nasıra limon kabuğu sarılırsa, nasırı yok eder.- Limon kabuğu yün eşyaların arasına konulursa güve çoğalmaz.

- Kahve içmeden önce limon suyu içmek kahvenin yan tesirini giderir.

- Mürekkep lekesini çıkarır, kabuğu yakılınca odayı temizler.

 

Her Derde Çare, Her Eve Lâzım

Kalbi ferahlatıcı: Limon kabuğu, limon yaprağı ve limon çiçeği karıştırılıp balla macun yapılarak yenmeye devam edilir.

İshal: Limon tek başına ya da kahve ile karıştırılıp içilmeye devam edilirse ishali keser.

Kan temizleyici: Limonata içmeye devam edilir.

Ağır uyku: Sabah uykudan kalkamayanlar ve uykusu çok ağır olanlar limonata (limondan yapılan) içmeye devam ettiğinde kan temizlenip inceldiğinden, uykunun da azaldığı görülecektir. Sabah namazından sonra yatma, rızkı da daraltır. Sabah namazı vaktinde bereket hâsıl olduğu için, sabah namazını ağır uykusundan kalkamayıp öğleye yakin kılanlar için günde yarım limonu kabuğuyla beraber yemek yararlı olur.

Böbrek tıkanıklığı: Limonu güzelce yıkayıp kabuğuyla beraber yemek böbrek tıkanıklığını giderir.

Zayıflama kürü: Limon, kabuğuyla beraber kaynatılıp, balla tatlandırılarak ılık olarak yemeklerden önce 1′er su bardağı içilmeye devam edilir.

İdrar söktürücü: Limon, maydanozla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak ılık olarak içilmeye devam edilir.

Karaciğer temizleyici: Limonata içmek harareti keser, karaciğeri rahatlatır.

Cilt temizleyici: Limon içilmeye devam edilir ve limonla cilt pansuman edilir.

Sivilce: Limonata içilmeye devam edilir ve limonla sivilceler pansuman yapılır.

Kolesterol düşürücü: Limonata içilmeye devam edilir.

Böbrek taşları: Limon kabuğuyla beraber aç karnına yenmeye devam edilir.

Yorgunluk, halsizlik: Limonata balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir.

Anjin: Limonata ile gargara yapılır ve limonata içilmeye devam edilir.

Kansızlık: Limon doğranıp, kuru üzümle beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Sindirim bozukluğu: Limon kabuğu kaynatılıp balla tatlandırılarak yemeklerden sonra içilmeye devam edilir.

Ağız içi yaraları: Limon ile gargara yapılır ve limon suyu içilmeye devam edilir.

Diş bakımı: Limon, dişleri beyazlatıp diş etlerini kuvvetlendirir.

Baş ağrısı: Limon, safradan kaynaklanan baş ağrısını giderir.

Felç: Limon, doğranıp kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.

Burun kanaması: Limon suyu buruna çekilir.

Gıda zehirlenmesi: Limon yenmeye, salatalara sıkılmaya devam edilir.

Öksürük: Limon ve kabuğu, nane ile kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.

Zehirlenme, Çamaşır suyundan doğan zehirlenme ve allerjiye karşı ilaçtır:

Limon çekirdeklerinden 2 dirhemi kaynamış şurupla veya sıcak suyla kullanıldığında, bütün zehirlenmelere karşı etkilidir. Özellikle, akrep zehirlerine karşı ağız yoluyla (oral yolla) veya akrebin soktuğu yere merhem şeklinde uygulanırsa, faydası görülür. Kabuğu da aynı etkiyi gösterir.

Şurup şeklinde, yılan sokmalarına karşı ağız yoluyla alınırsa yararlıdır; aynı zamanda, kabuğunun merhemi de (hayvanın soktuğu yere tatbik edilirse) yararlı olur. Ayrıca yılan sokmalarında limon kabuğu suyu, su ile karıştırılarak içilirse ve ısırılan yere limon kabuğu sarmak iyi gelir.

2-3 gr kurutulmuş ve öğütülmüş limon çekirdeği veya kabuğu içilirse her tür zehirin etkisini azaltır.

