Renan Oluşturma zamanı: Ocak 26, 2013 Paylaş Oluşturma zamanı: Ocak 26, 2013 Böğürtlen bitkisini hepimiz tanırız. Yol kenarlarında, korularda, ormanda gezerken karşımıza çıkan bu büyük çalıların üzerinde, küçük ama tadı nefis, koyu renk meyveler vardır ve dikenlerinden korunarak toplamak ayrı bir maharet ister. Böğürtlen (Blackberry) coğrafyamızın her köşesinde sıkça rastlanılan bir kır meyvesidir. Bahçemizdeki aşılı böğürtlenlere göre yabani böğürtlenler küçük ama daha tatlıdır. Böğürtlen, gülgiller familyasının Rubus cinsini oluşturan familyasından bir bitki türüdür. Türleri: Rubus caesius, Rubus fruticosus, Rubus argutus, Rubus ursinus. Adi böğürtlen (R. fruticosus) türüdür.İnsan sağlığında önemli rolleri olan organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengindir. Böğürtlenin Diğer Adları; Mormorik, Diken çileği, Karamama, Kedi dutu, Diken dutu, Yabani üzüm, Dikendudu’dur. İçeriğinde bulunan ellagik asit antikanserojen madde olarak bilinmektedir. Bu madde kanser hücrelerinin ve tümörün büyümesini engellemektedir. Göğüs ve rahim tümörünün büyümesini engellediği, Amerika'da Kuzey Carolina'daki Clemson Üniversitesi'nde yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. Böğürtlen İçeriği: Böğürtlen, organik asitler, mineraller ve vitaminler (C vitamini) bakımından çok zengin bir meyvedir. Özellikle bitkilerde bulunan flavanlar açısından zengindir. Bünyesinde, Elma asidi, Limon asidi, Flavon, C vitamini, Uçan yağ, Mineraller, Vitaminler barındırır. 100 gr. taze böğürtlenin içerdiği besin değerleri şunlardır: 58 kalori, 1,2 gr. protein, 12,9 gr. karbonhidrat, 0 kolesterol, 0,9 gr. yağ; 4,1 gr. lif. İçeriğinde 19 mg. fosfor, 32 mg. kalsiyum, 0,9 mg. demir, l mg. sodyum, 170 mg. potasyum, 200 IU A vitamini, 0,03 mg. B1 vitamini, 0,04 mg. B2 vitamini, 0,4 mg. B3 vitamini ve 21 mg. C vitamini bulunur. Böğürtlende antosiyenin maddesi vardır. Bu madde antikansorojen ve antioksidan etkilidir yani kanseri önleyicidir. 1 kilo böğürtlende 1698 mcr potasyum, 22.8 mcr sodyum vardır. Bu sebeple kalp hastalıkları için çok faydalıdır. Yapraklar tanen, organik asitler ve şekerler taşımaktadır. Yetiştirmesi ve bakımı çok kolay olan bu meyve, herhangi bir koruyucu ilaca ya da gübreye gerek duymaz. Yeterli oranda sulandığında üzüm salkımı formunda iri böğürtlenler elde etmek hiç de zor değildir. Bu formdaki böğürtlenlerden ilk önce en alttaki böğürtlen olgunlaşır. Diğerleri kırmızı iken, en alttaki bir tanesinin olgunlaşması ve kararması gerçekten ilginçtir. Yerli Amerikan kadınlarının düşüğü engellemek için böğürtlen yediğini biliyor muydunuz? Böğütlenin İçindeki Vitamin ve Elementler * Böğürtlenin, bolca B grubu vitaminleri içerdiğinden gelişim çağındaki çocuklar ile ileri yaşlardaki insanların sağlığı açısından oldukça faydalı bir meyvedir. * Böğürtlende, kanseri engelleyen bir madde olan ellagic asit içeriğinin de fazla olduğu tesbit edilmiştir. * Üzümsü meyve çekirdeklerinde, kalp hastalıkları, diyabet ve kansere karşı etkili bir koruyucu olarak bilinen esansiyel yağ asitlerinin yüksek oranda bulunmaktadır. * Böğürtlen, A ve C vitamini gibi kanser önleyici (antikanserojen) maddeler yanında yüksek oranda antioksidant kapasitesine sahiptir. Antioksidan seviyesi serbest oksijen radikallerini absorbe etme