Jump to content

Ev Yapımı Yaz ve Kış İçecekleri...


Renan

Önerilen Mesajlar

Gerek sıcak yaz havalarında gerekse soğuk kış günlerinde hazırlanması son derece kolay ve masrafsız içeceklerden memnun kalacağınızı ümit ederek değişik tariflerle sağlığınıza katkıda bulunmak istedik….

 

Hazırlayacağınız içeceklerin hazırlanışları kadar sunuş şekli de önemlidir.

Soğuk içecekler için buz hazırlarken meyvaları da buz kalıplarında dondurabilirsiniz. Bir buz kübünün içinde donmuş bir parça limon kabuğu veya bir vişne, yahut bir parça taze nane çok güzel gözükecektir.

 

Bu arada konuklarınıza ikram ettiğiniz buzlu içecekler fazla gelirse artanı sakın atmayın. Bu buzlu içeceği temiz kalıplara dökerek dondurun. Çünkü yapacağınız limonata vb. gibi içecekleri bu buzlar hem süsleyecek hem de ayrı bir lezzet verecektir.

 

Evde Kolayca Yapabileceğiniz Yaz İçecekleri

 

Yaz Şerbeti

 

Malzemeler:

 

  • 1 çay bardağı hibisküs çayı
  • 2-3 adet çubuk tarçın
  • 8-10 adet karanfil
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı toz şeker

Hazırlanışı:

  1. Bir tencereye hibisküs çayını, tarçını ve karanfili koyun. Üzerine kaynamış sıcak suyu döküp 1 saat dinlenmeye bırakın.
  2. Dinlenen çayı süzüp toz şekerle karıştırın. Şekerini istediğiniz oranda azaltıp arttırabilirsiniz.
  3. Buzdolabında soğutup servis yapın.

Limonlu Buzlu Çay

 

Malzemeleri:

* 1 bardak soğuk çay demi (kahvaltıdan kalan çayları bir bardağa alarak buzdolabında bekleterek daha sonra da yapabilirsiniz o an vaktiniz yoksa)

* 2 limon

* 6 kaşık şeker

* 2 bardak dolusu buz

* 2 litre su

 

Yapılışı:

Limonları temiz bir şekilde yıkayalım ve sıkalım ve sıktığımız kabuklarıyla beraber suya ekleyelim. Çay, şeker ve buzları da ekleyelim ve karıştıralım. Kullandığımız su da soğuk olursa buzların erimesi gecikiyor ve hemen hazır oluyor içeceğimiz. Şeker miktarını kendi damak tadınıza göre arttırabilirsiniz.

 

Bardaklara birer dilim limon koyarak içeceği bu şekilde servis yapalım.

 

Şeftalili yapmak istersek bir olgun şeftaliyi sürahiye rendeleyelim, şeftalili buzlu çayımız hazır. Aromalı tatları severseniz 1 kabuk tarçın ve 2-3 karanfil tanesi ekleyebilirsiniz.

 

Elma Suyu / Çayı

 

Malzemeleri:

* 1 adet büyük elma ( kabuklarıyla 4 parçaya bölünmüş)

* 1 adet limon (kabuklarıyla 4 parçaya bölünmüş)

* 1 çubuk tarçın- 4 -5 adet çekirdek karabiber

* 3-4 adet karanfil- bir tutam ıhlamur

* 2 yemek kaşığı esmer şeker (veya 1 tatlı kaşığı bal. Çay ılıkken katılmak üzere)

* yaklaşık 2 lt. su

 

Yapılışı:

Meyveler ezilinceye kadar pişirin. İyice ezip, süzgeçten geçirdikten sonra, ister sıcak ister soğuk içebilirsiniz.

 

Not: Elma suyu metabolizmayı hızlandırır ve idrar miktarını artırır. Kilo sorunu olan kişilerin ödemi atmasını sağlar. Kan şekerini kontrol altında tutan elma suyu, baş ağrılarını gidermede etkili. Bağırsak parazitlerini düşürüyor, kalp ve akciğer kanseri hastalıklarını önleyebiliyor. Romatizma, gut ve mide hastalıklarının panzehiri.

 

Çilekli Süt

 

Malzemeler

* 1 kase temizlenmiş çilek

* 2 bardak süt

* 2 kaşık bal

* 2 kaşık yoğurt

* 1 tatlı kaşığı limon suyu

 

Yapılışı:

Çilekleri blender ile ezelim. 2 kaşık ayırıp diğer malzemeleri ekleyelim ve karıştıralım. Bardağa dökelim ve araya ayırdığımız çilek püresinden ince bir tabaka ekleyip kalan çilekli sütü ekleyelim ve soğuk olarak servis yapalım.

 

Vişne Suyu

 

Malzemeleri:

* 1 kg vişne

* yaklaşık 1,5 litre su

* 2 su bardağı toz şeker (miktarını kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz)

* yarım limonun suyu

 

Yapılışı:

1 kg vişneyi yıkayıp saplarını koparın. Vişneleri geniş ve derin bir tencereye alın. Tencereye vişnelerin üzerlerini geçecek kadar su ekleyin. 2 su bardağı toz şekeri de ilave edip orta hararetli ateşte kaynamaya bırakın. (Tencerenin kapağı taşma tehlikesine karşı açık olmalı.) 2. Vişne suyu kaynamaya başlayınca suyun renginin daha kırmızı olması için yarım limon suyunu ekleyin. Kaynama işlemini vişneler çatlamaya başlayana kadar sürdürün. Soğutup servis yapın.

 

Erik Şerbeti

 

Malzemeler:

* 1kg kırmızı erik

* 1 çubuk tarçın

* 3-4 adet karanfil

 

Yapılışı:

Erikleri yıkayıp üzerini geçecek kadar su ile tarçın ve karanfili de ekleyerek bir tencereye alıp 7-8 dk. kaynatalım. Hemen kabukları çatlayıp yumuşuyorlar. Soğuyunca süzgeçten geçirelim. Tamamen tanesiz olmasını istiyorsanız bir kaç defa tel süzgeçten geçirebilirsiniz. Ben biraz posalı olmasını tercih ettiğimden bir defa yapıyorum bu işlemi. Elde ettiğimiz meyve suyunu şeker ve soğuk su ekleyerek hemen servis yapabileceğimiz gibi poşet veya kapalı kutularda sıcak yaz günleri için uzun süre derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.

 

Şeftali Şerbeti

 

Malzemeleri:

* 3 kg. şeftali

* 3 bardak şeker

* 4 bardak su

* 3 limonun suyu

 

Yapılışı:

Şeftalileri akşamdan soyup, küp küp doğruyorsunuz. Doğranmış küpleri geniş bir kaseye doldurup, 1 su bardağı şeker ve 2 limon suyu ekliyorsunuz. Şeftaliler bu gece serin bir yerde dinlenecekler. Kasenin ağzını kapatmayı da unutmayın. Ertesi sabah şekerlenmiş şeftalileri güzelce yoğuruyor, erimeyenler varsa eziyorsunuz.

 

1 litre suya kalan şekeri katıp, bir iki taşım kaynatıyor ve limonun suyunu ekliyorsunuz. Beş on dakika daha kaynatıp, soğumaya bırakıyorsunuz. Şurup soğuyunca içine ezilmiş şeftalileri katıp 2-3 saat dinlendiriyorsunuz.