Zehirlenme, sodyum, potasyum, javel çamaşır suyu, deterjan gibi alkaliden ileri geliyorsa limon suyu etkili bir panzehirdir.Limonun gerek kendisi, gerek kabuğu hem yenilir, hem de cildin üstüne sürülürse organları uyarır, terleme sağlar. Bu terleme ise bilindiği gibi, zehirleri dışarı atar.

Eşek arısının soktuğu yeri, limon suyu ve sirke karışımı ile ovmak rahatlatıcıdır.

 

İştahsız çocuklara birkaç damla limon suyu

Çocuğunuz iştahsız ise yemeklerden önce birkaç damla limon suyu içirin. Bu mideyi etkileyip iştahını artıracaktır.

 

Yorgunluğa karşı limonata

Spor yapanlar için bir bardak ılık suya ilave edilmiş birkaç damla limon suyu hem susuzluğu giderir hem de terleme ile kaybedilen mineralleri geri kazandırır. Özellikle bal eklenmiş limonata, ani enerji verici etkisiyle spor sonrası için idealdir.

 

Strese karşı limon yaprağı

Limonun rahatlatıcı etkisi vardır. Birkaç taze limon yaprağı 2 bardak suda haşlayıp süzülür. Bal ilave edilip ılık olarak günde birkaç çay bardağı içilir. Stresten uzak durmak için limon yaprağı çayı kürüne birkaç hafta devam edilir.

 

Hazımsızlığa limon çayı

1 limonu dilimlenir ve üzerini örtecek kadar su eklenip kaynatılır. Süzülüp ılık olarak içilir. Ya da sıcak suya birkaç damla limon suyu damlatılıp 1 çay kaşığı bal ile tatlandırılır ve 1 hafta boyunca her gün 1-2 bardak sıcak olarak içilir.

 

Mide bulantısına

Mide bulantısından şikayetçiyseniz 3-4 limon dilimlenip çaydanlığa konulur. Üzerine 1 litre su ilave edilip kaynatılır. Süzülüp sıcak olarak içilir.

Limonun Zararları (yan tesiri)

- Fazla yenirse; diş etlerinde kanama yapabilir.

- Tansiyonu düşürür.

- Fazla ekşi yemek çabuk ihtiyarlatır.

- Gözün görme gücünü azaltır.

- Sinir sistemine zarar verir.

 

Nasıl Yiyeceksiniz? Nasıl Koruyacaksınız?

1- Limondaki A, B1, B2 vitaminleri ışıktan, C vitamini ise havadan çok etkilenir. Bir başka deyimle, kestiğiniz limonun hepsini kullanmamış iseniz kalan kısmı ışığın ve havanın etkisiyle vitaminlerinden bir kısmını kaybeder. O nedenle limonun tümünü kullanmayacaksanız şöyle sıkın: Limonu kesmek yerine sivri bir şeyle delin ve suyunu oradan akıtın.

 

2- Limonu kestiyseniz yarısını sonra kullanacaksanız, yarım limonu bir tabağa kesik yeri tabağa gelecek şekilde koyun ve üstüne bir bardak kapayın.

 

3- Ya da kesilmiş yarım limonun üstüne, kesilmiş yüzeyi kaplayacak şekilde tuz serpin. Yeniden kullanacağınız zaman burayı ince bir dilim halinde kesip atar, kalanın suyunu sıkarsınız.

 

4- Bir limonun daha bol su vermesini istiyorsanız kaynar suya atıp kısa bir süre bekletin.

 

5- Limonu bir kaç hafta taze olarak saklamak istiyorsanız içi su dolu bir kaba koyun ve bu suyu her gün değiştirin.

 

6- Yatak limonun suyu zaten boldur. Boylamasına da enlemesine de kesebilirsiniz. Ancak limon yeni ürünse mutlaka boylamasına kesin.

 

Limon Nelere İyi Gelir?