yeteneğinin bir ölçüsüdür. Diğer yiyeceklerle karşılaştırıldıklarında özellikle siyah ahududu ve böğürtlenler oldukça yüksek oranda oksijen radikal emilim (ORAC) değerine sahiptir. Ayrıca antisiyonince en zengin yiyecekler arasındadırlar. ”Böğürtlen Hakkında Bilmedikleriniz… • Böğürtlendeki antioksidanlar inflamasyonu azaltıcı, kan damarlarını güçlendirici, diyabet, hipertansiyon ve kalp gibi kronik hastalıkların oluşma riskini azaltıcı etki gösterirler. • Böğürtlende yer alan antioksidanlar ve renk veren maddeler bağışıklık sistemini güçlendirici ve kanser türlerine karşı koruyucu etki taşır. • Böğürtlende bulunan ellagik asit adlı madde antikansorojen etkiye sahiptir. Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler, böğürtlenin kanser ve tümör hücrelerinin gelişimini engellediğini ve küçülttüğünü göstermiştir. • Amerika’daki Clemson Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarda ellagik asitin, göğüs ve rahim tümörünün büyümesini engellediği saptanmıştır. • Amerika’da yapılan ve Journal of Biologic Chemistry adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre böğürtlendeki siyanidin-3-glukozid adlı madde hücre kültüründe, ultraviole B ışını ile oluşturulmuş ve deri tümörlerinin oluşumundan da sorumlu olan serbest oksijen radikallerini etkisiz hale getirmiştir. • Ohio State Üniversitesince yapılan araştırmaya göre böğürtlen, oksidatif stresi azaltarak özofagus kanserine karşı koruma sağlamaktadır. • Finlandiyalı uzmanlarca yapılan araştırmaya göre böğürtlen tansiyonu düşürerek ve kanın pıhtılaşmasını engelleyerek felç riskini azaltmaktadır. • Böğürtlene koyu rengini veren antosiyaninler iltihap azaltıcı etkiye sahiptir. • Böğürtlen beta-karoten, lutein, zeaksantin, beta cryptoxanthin, alfa-cryptoxanthin, quercetin, kaempferol, klorojenik asit, gallik asit ve kateşin gibi antioksidanlar bakımından da zengindir. • Böğürtlende bulunan lutein ve zeaksantin adlı karotenoidler ultraviyole radyasyon zararlarına karşı makulayı korurlar. Bir kase böğürtlen 170 mcg lutein ve zeaksantin içerir. • Kanın pıhtılaşmasında ve kalsiyumun emiliminde rol oynayan K vitamini için iyi bir kaynaktır. • Bir kase böğürtlen 135mg of Omega-3 asitleri içerir. Böğürtlenin faydaları saymakla bitmiyor… - Anjin, boğaz iltihabı: Böğürtlen yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak gargara yapılır. Ve bu çaydan içilmeye devam edilir. - Soğuk algınlığı: Böğürtlen yaprağı, biberiye, nane kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. - Tansiyon düşürür: Böğürtlen yaprağı, zeytin yaprağı, kekik kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. - Kan temizleyici: Böğürtlen yaprağı, zeytin yaprağı, kekik ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. - Şeker: Böğürtlen yaprağı, zeytin yaprağı kaynatılıp içilmeye devam edilir. - Egzama, mayasıl: Böğürtlen yaprağı, şahtere ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir. - Böbrek kumları: Böğürtlen kökü, ayrık otu kökü ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse böbrek kumlarını döker. - Basur (hemoroid ): Böğürtlen yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak yemeklerden önce içilmeye devam edilir. - İshal: Böğürtlen yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir. - Vücuda kuvvet verici: Böğürtlen şurubu ve marmelatı vücuda kuvvet verir, kanı temizler. - Ağız içi yaraları: Böğürtlen yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak ağız çalkalanır ve bu çaydan içilmeye devam edilir. - Mide iltihabı: Böğürtlen yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. – Kabızlığa meyyal olanlar yaprağından yapılan çaylardan kaçınmalılar. Ağaç Çileği, Kızamık, Kür, Tilki Üzümü olarak da bilinir. Böğürtlen kanı temizleyen bir bitkidir. En fazla anti-toksidan içiren meyvedir. Kanserojen maddeleri etkisiz hale getirir. - Kanserde böğürtlen kökü ezilir, 10 kilo suya, 500 gr konur, 100 gr karabaş otu ilave edilir, 2 kilo kalıncaya kadar kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir. Kesin etkilidir. Tıbbi Etkileri ve Kullanımı Böğürtlenin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir: • Bedeni güçlendirici toniktir. • Doku ve damar büzücü etkisi vardır. Diyareyi keser, peklik verir. • İdrar söktürücüdür. • Kadınlarda, aybaşı dönemlerinde aşırı kan gelişini önler. • Gebe kadınlarda sırt kaslarını güçlendirir. Bu etkileri sağlamak üzere, taze ya da gölge yerde özenle kurutulmuş yaprakları, bitkinin meyveleriyle karıştırılarak kullanılır. Bu karışımdan 3 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek ve 20 dakika demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir. • Böğürtlen ağız yaraları, dişeti kanamaları, bademcik ve boğaz enfeksiyonuna iyi gelir. Bunun için yukarıda anlatıldığı biçimde hazırlanan infüzyonla günde üç-dört kez derin gargara yapılır. • Ciltteki ağrı ve yangıları hafifletir. • Yara iyileştiricidir. • Hafif yanıklara iyi gelir. • Hemoroit tedavisinde etkili olur. Bu etkileri sağlamak üzere, körpe yapraklarıyla yara lapası hazırlanır ve şikayet edilen yerlere dıştan uygulanır. • Böğürtlen cildi gerer ve canlandırır. Bu etkiyi sağlamak üzere, banyo küvetine akan sıcak suyun altına bir bez torba asılıp içi bitkinin körpe yaprak ve genç sürgünleriyle doldurulur. Sonra sıcak su açılıp küvet bu suyla doldurularak banyo yapılır. • Yapraklar ağızda çiğnenirse diş kanamalarını önler. Yaprakları ezilerek göz ağrılarında lapa gibi konulursa faydalı olur. Kök veya yaprak; kaynatılan suyu ile ağrıyan yerler ovulursa ağrıyı giderir, bu su ile yanıklara pansuman yapılırsa yanıkları iyileştirir. Meyveleri tam olgunlaştıktan sonra daha şifalı olan böğürtlenin diğer faydaları şunlar; *Yapılan bir araştırma sonucuna göre böğürtlen özefagus kanserine karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Ayrıca kolon kanserine karşı da faydası bilinmektedir. İçeriğinde bulunan siyanidin adlı bir madde tümör gelişimini önlemektedir. *Böğürtlen C vitamininden zengin bir meyvedir. Yaşlanmaya karşı koruyucu, belirtileri azaltıcıdır. *Antioksidan oranı yüksek olan böğürtlen bağışıklık sistemini güçlendiren mucizevi bir besindir. *İçeriğindeki antosiyaninlerden dolayı şeker hastalığına da karşı koruyucu, belirtileri azaltıcı özelliği vardır. *Pektin içeriği yine yüksek olan böğürtlen kolesterol seviyesinin de azalmasında faydalıdır. *Potasyumdan zengin olması nedeniyle kan basıncını, tansiyonu düzene sokar. *Yüksek oranda K vitamini içermesi özellikle bayanlarda osteoporoza karşı korumakta. *Kalori miktarının da düşük olması, yaklaşık 1 avuç kadarı 60 kalori, diyet