 

Sonra süzerek şişelere aktarıyorsunuz. İyice soğuduktan sonra biraz su ile karıştırarak servis yapıyorsunuz…

 

Yeşilin Gücü / Kivi

 

Malzemeleri:

* 4 bardak portakal suyu

* Yarım demet taze nane

* 4-5 parça kırık buz

* 4 kayısı kurusu

* 2 çorba kaşığı çilek reçeli

* 4 su bardağı ananas suyu

* 4 bardak kivi suyu

* 2 ayva

 

Yapılışı:

* Portakal, ananas ve kivi sularını bir kapta karıştırın. Ayvaları 4 parçaya kesip çekirdekli kısımlarını temizleyin. Kuru kayısı, çilek reçeli, nane ve ayva dilimlerini blenderde püre haline getirin. Meyve suyu karışımını ekleyip karıştırın.

 

* Kokteyl bardaklarına paylaştırın. Kırık buz parçaları ekleyip üzerine 2 yaprak nane koyun. Bekletmeden servis yapın. Enerji deposu, tat delisi bir karışım.

 

Limonata

 

Limonata için malzemeler

· 3 adet iri limon

· 2 su bardağı şeker

· 1 yemek kaşığı limon tuzu

· 4 litre su (2 litresi sıcak,2 litresi soğuk olacak)

 

Limonatanın yapılışı

· Öncelikle limon kabuklarını rendenin küçük gözünden rendeleyin.beyaz kısmını rendelemeyin.

· Limonları sıkacakla sıkın,üzerine şeker ve limon tuzunu da ekleyin.

· 2 litre sıcak suyu üzerine dökün,şeker ve limon tuzu eriyene kadar karıştırın.

· Dışarda soğuyan limonatayı süzgeçten süzün,2 litre soğuk suyuda ilave edin ve buzdolabına kaldırın. Bu esnada nane yaprakları ekleyebilirsiniz.

· Soğuduktan sonra limonatanız hazır.Damak tadınıza bağlı olarak su miktarını azaltabilirsiniz.

Aklınızda bulunsun

· Sıcak suyu limon kabukları rengini ve kokusunu daha iyi versin,şeker ve limon tuzu daha çabuk erisin diye katıyoruz.

· Limonunuzun beyaz kısmını rendelemeyin acı olur.

· Nane limonataya hoş bir aroma veriyor,kuru veya taze ekleyebilirsiniz.

· Limonatanızın içine sade soda (maden suyu) katarak gazoz havası verebilirsiniz.Böylede çok nefis oluyor.

· Eğer maden sulu yapacaksınız, limonataya 3 litre su kullanın ki maden suyu ile karıştırdığınızda aroması ve şekeri azalmasın.

 

Limonata (Başka Bir Tarif)

 

Malzemeler:

 

  • 5 adet limon
  • 300 ml. su
  • 250 gr. toz şeker
  • 1/2 litre maden suyu

Tarif:

  1. İyice yıkanmış limonların kabuklarını soyun.
  2. Limonların suyunu sıkın. 300 ml. lik normal suyun 200 ml.'sini kaynatın ve limon kabuklarının üzerine dökün. Bu karışımı bir süre bekletin.
  3. Bir sos tenceresine şekeri ve kalan 100 ml. suyu koyun ve hafif bir şurup olana kadar kaynatın. Ocağın altını kapatın ve şurubu iyice soğutun. Limon suyunu ve limon kabuklu suyu, bu şurubun içine ekleyin. Bir süre bekletin ve süzdürün.
  4. En son olarak buz gibi soğuk maden suyunu ekleyin ve servis yapın. İsterseniz içine limon kabukları ve buz ekleyebilirsiniz.
  5. Limonatanızı kapaklı bir şişenin içinde ve buzdolabında saklayabilirsiniz.

Soğuk Çay

Kullanılacak malzeme:

· 1/2 litre su

· 4 çay kasığı çay

· Birkaç yaprak nane.

 

Yapımı:

1. Porselen bir çaydanlığa yarım litre soğuk su konur.

2. Bunun içine dört çay kasığı çay atılır.

3. Yaprakların iyice ıslanması için bir kaşıkla karıştırıldıktan sonra çaydanlığın ağzı kapanır ve kap buzdolabına kaldırılır.

4. Çaydanlık buz dolabında 24 saat kaldıktan sonra çıkarılır, süzgeçten geçirilerek limonata bardaklarına boşaltılır.

5. Belli belirsiz denecek kadar az şeker katılır.

6. Şeker eriyinceye kadar karıştırıldıktan sonra iyice yıkanmış bir - iki yaprak taze nane ve iki parça buz atılır ve böylece servis yapılır.

 

Ice-Tea Nasıl Yapılır?

 

Malzemeler:

7 yemek kaşığı şeker

3- 4 tatlı kaşığı yeşil çay

2 limonun suyu ve kabukları

1 litre soğuk su

1 bardak kaynar su

bir kaç yaprak taze nane

 

Önce yeşil çayı 1 bardak kaynar su ile bir demliğin içinde 5 dakika kadar demliyoruz. Ardından sürahimizi alıp içine süzdüğümüz yeşil çayımızı ve şekeri koyup güzelce karıştırarak şekeri eritiyoruz. Üzerine limon suyunu ve kabuklarını ilave edip tekrar karıştırıyoruz. Ice – tea püf noktası ise tam burada, gerçek ice – tea lezzetini elde etmek için sıcak olan yeşil çayımızı bir anda soğutmamız gerekiyor. Bunun için soğuk suyu da sıcak yeşil çayın üzerine ilave edip tekrar karıştıyoruz. Üzerine bir kaç yaprak taze nane atıp buzdolabında 2 saat kadar soğuması için bekletiyoruz. Servis etmeden önce tekrar karıştırmayı ve bardaklara buz koymayı unutmayın.Dilerseniz sade ya da aromalı yeşil çaylar ile hazırlayabilirsiniz.

 

Üzüm Şerbeti

 

Rengiyle, kokusuyla ve enfes tadıyla serin serin içeceğiniz bu Üzüm Şerbetinin tarifi de ;

Malzemeler

• 2 litre su

• 500 gr üzüm

• 200 gr toz şeker

• 1 adet limonun suyu

• 1 yemek kaşığı bal

• 1 adet defne yaprağı

 

Yapılışı

1. Üzümleri toz şekerle birlikte ezin.

2. Üzerine limon suyu, renklendirici, bal ve defne yaprağını ekleyip karıştırın ve 8 saat bekletin.

3. Bekleme süresinden sonra üzerine suyu ekleyip kaynatın.

4. Kaynadıktan sonra soğutun ve servis edin. Oldukça pratik...

 

Çilekli Erik Suyu

 

Malzemeler:

 

  • Yarım kg. çilek
  • Yarım kg. kırmızı erik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Su

Hazırlanışı:

  1. Çileği ve eriği yıkayıp bir tencereye koyun.
  2. Üzerini geçecek kadar su ekleyip kaynatın.
  3. Süzgeçten geçirip toz şekeri ilave edip karıştırın. İstediğiniz kadar su ekleyerek kıvamına getirip soğutun.

Karışık Meyve Şerbeti

 

Malzemeler:

• 1 çay bardağı kurutulmuş meyve

• 1 çay bardağı kurutulmuş kuş üzümü

• 1 adet limonun suyu

• 1 su bardağı şeker (Şeker tercihinize göre arttırıp azaltabilirsiniz.)