Limonun tadı ekşi olsa da, yaz-kış soframızdan eksik etmediğimiz bir meyvedir. Tatlıda da kullanılır, tuzlu yemeklerde de; çaya da sıkılır, çorbaya da… Limonun yararları saymakla tükenmez! Gribe iyi gelir, iştah açar, insanı güzelleştirir, cildi temizler. Daha başka ne faydaları vardır bilmek istiyorsanız…

 

1- Lezzet katma: Limon, güçlü narenciye tadı veren popüler bir meyve. Bu tat kabuğundaki yağlardan geliyor. Tipik olarak süslemede kullanılan limonu, yemeğin tarifine göre uzun dilimler halinde kesebilir ya da küçük küçük kıyabilirsiniz. Yemeklere limon lezzeti katmak için, sadece limon kabuğunun dış parçasını rendeleyin ya da keskin bir bıçakla ince ince dilimleyin. Daha acı olan alttaki beyaz kısımdan uzak durun.

 

2- Gremolata yapmak: Gremolata, İtalya’da meşhur olan, et, balık, dana incikle kullanılan bir çeşni. Sarımsak ve narenciye tadını seviyorsanız gremolata tuz ve biberin yerine servis edilebilir. Gremolata için, eşit oranlarda limon, sarımsak ve maydanozu karıştırın. Birkaç damla zeytinyağı sarımsak tadının yoğunluğunu azaltır.

 

3- Kaynayan yumurtalar: Pişerken kabuklarının çatlamaması için yumurtayı limon suyuyla fırçalayın. Eğer suya bir çay kaşığı limon suyu eklerseniz, piştikten sonra yumurtalarınızın kabuğu daha kolay soyulur. Ayrıca, limon suyu patateslerin ve karnabaharın kararmasını da önlüyor.

 

4- Pörsümüş salataya can verir: Hiçbir şey buruşmuş, pörsümüş salata kadar kötü olamaz. Ancak, limon salataya ikinci bir can verir. Kendini bırakmış yeşilliklerin önceki lezzetli durumuna gelmesi için, bir kâse soğuk suyun içine sadece yarım limon sıkmanız gerekiyor. Sonra kâseyi bir saat kadar buzdolabında bekletin, yeşillikleri dışarı çıkarıp kurulayın.

 

5- Koruma malzemesi: Limonlar, yeni kesilen birçok meyveyi kararmaktan koruyor. Dilimlenmiş meyveler üzerine biraz limon sıkmak meyvelerin orijinal rengini korumasını sağlar. Bu etki birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir ve avokado, elma, şeftali, kayısı ve armut gibi birçok meyveyle birlikte kullanılabilir. Birçok insan, limonun birçok gıdanın tadını geliştirdiğini düşünüyor.

 

6- Tat geliştirici: Yemeklere limon sıkmak tuz tüketimini azaltır. Fazla tuz, kan basıncını, kalp krizi ile felç riskini de artırır. Amerikalılar günde 7 bin mg’a yakın tuz tüketiyor. Günlük tuz ihtiyacı ise sadece 2 bin 300 mg’dır. Limon suyu, en sevdiğiniz yiyecekler için farklı bir lezzet geliştirmede iyi bir seçenek. Tavuğa, bifteğe ve sebzelere limon sıkarak lezzetini artırabilirsiniz.

 

7- Kanserle savaşır: Limon kabuklu siyah ya da yeşil çay içmenin, belirli kanser türlerini, yüzde 70′e varan oranlarda azalttığı belirtiliyor. Limon, cilt kanseri koruyucusu olarak güneş yanığını önlemeye yardım ediyor. Çay ve limon kabuğu kombinasyonunda bulunan doğal içerikler, vücudu cilt kanserine yol açan güneşin zararlı UV ışınlarından koruyor.

 

8- İçecekleri soğuk tutar: Buz kalıplarınıza bir damla limon suyu ekleyebilirsiniz. Suya, sodaya ve hatta çaya limon eklemek, içeceklerinizin tadının daha iyi olmasını sağlar. Buz kalıbınızı doldurduğunuzda taze limonu ortadan ikiye kesin ve suyun içine sıkın. Birkaç saat sonra herhangi bir soğuk içeceğinize eklemek için harika bir buzunuz olacak.