yapanların da rahatlıkla tüketebileceği bir meyvedir. *Kan şekerini dengeleyici özelliğinden dolayı yeme ataklarını azalttığı araştırmalarca desteklenmektedir. *Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinden de zengin bir meyve olan böğürtlen sinir sistemini onarıcı, depresyona karşı koruyucu, hafızayı güçlendirici özelliği bulunmaktadır. Böğürtlen zayıflatır mı? Böğürtlenin tok tutucu özelliği vardır. Özsuyundaki asitler, mineraller ve vitaminler birçok işleve sahiptir. Aynı zamanda meyve olarak da etkilidir. Zindelik kazandıracak yegâne meyvelerden biridir. Diğer yandan damar sağlığına da olumlu etkisi saptanmıştır. Böğürtlen, zayıflamak isteyenler için de dermandır. Tok tutucu özelliği sayesinde yemek ihtiyacını azaltmaktadır. Kan şekerini de etkilemediği için en iyi zayıflama ilâcıdır. Böğürtlen güzellik için cildi gençleştiriyor… Tabii antioksidan zengini bir meyve olan böğürtlen genç kalmak için de birebirdir. Ağustos ayı boyunca meyvenin yabanisi kırlarda, ormanlık yerlerde bulunabilmektedir. Böğürtlenin en önemli ve kadınları ilgilendiren özelliklerinin başında cildi gençleştirmesi gelmektedir. İçinde çok fazla miktarda C vitamini bulunmaktadır. Böğürtlenin çiçekleri mevsiminde toplanırsa bir güzellik hammaddesi elde edilmiş olur. Bunlar kaynatılırsa güzel bir vücut ve el losyonu edilir. Ses Kısılmasına Ne İyi Gelir? Böğürtlen suyu ses kısıklığına karşı kullanılabilir. Ilık taze böğürtlen suyu gargaradan sonra küçük yudumlarla yutulur. Böğürtlen kökü neye iyi gelir? Zencefil ile bal iyice karıştırılıp macun kıvamına getirilen böğürtlen sonra sabah ve akşam birer ceviz büyüklüğünde yutulursa ağız felcine iyi gelir. Böğürtlen kökü kaynatılıp birer bardak içilirse şeker hastalarına iyi gelir. Böğürtlen kökünün faydaları… Böğürtlen cüzzam tedavisinde de kullanılır. Kökü kaynatılarak birer bardak içilir. Böğürtlen kökü kaynatılıp içilirse (erkek ve kadın) cinsel gücü arttırır. Böğürtlenin bol bol tüketilmesi bağırsaklar için çok faydalıdır. Özellikle bağırsak iltihabına yarar.Ağız içi yaraların tedavisi de ise böğürtlen yaprağı çiğnenirse çok büyük rahatlama ve fayda sağlar. Böğürtlen kökü kürü… Böbrek ve mesane kumu dökülmesinde böğürtlen kökü kaynatılıp içilirse rahatlama sağlar. Ayrıca siyah nohut suyu, hatmi tohumu, aluç sakızı, kına çiçeği kökü, yabani kereviz, yarpuz-nane, pelin, burçak, enginar suyu, turup, baldıran, defne kökü de böbrek ve mesane kumuna fayda sağlar. Böğürtlen kökü nasıl kullanılır? Böğürtlen filizi sinirli yaprak, sumak ve gül ile beraber kaynatılıp bu suya dut şurubu da ilave edilerek gargara yapılırsa küçük dil şişmesinin tedavisinde kullanılır. Böğürtlen kökü kaynatılarak ağız şişliği için kullanılabilir, Böğürtlen ağacının külü iltihaplı yaralara pudra olarak kullanılır. Böğürtlen yaprağının faydaları… Böğürtlen yaprağı 10’ar gram sinirli yaprak, mercimek ve hünnab ile birlikte kaynatılıp suyuna dut şurubu ilave edilerek ağızda gargara yapılırsa ağız ve diş diplerindeki iltihaplara şifa verir. Böğürtlen suyunun faydaları… Böğürtlen suyu organik asitler, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Böğürtlene siyah ve mor renkleri veren madde antioksidan niteliğe sahiptir. Böğürtlen doğanın zarifçe paketlediği özsuyunda değerli meyve asitleri, mineraller