• 6 su bardağı su

• 1 çay kaşığının ucuyla gıda boyası (Güzel renk alması için)

 

Yapılışı:

1. Gıda boyası hacrindeki tüm malzemeler bir tencereye alınır.

2. Orta ateşte kaynayana kadar pişirilir.

3. Ocaktan almadan önce bir çay bardağında şerbetin suyundan bir miktar alınıp, gıda boyası eritilir ve kaynayan tencereye dökülür altı kapatılır. (İstenirse gıda boyası katılmayabilir.)

4. Soğuyunca servis edilir.

 

Ahududu Şurubu

 

Kullanılan Malzemeler :

30 gr limon tuzu

1 kg ahududu

1.5 kg şeker

 

Yapım Şekli :

* Ahududuyu ayıklayıp, temizleyin, sonra bol suda, yıkayın. Bir süzgeçte süzün.

* Ahududuyu toz şekerle ovalaya ovalaya yoğurun ve şekerin tamamen erimesi için on iki saat kadar bir kenarda bekletin.

*Şeker tamamen eridiğinde ahududuyu, ince delikli bir süzgeçten geçirin ve sıkarak süzün.

* Süzgeçte kalan posaya yarım su bardağı su koyun, tekrar yoğurup sıkın ve süzün.

*Elde ettiğiz şuruba 30 gr limon tuzu katıp eritin.

* Süzgeçten geçirin ve bir şişeye doldurup serin bir yerde muhafaza edin. Bir su bardağına iki parmak şurup koyun, üzerini suyla tamamlayıp karıştırdıktan sonra servis yapın.

 

Kızılcık Şurubu

 

Kızılcıktaki C vitamini portakaldakinin iki katı olması nedeniyle kansere karşı koruduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir. Bu sağlıklı meyveyi tadı çok ekşi olduğundan dolayı sizde yiyemeyenler arasındaysanız onu iftar sofralarınız için buz gibi bir şuruba dönüştürmeye ne dersiniz? Sağlık ve serinliği yaşayacağınız o nefis Kızılcık Şurubunun işte tarifi…

 

Malzemeler

• 1 kg kızılcık

• 2 su bardağı su

• 2 limon

• 1 kg toz şeker

 

Yapılışı

1. Kızılcıkları yıkayın ve kevgirin içinde iyice bastırarak ezip suyunu süzün.

2. Ezdiğiniz kızılcıkların suyuna tozşeker ve suyu ekleyerek koyu şurup haline getirin.

3. Hazırladığınız bu karışıma limon suyu ilave edip kaynatın ve soğumaya bırakın.

4. Servis yapacağınız zaman dilediğiniz miktarda su ekleyip soğuk servis edin.

 

Avakado Rüyası

 

Kullanılan Malzemeler :

 

50gr muz (1/2)

100 gr avakado (1/2)

300 ml elma suyu

 

Yapım Şekli

 

Avokado, muz ve elma suyunu mikser yardımıyla püre haline getirin. Kırmış olduğunuz buzlarla servis yapın.

 

Böğürtlenli Shake

Kullanılan Malzemeler :

 

1 Su bardağı böğürtlen

2 Çorba kaşığı çikolata sosu

1 çay bardağından biraz az suyla eritilmiş nescafe

1 çay bardağı süt

1 çay bardağından biraz fazla çikolatalı süt

1.5 Su bardağı vanilyalı,kaymaklı veya cappucinolu dondurma.

 

Yapım Şekli :

Tüm malzemeyi mikserle çırpın. Bardağa doldurduktan sonra üzerini çırpılmış krem şanti ile süsleyerek servis yapın.

 

Cazibe

 

Kullanılan Malzemeler:

 

Yarım su bardağı su (maden suyu)

2 su bardağı portakal suyu

1 bardak üzüm suyu

50 gr ahududu

3-4 buz parçası

 

Yapım Şekli :

*Ahududuları robotta püre halinde ezin. 2-3 buz parçası, ahududu ezmesi, üzüm ve portakal sularını su shakera alıp karıştırın.

* Kadehe koyun soğuk olarak servis yapın.

 

Karanfilli Erik Suyu

 

Malzemeler:

 

  • Yarım kg. kırmızı erik
  • 3-4 adet karanfil
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Su

Hazırlanışı:

  1. Erikleri yıkayıp çekirdeklerini çıkartıp tencereye dizin, üzerine toz şekeri serpip, karanfilleri ekleyin. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su koyup kaynamaya bırakın.
  2. Kaynayınca altını kapatıp, ılınmaya bırakın.
  3. Bir tencereye süzgeç koyup erik suyunu döküp ezerek suyunu çıkartın. Süzgeçte kalan posayı alın. Tencereye çıkan suyu koyu ise su ilavesi yapın.

4. Şekerini kontrol ederek cam şişeye koyup soğutup servis yapın.

Ihlamurlu Limonata

 

Malzemeler:

 

  • Bir avuç kadar kuru ıhlamur
  • 1 su bardağı su
  • 1 adet limon
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 5-6 adet buz

Hazırlanışı:

  1. Demliğe suyu koyup kaynatın. İçine ıhlamuru atıp ocağın altını kapatın ve demlenmeye bırakın.
  2. Süzgeçten geçirip bir bardağa alın. Şekeri ilave edip karıştırın.
  3. Limonu sıkıp ıhlamura ilave edin. Soğutup veya içine buz parçaları ekleyip soğuk servis yapın.

Evde Gazoz Yapımı

Malzemeler:

· Limon Tuzu

· Maden Suyu

· Su

· Şeker

· İsteğe bağlı olarak limon.

Suyun içinde Limon Tuzunu ve şekeri eritin. Üstüne bir miktar Maden Suyu atın. Köpürecektir. İsteyen limon sıkarak tatlandırabilir.

Başka Şekilde Ev Yapımı Gazoz

Malzemeler: Bir şişe Maden Suyu için yarım limon kabuğu rendesi ve suyu, bir yemek kaşığı şeker, bir kaç yaprak taze nane.

 

Yarım maden Suyu ve diğer tüm malzemeler blender'a konur, çekilir. Bardağa alınır ve kalan maden Suyu ilave edilir. Maden Suyunun kalanının sonradan ilave edilmesinin nedeni karıştırırken asidinin kaybolmasını önlemek için. Daha fazla miktarda da yapabilirsiniz. Maden Suyunu az tutun sonra karıştırıp bardaklara bölün.

 

Ayrıca nar yada portakalla da yapılabilir. Biraz taze zencefilde hoş bir tat verir.

 

Kivi Gazozu

Kivi gazozu ile hem sakinleşin, hem gençleşin sonra da (tarifteki kividen bir tatlı kaşığı çalarak) cildinizi canlandırıp, bu güzel güne ışıl ışıl merhaba deyin.

Malzemeler:

· 6 adet olgun kivi,

· 1 şişe maden suyu ,

· 1 adet taze sıkılmış limon suyu,

· yeteri kadar basit şurup,

· yeteri kadar buz.

Hazırlanışı:

· Basit şurup: 1 su bardağı su ile 1 su bardağı şekeri, şeker eriyene kadar kaynatın. Soğuduktan sonra kullanılmaya hazırdır. Basit şurubu bir kavanozda buzdolabında bir hafta saklayabilirsiniz.