 

9- Limonata yapmak: Birkaç limonunuz varsa, limonata yapmayı deneyin. Sıradan bir limonata yapmayın. Yenilikçi olun ve limonatayı ananas veya karpuz suyuna karıştırabilirsiniz. Karışık limonatayı sevmiyorsanız, buz, limon, su ve şekeri karıştırarak hazırladığınız sıradan limonata da içebilirsiniz. Bu klasik içecek her zaman rağbet görecek.

 

10- Sağlığınıza iyi gelir: Limon suyu birçok yaygın hastalık için doğal, lezzetli bir tedavi. Boğazınız ağrıyorsa günde 3 kez limonlu suyla gargara yapabilirsiniz. Limon böbrek, karaciğer ve kanınızı temizliyor. Ilık ya da sıcak limon suyu, sindirim sisteminize iyi gelir. Sabahları uyanınca limon suyu içerseniz, sindirim ve dolaşım sistemi daha iyi çalışır.

 

Limon ile Güzelleşin:

* Yiyeceklerinizi tatlandırmak için tercih edilen limonu, banyo ve güzellik için de kullanabilirsiniz. Tırnaklara parlaklık kazandırır. Sıcak havalarda tırnaklarınızı 10 dakika boyunca limon suyunda bekletin. Ellerinizi limon suyuyla sabunluyormuş gibi ovuşturun. Beyaz sirke, sıcak su karışımı ile fırçalayın. Daha sonra ellerinizi iyice durulayın.

 

* Deride oluşan lekeleri yok eder. Yatmadan önce limon suyu ile ellerinizi ve yüzünüzü iyice ovuşturun. Sabah ılık suyla ellerinizi ve yüzünüzü durulayın. Siyah, kahverengi lekelerin kaybolması için bu işlemi düzenli olarak her akşam yapmanız tavsiye ediliyor.

 

* Saçlarınızı güçlendirir. Dökülen ve cansızlaşan saçlarınızı yeniden canlandırmak ve parlaklık kazandırmak için 3/4 fincan zeytin yağı, 1/2 fincan bal ve aşağı yukarı 3 yemek kaşığı limon suyunu karıştırın. Saçlarınızı suyla durulayın, havluyla kurulayın ve daha sonra az bir karışımı tarakla saçlarınıza yedirin. Daha sonra saçlarınızı yarım saat plastik bone ile sarın ve bekleyin. Daha sonra şampuanlayın ve durulayın, parlaklığı göreceksiniz.

 

* Göze çarpan sarılık yaratır. Tüm saç boyalarına ve beyazlarına alternatif olarak 1/4 fincan limon ve 3/4 su ile saçınızı durulayın. Limonun saç renginizi doğal olarak açması için biraz güneşte bekleyin.

 

* Nefes tazeleyicidir. Nefesiniz kötü kokuyorsa ağzınıza bir kaç damla limon suyu damlatın ve yutun. Sitrik asit, ağzınızdaki pH seviyesini değiştirerek, kötü kokuya neden olan bakterileri öldürecektir.

 

* Rahatlatır. Mükemmel bir banyo için küvetinize deniz tuzu, limon suyu ve biberiye ekleyin ve vücudunuza özen gösterin. Cilt güzelliğinizi limonla sağlayın!Limonun içerdiği asitler, cilt için tazeleyici ve aynı zamanda yenileyici bir etki sağlamaktadır. Dirseklerde, dizlerde ve ayak tabanlarında oluşan sert derileri, limonla hazırlanan bir reçeteyle iyileştirebilirsiniz.Limon, güzelliğine düşkün olan kadınların özellikle tüketmesi gerektiği sebzeler arasında yer almalıdır.

 

Yağlı ciltler için ideal bir temizleyicidir. Çünkü limonun cildi sıkılaştırıcı bir etkisi vardır.