ve vitaminler saklar. Bir orman yürüyüşünde rastladığınız böğürtlen çalısından toplanan bir avuç böğürtlen bünyeniz için lezzetli ve diriltici bir dopingdir. Diş eti ve bademcik iltihaplarında yararlıdır. Böğürtlen şurubu ve marmelatı vücuda kuvvet verir. Kanı temizler. Böğürtlen dikeni… Böğürtlen dikeninin suyu ile göz zafiyeti olan hastaların gözlerine pansuman yapılırsa fayda sağlar. Böğürtlen Çayı Nasıl Yapılır? Yapraklardan 2 çorba kaşığı 0,5 litre kaynar su ile haşlanır, 1 saat demlendirilerek süzülür. Günde 4 defa yemeklerden evvel 1′er çay bardağı içilir. Kıyılmış köklerden 1 çorba kaşığı, aynı miktar suda 10 dakika kaynatılır, aynı ölçüde kullanılır. Böğürtlen Çayının Faydaları… Kullanılan kısımları yaprakları ve çiçek tomurcuklarıdır. Yapraklar çiçek açmadan toplanır, gölgede kurutulur. Yapraklar, tanen ve organik asitler ihtiva eder. Hafif kabız edici özelliği olmakla beraber; diş etleri, bademcik ve boğaz iltihaplarinda, ishal ve basurda kullanılmaktadır. * Böğürtlen çayının ve böğürtlen yapraklarının diş eti tedavi edici özellikleri vardır. * Bademcik ve boğaz iltihaplanmalarının tedavisinde böğürtlen çayı çok faydalıdır. * İshal olduğunuz durumlarda böğürtlen çayı ishal kesici etkiye sahiptir. * Basur yani hemoroit tedavisinde böğürtlen çayı ve böğürtlen yaprakları oldukça faydalıdır. * Böğürtlen, kan temizleyici özelliğe sahiptir. * Böğürtlenin meyvelerini tükettiğiniz zaman tok tutucu etkisini görürsünüz. * Böğürtlen çayı ile gargara yaparsanız, ağız içi yaralarınız geçer. * Böğürtlen meyvelerini kaynatıp, püre haline getirerek el ve vücut losyonu olarak kullanabilirsiniz. * Böğürtlen iyi bir idrar söktürücü olduğu için, ödem şikâyetlerinden kurtulmanızı sağlar. * Böğürtlen çayının yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır. * C vitamini deposu ve antioksidan özelliğinden dolayı hücre yaşlanmasını durdurur. * Hafızayı tazeler. Güney Florida Üniversitesi bilim adamlarının bulgularına göre, böğürtlenin yaşlılık kaynaklı hafıza problemlerinin giderilmesinde önemli rol oynadığı tespit edilmiştir. * Öksürüğü keser. * Damar sisteminde olumlu etkisi vardır. Böğürtlen yağının faydaları… C vitamini içerir. Boğazı yumuşatır. Cilde ve saçlara denge ve canlılık sağlar. Cilt temizliğinde güçlü bir tonik olarak önerilir. Deri yaralanmalarında haricen kullanılabilir. Cildi canlandırmak için yüz ve vücut maskelerinde kullanılabilir. Böğürtlen yağı nasıl kullanılır: Peeling şeklinde baz yağlarla karıştırılıp yüzde ve vücutta cildi canlandırıcı olarak kullanılır. Banyo suyuna 1 fincan eklenerek cildi yumuşatır. Saç diplerine friksiyon şeklinde parmaklarla yedirilir. Tonik olarak 1 fincan ılık suya 5-6 damla damlatılarak cilt temizlenir. Cilde haricen pamukla sıyrık ve yara üzerine sürülür. Kanser savaşçısı böğürtlen Böğürtlenin içinde bulunan ellagik asit antikansorojen madde olarak bilinmektedir. Onkolog Prof. Dr. Erkan Topuz, Amerika'da hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde böğürtlenin kanser ve tümör hücrelerinin gelişimini engellediğini, hatta küçülttüğünün tespit edildiğini söylemektedir. Ellagik asit, böğürtlenin yanı sıra, çilek, üzüm ve ahududunda da bulunmaktadır. Topuz, günde bir avuç böğürtlen yenilmesini tavsiye etmektedir. Böğürtlen, yaz ortası ve sonbahar