· Kivileri katı meyve sıkacağında sıkın. Bir sürahi içinde kivi suyunu, limon suyunu ve dilediğiniz kadar basit şurubu iyice karıştırın.

· Hazırladınız meyve suyunu bol buz koyduğunuz kokteyl bardaklarına koyduktan sonra, köpürmesi için maden suyu ekleyin ve bir dilim kabuklu kivi ile süsleyerek bekletmeden (meyvenin vitamin değerini kaybetmemesi için) servis edin.

Dikkat edelim!

· Basit şurubu tatlandırmak için kullanıyoruz. Miktarını istediğiniz gibi ayarlayın. Şekerle aranız yoksa, basit şurubu hiç eklemeyin.

· Hazırladığınız karışımı servis etmeden önce iyice karıştırın.

· Kivinin çekirdeklerini istemiyorsanız, kivileri sıktıktan sonra tel süzgeçten geçirerek çekirdeklerini ayırın.

· Maden suyunu tam servis sırasında ekleyin.

Kivinin faydaları:

 

· Besleyici değeri yüksek bir besin olan kivinin bir tanesi ile günlük A ve C vitamini ihtiyacı karşılanabilmektedir.

· Lif açısından da zengin bir besin olan kivi bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırır.

· Bilimsel araştırmalar kivinin müshil ve diğer bağırsak yumuşatıcıların yerine kullanılabilecek doğal bir alternatif olduğunu göstermiştir. İki adet olgunlaşmış kivi, müshile ihtiyaç duymadan zinde kalabilmeyi sağlamaktadır.

· Günde bir kivi insanı zinde tutar. Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. · Nezle ve grip gibi soğuk algınlıklarına iyi gelir. Nefes açıcı etkisi ile astımlılara faydalıdır.

· Başta göğüs kanseri olmak üzere, kanser oluşumuna ve ilerlemesine karşı koruyucudur.

· Kan basıncını dengeler. Tansiyonu ve kandaki kolesterol oranını düşürür. · Karaciğeri çalıştırır ve kanı temizler.

· Kansızlığa ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

· Yaşlanmanın ciltteki belirtilerini azaltır. Dilimlenmiş kivi cilde konursa cildi besler ve nemlendirir. Ayrıca, kivi ezilerek suyu çıkarıldıktan sonra elde edilen püre yıpranmış ve kırışmış ciltler için maske olarak kullanılabilir.

 

Domates Kokteyli

Tam bir enerji deposu olan Domates Kokteylinin aynı zamanda idrar söktürücü ve toksin atıcı özelliği vardır.

 

Malzemeler:

• 2 adet domates

• 1 adet kereviz göbeği

• 3 adet salatalık

• Yarım kahve kasığı tarhun otu

• 2 adet buz dövülmüş

• Tuz

• Karabiber

 

Yapılışı:

1. Domatesleri, kerevizi ve salatalıkları yıkayın. Salatalıklarla kerevizi küçük küçük doğrayın. Her birinin ayrı ayrı suyunu sıkın.

2. Bu sebze suyunu, bir parça dövülmüş buz, tuz, karabiber, tarhun otu çalkalayın. Süzdükten sonra kalan buzları katıp servis yapabilirisiniz.

Meyan Kökü Şerbeti

Malzemeler:

 

Meyan Kökü

Limon

Nane

 

Hazırlanışı:

 

Bir tatlı kaşığı kadar kıyılmış meyan kökünün üzerine bir bardak soğuk su koyun, bir saat bekletin. Sonra tülbendin içine koyup suyu süzün. İyice sıkın.

 

Elde edilen suyun içine 5-10 damla limon ve üzerine de 1-2 tane taze nane yaprağı, 3-4 parça buz koyun.

 

Meyan Kökü Şerbeti Yararları

 

Asitli içecekler vücudun gelişimini olumsuz etkiliyor. Özellikle çocukların aşırı derecede asitli içecek tüketmesi kemik erimelerine, damar sertliği ve fazla kalorisi nedeniyle de obezite hastalığına yol açıyor. Doğal bir içeceğimiz olan meyan kökü ise ne yazık ki unutuldu ve belli yöreler dışında bilinmiyor. Meyan kökü vücudun sıvı açığını kapatan, hücrelerin yenilenmesi ve sağlıklı kalmasını, böbreklerin çalışmasını sağlayan, son derece yararlı bir içecek.

 

Şeftalili Soğuk Çay

 

Kullanılacak malzeme (12 bardaklık)

· 12 bardak soğuk su

· 3 iri ve sulu şeftali

· 1 limon

· 6 kaşık toz şekeri

· 6 kaşık çay.

Yapımı:

1. Üstüne bir fincan kadar kaynar su döküp çayı hafifçe karıştırarak tozunu gidermeli ve hemen bu suyu dökmeli.

2. Sonra demliğe konacak bu çaya 2 bardak su koyup çaydanlığı ateşe oturtmalı.

3. Çay iyice demlenince bunun beri yanda kaynamakta olan on bardak suyla karıştırıp süzgeçten geçirmeli bir kenarda soğumaya bırakmalı

4. Limonun suyunu büyükçe bir kaba dökmeli.

5. Bunun üstüne toz şekeriyle kabuğu soyulduktan sonra küçük parçalara doğranmış olgun şeftaliyi dokmeli.

6. Kaba soğumuş ve süzülmüş çayı da kattıktan sonra içindekileri şeker eriyinceye kadar karıştırmalı buzdolabına kaldırmalı.

7. Karışımı buzdolabında bir saat kadar bıraktıktan sonra bunu ince delikli tel süzgeçten geçirmeli ve bir sürahiye boşaltmalı.

8. Tekrar buzdolabına kaldırmalı ve servis vaktine kadar buzdolabında veya termosta tutmalı.

 

Limonlu Nane Şerbeti

 

Malzemeler:

 

  • 2 lt. su
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 demet taze nane
  • 2 adet limon

Naneli içecek nasıl Yapılır?

  • Su ve şekeri bir tencereye koyup kaynatın.
  • Altını kapatıp, içine iki adet limonun kabuğunu rendeleyip, suyunu sıkın.
  • İyice yıkadığınız naneleri elinizle bölebildiğiniz kadar bölüp, saplarıyla beraber aynı suya ekleyin.
  • Ağzını kapatın ve 1 saat bu şekilde bekletin.
  • Sonra ağzını açın. Bu şekilde de en az 4-5 saat bekletin.
  • Daha sonra sık tülden yapılmış bir süzek veya tülbentten şerbetinizi süzün.
  • Ağzını kapatıp buzdolabına kaldırın.
  • Soğuyunca buz parçalarıyla beraber ikram edin.

Bu şerbet taze tüketmek için idealdir. Uzun süre beklediğinde tadında ve kokusunda nahoşluklar olabilir.

 

Demirhindi Şerbeti

 

Demirhindi: Tamarind,(tamr hint) hint hurması isimleriylede bilinir. Baklagiller ailesinden bir bitki olmasının yanısıra sinemakigillerden olması sebebiyle sindirim bozukluğu, bağırsak tembelliği ve bağırsak solucanlarının düşürülmesinde faydalıdır. Ekşi mayhoş tadından dolayı ferahlatıcı serinletici özelliğe sahiptir. Besleyici ve susuzluğu gidermesi sebebiyle de Arap ülkelerinde Ramazan ayı ile özdeşleşmiş iftar ve sahur sofraların vazgeçilmezidir. Dünya mutfaklarında, koyu kıvamlı sosu ve suyu yemeklere ilave edilir. Püresine şeker katılarak da yenilir.