Cildiniz için serinletici ve canlandırıcı bir etki yapar…

 

Altı adet limonu, kabukları ile birlikte halka şeklinde dilimleyin. Derin bir kaba soğuk su doldurun ve içine dilimlediğiniz limonları atın. Limonların kabukları yumuşayana kadar en az bir-iki saat bekletin. Süre tamamlandıktan sonra limonları elinizle sıkın ve banyo suyunun içine limonları ve hazırlanan suyu ilave edin. Eğer limonların suda bekletilme süresi sizin için çok uzun ise, o zaman limonların suyunu sıkın ve limonlarla birlikte banyo suyuna katın. Hazırladığınız limon banyosunun içinde 20 dakika kalmanız yeterli olacaktır. Bu özel banyo için kan dolaşımınızı hızlandırırken, iç açıcı limon kokusu da güne dinamik başlamanıza yardımcı olacaktır.

 

Cilt için limon peelingi…

Limonun içerdiği asitler cilde aynı zamanda peeling görevi yapabilir. Dirsek, diz ve tabanlarda oluşan sert derileri size şimdi verecek olduğumuz limon reçetesi ile yumuşatarak, pürüzsüz görünmesini sağlayabilirsiniz. Bir çorba kaşığı limon suyu ile iki çorba kaşığı balı kısık ateşte hafifçe ısıtın. Ocaktan alındıktan sonra bir süre soğumasını bekleyin. Hazırlanan karışım soğuduktan sonra kuruyan ve çatlayan cildin üstüne sürün. 20 dakika beklettikten sonra peeling yaptığınız bölgeyi su ile temizleyin. Son olarak temizlediğiniz bu bölgeyi limon kabuklarıyla ovalayın. Bu işlem sonunda derinizin taze görünüşü sizi bile şaşırtacaktır.

 

Limonlu yüz temizleme losyonu

Limon yağlı ciltler için ideal bir temizleyicidir. Çünkü limonun sıkılaştırıcı bir etkisi vardır. Tarifini verdiğimiz yüz losyonu, yüzdeki siyah nokta ve sivilcelere karşı en ideal losyondur. Bunun için 30 ml limon suyunu 30 gr bal ve 200 ml damıtılmış suyla karıştırın ve bu karışımı bir cam şişesinin içine koyun. Hazırladığınız bu losyonu sabahları ve akşamları, bir pamuğa damlatarak yüzünüze sürün. Böylece hem temiz hem de canlı bir cilde sahip olacaksınız. Ancak yüzünüze bu karışımı sürdükten sonra en az iki saat güneşe çıkmamaya dikkat edin. Aksi halde yüzünüzde lekeler oluşur.

 

Limonla değişik yüz maskeleri

- Az yağlı yoğurda 5 damla limon suyu katın. Yüzünüzü temizledikten sonra bu maskeyi sürün ve 15 dakika bekleyip yıkayın.

 

- Avokadonun yarısını püre haline getirin, içine bir çay kaşığı limon suyu katın ve bir yumurta akını iyice çırptıktan sonra ekleyin. Cildiniz kuru ise birkaç damla badem yağı da koyun. Karışımı yüzünüze ve boynunuza uygulayın. 20 dakika beklettikten sonra su ile temizleyin.

 

- 100 gr yulaf ezmesi, 1 limon suyu ve bir yumurta akını karıştırdıktan sonra ortaya çıkan karışımı, maske halinde yüzünüze yayın. 10 dakika bekleyin. Bu maske cildinizi gerginleştirecektir.

 

Limonlarla ilgili haberler

Şeker ve şekerden yapılmış gıdalar, kanseri tetikliyor ve kanserli hücreyi besliyor. Memesinde fibrokisti olan kişilerde kafein ve çikolata, fibrokistlerin çoğalmasına neden olabiliyor.

 

Limonun içeriğindeki ellagic asit nedeniyle meme kanserinden koruyucu, bu hastalığın ilerlemesinde ise durdurucu etkiye sahip olduğu bazı hayvan çalışmalarında görülmüş. Uzmanlar, limondaki bu etkinin böğürtlen yapraklarında da bulunduğunu söylüyor.

 

Limon ve Sarımsak Mucizesi:

2 litre limon suyu, 40 diş soyulmuş ve ezilmiş sarımsak, ağzı sıkı kapanan koyu renkli veya üzeri kağıtla kapatılmış bir kavanoz.