başında hasadı yapılan bir meyvedir. Yılın diğer zamanlarında ise şurubu veya marmelatı tüketilebilir. Böğürtlenin bir özelliği de dondurucuya konulabilen bir meyve olmasıdır. Dondurucuda özelliğini ve lezzetini kaybetmeden uzun süre kalabilmektedir. Dolayısıyla da kışın ortasında taze böğürtlen tüketilebilmektedir. Onkoloji profesöründen böğürtlen şurubu tarifi: Böğürtlenin faydasını göstermesi için yılda birkaç defa yemenin etkili olmayacağını söyleyen Topuz, sürekli tüketilmesini önermektedir ve hanımlara böğürtlen şurubu tarifi ise; Böğürtleni bol olduğu zamanlarda alıp ezerek bir süre kaynatın. Pekmez haline gelmeden sıvı olarak şişeleyin. Kesinlikle şeker katmayın ve bu şuruptan günde üç çorba kaşığı tüketin. Yine böğürtlenli pasta ve dondurmaları bolca tüketebilirsiniz. Böğürtlenin Sağlığımıza Başlıca Faydaları Birçok insanın severek yediği meyvelerden biri olan böğürtlenin bedenimizdeki görevleri…. Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor Böğürtlen tam bir C Vitamini deposudur. C vitamini kan basıncını düşürmeye yardımcı, kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı ve bağışıklık sistemi için yaşamsal önem taşıyor. C vitamini ayrıca vücudun demir emilimini de sağlıyor. Demir almak kadar vücudun bunu emmesi de önemli. Sindirim Sistemi Sağlığı Böğürtlenler ayrıca yüksek lif değeri taşıyor. Aşağı yukarı bir avuç dolusu böğürtlen günlük alınması gereken lif miktarının 3'te 1'ini karşılıyor. İyileştirme Böğürtlenler ciltteki ufak tefek yaraları iyileştirebiliyor ve gözenekleri sıkılaştırarak tonik görevi görebiliyor. Eskiden böğürtlenler koca karı ilacı olarak kullanılır ve püre haline getirilerek yaralara sürülürdü. Kanser Düşmanı Böğürtlen, antosiyonin adı verilen ve antioksidan içeren bir grup bitki pigmenti içeriyor.Bazı antosiyoninler tümör hücrelerinin büyümesini engelliyor. Ayrıca böğürtlenler flavonoid adı verilen ve C3G denilen bir maddeyi içeriyor. Bu da cilt ve akciğer kanserine karşı etkili bir madde. Gözleri Koruyor Böğürtlenler lutein denen bir maddeyi de içeriyor. Luteinin görevi ise gözü ultraviyole ışınların yarattığı tehlikeden korumaya yarıyor. Kemik Sağlığı Bir avuç dolusu böğürtlen günlük alınması gereken manganez miktarının yarısını karşılıyor. Mükemmel bir mineral olan manganez kemiklerin güçlenmesi için hayati önem taşıyor. Hücre Yapımı Folik asit özellikle hamile bayanların en önemli ihtiyaçlarından biridir. Böğürtlen hücre yapımında önemli rol oynayan folik asit için de önemli bir kaynak görevi görüyor. Böğürtlen Kökünün Faydaları Böğürtlenin sadece meyvesi değil yaprağı ve kökü de kansere karşı etkilidir. * Böğürtlen kökü kaynatılarak ağız şişliği için kullanılabilir. * Böbrek ve mesane kumu dökülmesinde böğürtlen kökü kaynatılıp içilirse rahatlama sağlar. * Kökü kaynatılıp, suyu içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür. * Böğürtlen kökü kaynatılıp içilirse (erkek ve kadın) cinsel gücü arttırır. * Böğürtlen biberiye, defne tohumu, sirke ile kaynatılıp elde edilen su ile gargara yapılırsa dişlerin çürümesini önlemeyekatkıda bulunur. Gebelikte Böğürtlen Yaprağı Çayının Sağlık Yararları Kırmızı böğürtlen ya da ahududu meyvesinin yapraklarından çay demlemek birçok şeye iyi gelir. Özellikle de hamilelikte faydalıdır. Tüm vücut için