 

Malzemeler:

*200 gr. Demirhindi macunu

*1,5 su bardağı tozşeker (ekşi sevmeyenler şekerini çoğaltabilirler)

*2 litre su*ikişer tane kakule, karanfil, 1/2 çubuk tane tarçın, nohut kadar taze zencefil. (bu kısmı isteğe bağlı)

 

Yapılışı:

*Geceden 200 gr. demirhindi macununa 1 su bardağı şekeri ve 2 lt. suyu ilave edin

*Ertesi sabah kalan 1/2 bardak şekeride ilave ederek 15 dk. orta ateşte kaynatın

*Baharatları bir tülbent parçasına bağlayıp ilave edin 5 dk. daha kaynatın

* Soğuduktan sonra tülbentten süzün, avuç içi kadar posası kalıcaktır, posası çok damarlı olduğu için başka birşeyde değerlendirilemiyor.

*Şerbetinizi kapaklı şişede buzdolabında muhafaza edin, kullanmadan önce çalkalayın. Şifâ olsun.

 

Ev Yapımı Zayıflama Çayı

Hem hazmı kolaylaştıran hem de kısa sürede kilo vermenize yardımcı olan 5’li Ev Yapımı Zayıflama Çayı tarifiyle rahatlayacaksınız hem de yağlarınızı yakmanıza yardımcı olacak. Hafta sonu kürü olarak deneyeceginiz bu karışımdaki bitkilerin faydalarına gelince;

 

Mate yaprağı; tüm dünyada obezite tedavisinde kullanılan mate çayı, yağ emilimini engelleyerek vücuttan su atımını kolaylaştırıyor.

 

Funda yaprağı; iyi bir böbrek çalıştırıcı ve idrar söktürücü özelliğine sahiptir.

Biberiye; yağ eritici ve hazmı kolaylaştırır.

Yeşil çay; vücutta biriken toksinleri atıyor sindirimi kolaylaştırır.

 

Malzemeler:

• 1 tatlı kaşığı biberiye

• 1 tatlı kaşığı mate yaprağı

• 1 tatlı kaşığı kekik

• 1 tatlı kaşığı funda yaprağı

• 2 tatlı kaşığı yeşil çay

Yapılışı:

1. 1 litre suyun içine sırasıyla bütün bitkisel malzemeleri ilave edin ve kaynatmadan 20 dk. demlendirin.

2. Daha sonra ister sıcak su isterseniz soğuk olarak, isteğe bağlı limon sıkarak tatlandırıp içebilirsiniz.

Not: Günde en fazla 2 çay fincanı tüketebilirsiniz.Tatlandırmak için esmer şeker veya 1 çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

Mide problemi olanlar ve bitkilerden her hangi birine alerjisi olanlar kesinlikle tüketemez.

Hamile veya emzirenler doktorlarına danışarak kullanabilir.

 

Kavunlu Kahveli Kokteyl

 

Malzemeler:

 

  • Yarım kavunun içi
  • 3 Top vanilyalı dondurma veya yarım su bardağı soğuk süt
  • 1 Tatlı kaşığı nescafe
  • Çay kaşığının ucuyla toz karanfil
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • İstediğiniz kadar buz

Hazırlanışı: Kavunun kabuğunu soyup sıvı hale gelinceye kadar blender’dan geçirin.

İçine vanilyalı dondurmayı yada soğuk sütü ve diğer malzemeleri ekleyip, bir kaç dakika daha blender’ı çalıştırın, en son buzu ekleyin ve buzlar küçük parçalara ayrılıncaya kadar biraz daha karıştırın, isterseniz buzları bardaklara servis ettikten sonrada ekleyebilirsiniz.

Üzerlerine çok az nescafe serpiştirin ve bardağın kenarını küçük bir kavun dilimiyle süsleyin ve soğuk olarak servis yapın.

 

Dondurmalı Soda

 

Malzemeler:

1 şişe maden suyu

2 top vanilyalı dondurma

3-4 tane taze meyve (çilek, vişne, erik)

1 tatlı kaşığı pudra şekeri

 

Tarifi

Meyveler ilk olarak başta güzelce yıkanır ve blenderden geçirilerek güzel bir püre yapılır, maden suyu, dondurma, pudra şekeri ekleyerek iyice karıştırılır. Arzu edilirse kırılmış buz parçaları da içine konabilir..

 

Karpuzlu Limonata

*1,5 su bardağı kuşbaşı doğranmış karpuz

*1 limonun suyu

*1 yemek kaşığı şeker

*1/2 subardağı buz parçaları. Buz hariç bütün malzemeleri blendırda ezerek karıştırın, bol buzlu bardağa boşaltın.

 

Taze Naneli Limon Şerbeti

Limonun farklı bir şerbetini daha keşfedin taze nane ve karanfille değişik bir aroma yakaladığını göreceksiniz.

 

Malzemeler:

• 4 adet limonun suyu

• 10 dal taze nane

• 200 gr toz şeker

• 1 yemek kaşığı bal

• 3 adet karanfil

• 2 lt su

 

Yapılışı:

1. Su hariç tüm malzemeleri kapalı bir cam kavanozun içinde 2-3 dk çalkalayın ve yaklaşık 8 saat bekletin

2. Daha sonra suyu ekleyip kaynatın. Soğuduktan sonra temiz bir tülbentten geçirip süzün ve servis yapın.

Ev Yapımı Muhteşem Zencefilli Gazoz

Sağlıklı beslenmeyi yaşam şekli haline getirdiyseniz, dört mevsim hazırlayıp, keyifle tüketeceğiniz bu tarif tam size göre. Bütün ev halkının gönül rahatlığıyla içeceği, yapımı da çok kolay olan, taze meyvelerle hazırlanmış bu sağlıklı ve lezzetli zencefil gazozuna bayılacaksınız.

 

Malzemeler:

· 5-6 santim büyüklüğünde taze zencefil,

· 2 adet limon,

· 2 adet portakal,

· 1/2 su bardağı toz şeker,

· 1 su bardağı ılık içme suyu,

· 1 şişe maden suyu,

· 2-3 dal taze nane.

Hazırlanışı:

· Zencefili yıkayın, kabuklarıyla ince rende ile rendeleyin.

· Bir limonun kabuklarını incecik elma gibi soyun. Havanda 10-15 saniye kadar dövün.

· Rendelenmiş zencefil, limon kabukları, şeker ve suyu bir cam kaseye ya da kavanoza koyun iyice karıştırın. Şekerin erimesini bekleyin.

· Limonların ve portakalların suyunu sıkın zencefilli karışıma ekleyin. İyice karıştırın.

· Tel süzgeçten süzerek sürahiye, ya da cam bir kaseye boşaltın. İçine limon dilimleri ve taze nane yaprakları ekleyin. Buzdolabında biraz dinlendirin. Servis etmeden önce maden suyu ile karıştırın. Dilerseniz buz ilave edebilirsiniz.

 

Dikkat edelim!