 

Limonların suyu iyice sıkılıp kavanoza doldurulur, soyulmuş 40 diş orta boy sarımsak yıkanmadan ve ezilerek limonun içine atılır, kavanozun kapağı kapatılır. 25 gün boyunca normal ılık bir yerde saklanıp her gün çalkalanır (sarımsaklar iyice erimiş olacak). 25 gün sonra kavanoz açılıp her sabah aç karnına yarım veya içebiliyorsa bir çay bardağı içilir. Kavanoz bitene kadar içilir. Kapağının hep kapalı olması gerekir. Kavanoza asla su, şeker vb. karıştırılmaz, ancak çay bardağına alınan kısmını dilersek sulandırarak içebiliriz. Bunu içtikten sonra en az yarım saat bir şey yenilip- içilmemesi uygundur. Yarım saat geçtikten sonra kahvaltı yapılabilir. Mümkünse her sabah aynı saatte içilmesi daha faydalı olur.

 

Kanıtlanmış yararları:

1- Tüm damar iltihapları (vasküler) tedavi ediyor, tıkanan damarları açıyor, damar sertliklerini ve hipertansiyonu önlüyor.

 

2- Kolesterol ve lipidi düşürüyor. Zararlı yağların yakılmasını sağlıyor, kilo verdiriyor (bazal metabolizmayı hızlandırıp yağların yakılmasını sağladığı için iştahı açıyor, bu dönemde diyete dikkat etmek gerekiyor) şekeri düşürüyor, pankreasın yenilemesini sağlıyor.

 

3- Böbrek ve safra taşlarını eritiyor, idrar söktürüyor, vücuttaki şişkinlik ve tüm dokulardan ödemi kaldırıyor.

 

4- Helycobeacter pylori adlı ülser mikrobunu öldürerek mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin kesin tedavisini yapıyor.

 

5- Tüm romotizmal iltihabı önleyip, her tür romotizmal ağrıları dindiriyor, kireçlenmeyi önlüyor, eklem düzeylerinin yenilenmesini sağlıyor, her türlü ağrıyı kesiyor.

 

6- Beyin hücreleri ve tüm sinir sistemlerinin yenilenmesini sağlıyor, sinirdeki aksiyon potansiyelini düzenleyip ileri-refleks hızını artırıyor, felçlere ve Vertigo'da fayda veriyor.

 

7- Vücudun bağışıklık sistemini son derece kuvvetlendiriyor ve her türlü alerjiyi özellikle damarsal kökenli ve strese bağlı cilt alerjilerini kökünden kesiyor, kansere karış tüm vücudu koruyor.

 

Limonun meyve kabuğu

Limon esansı ve usaresi kullanılır. Limon kabuğunda uçucu yağ, hesperidin acı madde ve tanenli maddeler vardır. Kabuğun içindeki beyaz kısma albeda adı verilir. Bundan petkin elde edilir. İştah açıcı ve sindirim kolaylaştırıcı olarak kullanılır. Taze meyve kabuklarını sıkmak suretiyle limon esansı elde edilir. 1500-3000 limondan 1 kg kadar esans elde edilir. Yeşil olanlar sarı ve olgun olanlarından daha fazla esans verir. Bileşiminde uçucu yağ vardır. Limonata yapımında, besin endüstrisinde, pasta ve şekercilikte, parfümeri ve sabun yapımında koku ve lezzet vermek üzere bazı preparatların bileşimine girer. Limonun pulpa kısmı (iç kısmı) şekerler, vitamin C ve sitrik asitler ihtiva etmektedir.

 

Limon Kabuğu Yağı ve Faydaları

Limon kabuğu, tıbbi önemi yakın tarihte anlaşılmaya başlanmış bir bitkisel ilaçtır. Akdeniz mutfağıyla beslenen kişilerde kanser ve kronik rahatsızlıkların neden daha az görüldüğünü araştıran bilimsel çalışmalarda tesadüfen dikkat çekmiştir.

 

Akdeniz mutfağında Limon kabuğu, soğuk içecek olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Limonun etken maddesi olan D-Limonen, diğer turunçgillerin kabuğunda da bulunmaktadır.