· Eklediğiniz su biraz ılık olursa hem şekeri kolay eritir, hem de zencefilin aroması kuvvetlenir.

· Limon kabuklarını havanda ezerek, yağını çıkarır daha çok aroma elde edersiniz.

· Şeker miktarını arzuya göre azaltın ve çoğaltın. Bu tamamen damak zevkinize göre ayarlanacak bir ölçü.

· Vitaminlerini fazla kaybetmemesi açısından, servis etmeden önce hazırlamaya özen gösterin.

· Maden suyunu tam servis öncesi ekleyin, gazı kaçmasın, böylece gazoz gibi olacaktır.

Zencefilin faydaları:

· Antiseptik özelliği kanın temiz kalmasını sağlar.

· Kanın yapısını daha akışkan hale getirir (ki bu kalbin daha rahat çalışması demektir), kalp ritminin düzene girmesini sağlar.

· İştah açıcıdır, mideyi düzenler, mide bulantılarını giderir, mide ağrılarında ve hazıksızlıkta iyi bir seçimdir.

· Barsaklarda biriken ve atılamayan gazların atılmasını kolaylaştırır.

· İyi bir antioksidandır, oksitleri temizler dışarıya atılmasına yardımcı olur.

· Solunum yollarını açar, vücutta sıcaklık ve terleme meydana getirir, özellikle romatizmal hastalıklarda bin yıllardır kullanılmaktadır.

· Baş ağrılarını giderici özelliği vardır, uykuyu rahatlatır.

· Kandaki kollesterolu diğer bir çok bitkiye nazaran daha fazla oranda düşürür.

 

Konsantre Çilek Suyu

 

Malzemeler:

· 2 kg çilek (ayıklanmış haliyle)

· 10 su bardağı su

· 5 su bardağı şeker

· 1 silme yemek kaşığı limon tuzu

 

Çilek suyu nasıl çıkarılır?

· Çileklerin yaprak ve sap kısımlarını elinizle çıkarıp yıkayın.

· Bir tencereye alıp üzerine 10 bardak kaynar su ekleyin

· Kaynamaya başlayınca üzerinde biriken kefini alın.

· 2 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın. (Daha fazla kaynatmayın! Çok kaynarsa suyun rengi bulanık olur)

 

· Tencerenin ağzını kapatın ve 1 saat kadar bu şekilde bekletin.

· Daha sonra ince bir tülbentten veya çok ince ve sık bir tülden dökerek süzün.

· Süzeğin ağzını bağlayıp yüksekçe bir yere asın. Altına da tencereyi koyun. Yavaş yavaş süzülsün. (Sakın elinizle sıkmayın! suyunuz posalı olur.)

· Tamamen süzülen çilek’in posasını ayrı bir yere alın. Posaya şeker ilave ederek marmelat yapıp, pastalarda, kurabiyelerde kullanabilirsiniz.

· Tenceredeki çilek suyunu tekrar ocağa alıp üzerine şeker ilave edin.

· Kaynamaya başlayınca üzerinde biriken köpükleri bir kevgirle alıp atın.

· Tenceredeki su yarı yarıya, hatta daha fazla çekilene kadar kaynatın. Soğuduğunda cıvık pekmez kıvamında olacak.

· Son olarak limon tuzunu ekleyip 2 dakika daha kaynatın.

· Çok uzun süre saklamak istiyorsanız, sıcakken küçük kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirin.

· Kullanacağınız zaman sürahinin dibine 2 parmak kadar konsantre çilek suyu koyup üzerine soğuk su ekleyin.

 

NOT: Hemen tüketecekseniz, örneğin kalabalık bir misafir için yapacaksanız, ikinci kez kaynatıp koyulaştırmanıza gerek yok. Direkt şekerini atıp kullanabilirsiniz.

 

Konsantre Nektarin Suyu

 

Malzemeler:

· 3 kg. Nektarin

· 1.5 su bardağı şeker

· 1 tatlı kaşığı limon tuzu

· Yeteri kadar su

 

Nektarin suyu nasıl çıkarılır?

· Nektarinleri iyice yıkayıp, küçüklerse yarıya, büyüklerse 4′e bölüp tencereye alın.

· Üzerine çıkana kadar su ekleyin

· Ocağa alın, kaynamaya başlayınca 5 dakika kadar daha kaynatıp altını kapatın.

· 1 saat kadar bekletin ve bir süzekten başka bir tencereye süzün.

· Eğer biraz posalı olsun istiyorsanız, süzmeden tencerede şeftalileri bir kevgir yardımıyla hafifçe ezin ve daha sonra iri bir süzgeçten süzün.

· Nektarin suyunun içine şekerini ekleyip kaynatmaya başlayın.

· Taa ki cıvık pekmez kıvamına gelene kadar kaynatın.

· İndirmeye yakın limon tuzunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın.

· Nektarin susyunu biraz kaynattıktan sonra, plastik olmayan geniş bir kap içerisinde bol güneş alan bir yere koyarsanız, doğal yollarla olgunlaştırır tüp veya gazdan tasarruf edebilirsiniz.

· Olgunlaşan konsantre suyu bir şişeye koyup, soğuduktan sonra ağzını sıkıca kapatın ve serin bir yerde saklayın.

· Kullanacağınız zaman, sulandırarak kullanın. Şekeri az gelirse damak tadınıza göre şeker ayarı yapabilirsiniz.

 

Konsantre Erik suyu

 

Malzemeler:

· 2 kg. Kırmızı erik

· 3 su bardağı şeker

· Yeteri kadar su

 

Erik suyu nasıl yapılır?

· Erikleri yıkayıp geniş ve derin bir tencereye alın.

· Üzerine çıkacak kadar sıcak su koyup altını yakın.

· Erikler yumuşayıp, çatlayana kadar pişirin.

· Altını kapattıktan sonra, ağzını da kapatıp ılıyana kadar bekleyin.

· Bu sürenin içinden erikler dibe çökecek ve suyu durulacak.

· Erikleri suyuyla beraber, başka bir tencerenin içine ince bir süzekten süzün.

· Süzeğin ağzını bağlayın, yüksek bir yere örneğin mutfak dolabının kapağına asın.

· Damla damla akana kadar bu şekilde süzülmesini sağlayın. Sakın süzeği elinizle sıktırmayın. Aksi halde erik suyu posalı olur.

· Süzülen erik suyunu ocağa alın. İçine 3 bardak şekeri koyun. Kaynamaya başlayınca üzerine biriken kefleri alın. Kef bitene kadar almaya devam edin ki, erik suyu parlak olsun.

· Meyve suyunu cıvık pekmez haline gelene kadar kaynatın.

· Sıcakken şişe veya kavanoza koyup soğuyunca ağzını kapatın. Serin bir yerde muhafaza edin.

· Bu şekilde hazırladığınız konsantre meyve suyunu en az 1 sene bozulmadan kullanabilirsiniz.

 

NOT: Eriğin posasını atmayın! Bu posayı bir tepsiye boşaltarak güneşte kurutup enfes bir erik pestili elde edebilirsiniz….

 

Ev yapımı konsantre vişne suyu

 

Malzemeler:

· 2 kg.vişne

· Üzerine çıkacak kadar su

· 6-7 su bardağı şeker

· 1 tatlı kaşığı limon tuzu

 

Vişne suyunun yapımı

· Vişneleri yıkayıp ayıklayın,tencereye alın.