 

Etken maddesi D-Limonen normal hücrelerin sağlıklı bir yaşam döngüsü sürdürmelerini sağlamaktadır. Hücrenin temel gik bileşeni olan DNA tahriplerini onarıcı etkisi sebebi ile kanserden korumaktadır.

 

Hatta bir takım hayvan deneylerinde limon kabuğu yağının kanser tedavisinde de etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu deneylerde mide, barsak, karaciğer, pankreas ve meme kanserlerinde etkili bulunmuştur.

 

Hücre üreme döngüsünü bir fazda bloke edip tümör hücrelerinin üremesini durdurduğundan şüphelenilmektedir. Ayrıca 'apopitoz 'diye adlandırılan ve tümöre karşı ana savunma mekanizmalarımızdan olan 'hücre intiharı' nı tetikler.

 

Apopitoz, programlanmış hücre ölümüdür ve her gün vücudumuzda meydana gelmektedir. Bu da hasar görmüş, yaşlanmış, işe yaramayan hücrelerimizin, iltihap oluşturmadan sessizce ölmesidir.

Yalnız kanser hastalıklarında değil, yüksek tansiyonda da etkili olmaktadır. Kötü kolesterolün düşmesine yardımcıdır, iyi kolesterolü artırır. Kalp damar tıkanıklıklarına karşı yararlıdır.

 

Bileşiminde yüksek miktarlarda antioksidan maddeler de bulunur. Güçlü antioksidan özelliği de kanserden ve kronik hastalıklardan koruyucu etkisine katkı sağlamaktadır.

 

Limon yağı, balla tatlandırılmış suya ikişer damla damlatılarak kullanılır. Bu karışımdan günde 3 defa gargara yapılır. Boğaz ağrısı ve mide yanması için faydalıdır. Hafızayı güçlendirir.

 

Harika bir C vitamini deposu olan Limon, tabiri uygunsa "Vücudumuzun doktoru" gibidir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bende cok severim limonu :) cilt icin ve arada sacima uygularim , cayin icine limon skarim ama herzaman degil , limonata gibi severim icmek icin , elime sekerle limon peelingi yaparim , ama fazla tüketmek de azi yarar cogu zarar gibi iyi degilmis ;) tesekkürler

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Rica ederim...:)Günde 4 adet tüketmek gerekiyormuş.Limon tüketimimizin 4 adeti bulacağını zannetmiyorum.Hiç bir zaman fazla tüketme şansımız yok bence...:)

mide kanamasından hastenelik olunur o zaman:rofl:herşeyin fazlası zarar ayrıca birine iyi gelen bir kişide tam tersi etki gösterebiliyor:)o yüzden Allah pek çok alternatif vermiş bizlere...

 

bu aralar salatalarda turunç tercih ediyorum limon yerine ve kereviz yemeğini portakallı olan tarifi turunçla denedim oldukca güzel bir meyve tavsiye ederim bulduğum zaman limon yerine turunç tercih ediyorum...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Demir eksikliğine bağlı kansızlık sebebiyle epeydir ilaç kullanıyordum. Baktım ki demir ilacı kilo yapmaya başladı. Hayatta en nefret ettiğim şey kilo almak. Beslenme tarzımda değişiklik olmadığı halde ufaktan kilo almaya başladığımı anladım. Önce demir hapını bıraktım. Sonra doğal tedaviye yöneldim. Harnup pekmezi, ıspanak, baklagil...vs. Ama en önemlisi sabahları aç karnına ballı limonlu su. Bir bardak ılık suya bir limon suyu ile 2 tatlı kaşığı bal ekleyip içiyorum bir aydır. Demir eksikliğine bağlı saç dökülmesi durdu ve saç çıkmaya başladığını gözlemledim. Sonuç muhteşem. Ballı limonlu suya devam...:) Ayrıca demir eksikliğinden kaynaklı yorgunluğum da yok artık. Gün boyu enerjik oluyorum...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arşivlendi

Bu konu artık arşivlenmiştir ve başka yanıtlara kapatılmıştır.

×
×
  • Yeni Oluştur...