· Üzerine çıkacak kadar su koyun.

· Ocağın altını yakıp, kaynamaya bırakın.

· Vişneler çatlayıncaya kadar kaynatıp,altını kapatın.

· En az bir saat bekletip vişnenin rengini iyice suya vermesini sağlayın.

· Bekleme sonunda vişnelerin suyunu ayrı bir tencereye süzün.

· Vişnelerin dağılıp posalarının suya karışmamasına dikkat edin.

· Süzülen vişne suyunu tekrar ocağa alıp kaynamaya bırakın.

· Şekeri ve limonu da bu esnada ilave edin.

· Üzerinde biriken köpüğü alın.

· Vişne suyunu üçte biri çekilecek kadar kaynatmaya devam edin.

· Soğuduktan sonraki kıvamı,cıvık pekmez kıvamında olmalıdır.

· Sıcakken cam şişe veya kavanoza koyup,soğuyunca ağzını kapatın.Güneş görmeyen bir yerde saklayın.

· Kullanacağınız zaman sulandırarak servis edin.

 

NOT: Vişnelerin suyunu süzdükten sonra bir süzgeçten geçirip çekirdeklerini çıkarın.Şeker ilavesiyle pişirip marmelat yapabilirsiniz. Pastalara da kullanabilirsiniz.

 

Lohusa Şerbeti

 

Malzemeler:

• 200 gr lohusa şekeri

• 2,5 su bardağı toz şeker

• 14-15 adet karanfil

• 4 adet uzun çubuk tarçın

• 2 lt su

 

Yapılışı:

1. Bütün malzemeleri derin bir tencereye koyarak 30-35 dk kadar kaynatın. Tülbentle ya da ince tel süzgeçle süzün.

2. Ardından servis yapacağınız şişelere doldurun ve sıcak veya soğuk olarak servis yapın.

Doğal Enerji İçeceği

Enerjinizin kalmadığını artık çok yorulduğunuzu düşünüyorsanız, halsiz ve bitkin hissediyorsanız doğal enerji içeceğini deneyebilirsiniz.

 

Malzemeler:

* 1 çay bardağı keçiboynuzu pekmezi,

* Yarım limon suyu,

* Yarım litre su,

* 1 dal tarçın .

 

Hazırlanışı ve Kullanımı:Cam bir sürahi içerisinde suyu, pekmezi ve limonu karıştırın. İçerisine kabuk tarçını da ekleyin. Bu karışımı gün içerisinde için. Kendinizi çok dinç ve zinde hissedeceksiniz. Size nasılda enerji verdiğini göreceksiniz.Keçiboynuzu pekmezi kansızlığa çok iyi gelir ve kan dolaşımınızı harekete geçirir. Limon c vitamini içerdiğinden enerji verir. Tarçın ise gün boyu kan şekerinizi dengede tutar.

 

Çocuklar için enerji içeceği

Malzemeler: (3 limonata bardağı çıkıyor)

♥1 su bardağı yabanmersini (çilek,vişne de olabilir).

♥ 2 su bardağı soğuk süt.

♥ 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi.

♥ 2 yemek kaşığı bal.

♥ 1 tatlı kaşığı vanilya.

♥ 1 çay kaşığı tarçın.

 

Hazırlanışı:

♥ Bütün malzemeyi elektrikli karıştırıcıya (el blendırı-mikser) koyup birkaç saniye karıştırın.

Ev yapımı Fıstık ezmesi (Peanut Butter)

* 1 su bardağı yer fıstığı (kavrulmuş, kabuksuz, tuzsuz)

* 1 yemek kaşığı zeytinyağı.

* 1 tatlı kaşığı esmerşeker/pekmez/bal (isteğe bağlı)

* Bir tutam tuz (isteğe bağlı)

 

Hazırlanışı

*Malzemeleri mutfak robotuna koyun, pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar (yaklaşık 10dk.) karıştırın. Buzdolabında 2 hafta saklayabilirsiniz.

*Kahvaltıda, kurabiye dolgusunda, kek kaplamasında kullanabilirsiniz.

 

Ev Yapımı Kolay Kış İçecekleri

 

Baharatlı Elma Çayı

 

Malzemeler:

 

  • 2 adet kırmızı elma
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 4-5 adet karanfil
  • 1 çay bardağı toz şeker veya 2 yemek kaşığı bal
  • 2 su bardağı su

Hazırlanışı:

  1. Elmaları yıkayıp dörde bölün çekirdek kısımlarını kesin.
  2. Demliğe veya bir tencereye elmaları, tarçını, karanfili, şekeri ve suyu ekleyin.
  3. Elmalar yumuşayana kadar kaynatın.
  4. Süzgeçten geçirip (elmaları da ezerek) bardaklara koyup sıcak servis yapın.

Limonlu Portakal Çayı

 

Malzemeler:

 

  • 3 adet portakal
  • Yarım limon
  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1 adet çubuk tarçın

Hazırlanışı:

  1. Portakal ve limonun suyunu sıkıp bir tencereye alın.
  2. Suyu, balı ve tarçını ilave edip kaynatın.
  3. Süzgeçten süzüp sıcak servis yapın.

Tarçınlı Sıcak Çikolata

 

Malzemeler:

 

  • Yarım litre süt
  • 1 paket bitter çikolata (80 grlık)
  • 1 paket sütlü çikolata (80 grlık)
  • Yarım paket beyaz çikolata (40 gr / arzuya göre)
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • Yarım çay bardağı krema
  • Kakao

Hazırlanışı:

  1. Sütü bir tencerede ısıtın.
  2. Ocağı kapattıktan sonra içine tarçını ve küçük parçalara bölünmüş çikolataları atıp karıştırarak eritin.
  3. Üzerine mikserle veya çatalla biraz çırptığınız kremadan koyup kakao serpin, sıcak servis yapın.

Nar ŞerbetiMalzemeler:

  • 2 su bardağı nar tanesi
  • 4 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 4-5 adet karanfil

Hazırlanışı:

  1. Narları tencere içine alıp üzerine suyu ilave edin, karanfilleri ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakın.
  2. Kaynayan kompostonun altını kapatıp şekeri ilave edin karıştırın. Soğumaya bırakın.
  3. Süzgeçten süzün. Buzdolabında soğutup servis yapın.

Gençlik İksiri Yeşil İçecek

Gençlik iksiri yeşil içecek genç- yaşlı herkes tarafından tüketilebilir. Bu karışım diyet yapanlara da yardımcı oluyor, beslenme ihtiyaçlarını karşılıyor.Sekiz ayrı sebze ile hazırlanan karışım, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendiriyor, gençlik iksirinin içinde bulunan antioksidanlar uzun ve genç bir hayat sürmenize yardımcı oluyor.Aşağıdaki sebzeleri rondodan geçirerek sularını çıkardıktan sonra günde 3-4 bardak içebilirsiniz.

· * 2 kâse taze ıspanak (İyice yıkanmış ve çiğ olarak).

· * 1 tutam maydanoz.

· * 2 adet salatalık.

· * 3 taze kereviz sapı.

· * yarım çorba kaşığı kaşığı taze kabuğu soyulmuş zencefil kökü.

· * İki adet elma.

· * 1 tutam tarçın.

· * Yarım limonun suyu

Portakallı Sütlü İçecek

Malzemeler:

2 muz

2 çorba kaşığı şeker

1 portakalın suyu

500 gr. süt

4 dilim portakal

 

Hazırlanışı:

Muzları soyun. Şeker ve portakal suyu ile püre haline getirin. Sütü ilave edin. İyice karıştırın. Soğuk olarak servis yapın. Servis yaparken bardaklara birer portakal dilimi yerleştirin.

 

Ev Yapımı Şalgam Suyu

 

Malzemeler

· 1 kg. siyah havuç

· 1 orta boy kırmızı pancar

· 1 tane şalgam turpu (bulamazsanız kullanmayabilirsiniz)

· 1 yemek kaşığı kuru maya

· 2 yemek kaşığı unlu bulgur (yarma) veya küçük bulgur simit

· 3-4 lokma kadar mayalı ekmek

· 1 tatlı kaşığı şeker

· Bir küçük avuç nohut

· 1 yemek kaşığı tuz

· Acı isterseniz 9-10 tane acı sivri biber

Şalgam suyu nasıl yapılır?

· Havuçların kabuklarını incecik soyun,uzunlamasına önce ikiye sonra 4′e bölün.5 kg. lık bidona yerleştirin.

· Pancarın kabuklarını soyun,iri iri doğrayın onuda bidona atın.

· Temiz bir tülbentin içine,ekmek,maya,şeker ve bulguru koyup tülbenti sıkıca bağlayın bidona koyun. Nohutları da atın.

· Üzerine tuzu atın ve bidonun ağzına kadar su doldurun.

· Ağzına temiz bir poşet gerip,kapağı sıkıca kapatın.

· Güneş görmeyen bir yerde 20-25 gün bekletin.Hava çok soğuksa süre uzayabilir.

· Bu süre sonunda şalgam suyunu açıp bidonun içinden tülbenti çıkartın.

· Kapağını açtıktan sonra buzdolabında saklayın.

Bozada Kullanılan Malzemeler :

2 bardak bulgur (*)

20 bardak su

2 çorba kaşığı tarçın

Yarım bardak yoğurt

Yarım tatlı kaşığı kuru maya

2.5 çorba kaşığı şeker

2 çorba kaşığı un

Yarım çorba kaşığı vanilya

Yapım Şekli (*)Bulgur yerine darı, arpa, ya da bulgur-darı karışımı da kullanabilirsiniz.

 

12 kişilik

Hazırlanışı : Bulguru büyükçe bir tencereye koyup 11 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece dinlendirin. Kısık ateşte 2 saat kadar pişirin. Mutfak robotuna koyup çekin ve süzgeçten geçirin. Karışımı buzdolabına koyun. Süzgecin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin. Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun. Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Ateşten çelip içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın. Ilınınca içine yoğurt katın. Mayayı 1/4 bardak ılık suda ezip 5 dakika kadar bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık ortamda 30 dakika bekletin. Mayalı karışımı ezilmiş bulgura katıp oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın. Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın.

 

Ev Yapımı Cappucino

 

Malzemeler:

 

  • 1 nescafe fincanı süt
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı nescafe
  • Rendelenmiş çikolata

Hazırlanışı:

  1. Sütü kaynatın. Bir parmak kadar sütü tencerede bırakıp geri kalanını fincana koyun.
  2. Toz şeker ve nescafeyi ekleyip eritin.
  3. Kalan sütü çırpıcı ile karıştırıp köpük köpük yapın.
  4. Fincanın üzerine döküp, rendelenmiş çikolata serpin, sıcak servis yapın.

Zencefil Çayı

Soğuk algınlığından korunmak için eve geldikten sonra sıcak bir duşun ardından yapacağınız zencefil çayı sizi hem dinlendirecek hem de soğuk algınlıklarına karşı koruyacaktır.

 

Malzemeler:

• 2 dilim taze zencefil

• 1 çay kaşığı bal

• 1 adet limon

• Sıcak su

Yapılışı:

1. Zencefili isterseniz ince ince doğrayabilirsiniz isterseniz de rendeleyebilirsiniz.

2. Limonu yıkayın ve 2 dilim halka şeklinde kesin.

3. Büyük geniş bir bardağa limon ve zencefili ilave edip sıcak su ekleyin, ardından balı ilave edip karıştırın 3-4 dk dinlendirin. Çayı içtikten sonra zencefili tüketin.

4. Sıcak olarak içmelisiniz.

Grip Kokteyli

Bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardım edecek, dinç hissetmenizi sağlayacak.

Hasta olmadan vitamin deposu olan meyvelerle sağlığınızı koruyun!

Malzemeler:

• 1 adet portakal

• 1 adet limon

• 1 adet greyfurt

• 1 adet mandalina

• 1 adet elma

• 1 adet ayva

• 1 adet havuç

• 1 adet nar

Yapılışı:

1. Tüm malzemeleri yıkayıp suyunu sıkın ve karıştırın.

2. Dilediğiniz gibi meyvelerin oranını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

Not: Dilerseniz 1 tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz.

Elmalı Çay

Nefes darlığına ve kalp hastalıklarına karşı etkilidir. Vücudun toksinlerini atmasına yardımcı olur. Yatıştırıcı ve baş arılarına iyi gelir. Sizde evinizde bulunan malzemelerle tamamen doğal çaylarla kendiniz ve midenizi dinlendirin.

Malzemeler:

• 3 Litre Su

• 2 Tane Yeşil Elma

• 1 Tane Limon

• 2 Tane Çubuk Tarçın

• 1 Tatlı Kaşığı Karanfil

• 1 Tatlı Kaşığı Tane Karabiber

Yapılışı:

1. Elmaları yıkayın ve 4’e bölün.

2. Limonu da 4’e bölün ve elmalarla birlikte suyun içine ilave edin.

3. Ardından tarçın, karanfil ve karabiberi de ekleyin kaynatın.

4. Kaynadıktan sonra ocaktan alın kapağını kapatın ve 30 dk bekletin.

5. Ardından süzün ve şişelere koyup buzdolabına saklayın.

6. Soğuk ya da oda sıcaklığında yemeklerden sonra 1 bardak içebilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Geçmiş olsun canım.İçinde elma, limon ve tarçın olanları tercih edin bence.Bu çaylar sayesinde ayakta atlatıyoruz biz.Soğutularak içilmesi tarif edilenleri sıcak olarak da içebilirsiniz.Şifa olur inşallah...:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arşivlendi

Bu konu artık arşivlenmiştir ve başka yanıtlara kapatılmıştır.

  • Benzer Konular

    • Ev Yapımı Detoks Içecekleri

      Hazırlayan:Çağla İNCE Son zamanlarda varlığını iyice hissettiren detoks akımı da bu sürece olumlu anlamda destek oluyor. Ama detoks yapmak için illa ki detoks içecekleri hazırlayan markalarla anlaşma yapıp onların yollayacağı içeceklere sadık kalmanız gerekmiyor. Evde de toksinleri atan, yağları yakmanıza yardımcı olacak detoks içecekleri hazırlayabilirsiniz.           Çay Günlük rutinin içinde yer alan çay doğal bir toksin atma içeceği. Ama her çay kilo vermede etkili olmuyor.

      , Yer: Diyet ve Sağlıklı Yaşam

×
×
  • Yeni Oluştur...