canlandırıcı ve gençleştirici bir bitkisel kürdür. Her yaştan erkek ve kadın için mucizeler yaratır. Menstrüel krampların tedavisinde kullanılır. Hamile bayanlara genelde kahve, çay ve alkol yasaklanır. Ancak doktorlar ve araştırmalara göre, kırmızı böğürtlen çayı organik olduğundan reçetelerde yerini almaya başlamıştır. Yüksek beslenme ihtiyaçlarını giderir ve hamile kadını doğuma hazırlar. Emin olmak için doktorunuza danışabilirsiniz. İlk üç ay ya da sonraki aylarda kullanmanız gerekiyor olabilir, bunu doktorunuza danışın. Doğuma yakın kasılmaları hafifletir. Bu özelliği hamileler için çok önemlidir. İlk bebeğiniz ise, gerilemeler, kasılmalar ve sinirliliğe iyi gelir. Sezeryanle doğuma faydası vardır. Rahmin doğuma hazırlanmasına katkıda bulunur ve düşük yapmayı önler. Doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde kullanmanız dahilinde sağlıklı ve sorunsuz bir doğum yapabilirsiniz. Kadının rahmini güçlendiren ideal bir bitkisel ürün, doğal bir çaredir. Kadını daha güvenli ve kolay bir doğuma hazırlar. Gebelik sonrası da kullanılmaya devam edilebilir. Mide bulantılarını hafifletir, ağrı ve sancıları azaltır, kanamaları önler. Üremeyi artırır ve hücre hasarının azaltılmasını sağlar. Cilde, boğaz ağrısına, ülsere iyi gelir. Böğürtlen Şurubu * 2,5 su bardağı böğürtlen, * 1 su bardağı şeker, * 4 su bardağı su, Hazırlanışı: Böğürtlenleri robottan geçirin, bir tencerede su ve şeker ile kaynatın. Bir taşım kaynadıktan sonra çok az daha tutun ocakta altını kısarak. Hemen kavanoza alıp kapaklayıp ters çevirin. Kullanırken bir bardağa 1-2 parmak şurup döküp sulandırıp isteğe göre şeker ilavesi ile içebilir ya da ıslama suyu olarak pastalarda kullanabilirsiniz. Böğürtlen reçeli nasıl yapılır? Malzemeler: 500 gr. böğürtlen, 350 gr şeker, 5-6 damla limon suyuReçeli yapmaya karar verdiğimizde bir gün öncesinden akşamdan böğürtlenin üzerine şekeri ve suyu ilave ederek tencereye konulur. Sabaha kadar şeker erir ve böğürtlen rengini verir. Sabah reçeli yapmaya başladığımızda böğürtlenler kevgirle bir kaba alınır. Şerbet ocağa alıp kaynatmaya başlanır. Şeker koyulaşıncaya dek kaynatılıp sonra böğürtlenler ilave edilir. Böğürtlen reçelinin püf noktası: Böğürtlen reçeli sulu olursa böğürtlenle beraber çok kaynatılmaz ki dağılmasın. Şeker zaten koyulaştığından böğürtlenle beraber 5 dakika kadar kaynatıp limonu ilave edilir. Limonla da bir 5 dakika kaynadıktan sonra kıvamını kontrol edip kapatılır. Kıvamını anlamak için cam bir tabak içerisine böğürtlen reçelimizden bir damla damlatılır, dağılmıyorsa olmuş demektir. Top şekilde kalıyorsa kıvam tutmuş demektir. Eğer dağılıyorsa biraz daha kaynatılır. Ev yapımı bu böğürtlen reçelimiz çok lezzetli ve güzel bir reçel olmaktadır. Böğürtlenli Dondurma Temizlenmiş 500 gr. böğürtlen 1,5 su bardağı şeker veya esmer şeker ve yarım çay bardağı su ile bir tencerede ezilerek ısıtılır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. 250 gr. taze yapılmış yoğurda eklenip blenderle ezilir. Bir çorba kaşığı çilekli toz jöle, yarım çay bardağı suda eritilir. Soğutulup karışıma ilave edilir ve karıştırılır. Buzlukta 7 saat bekletilir. Dondurma kaşığı ile şekillendirilip servis edilir. Böğürtlenli Sorbe Malzemeler: 2 su bardağına yakın su, 250 gr. şeker, 375 gr. böğürtlen, 3 yemek kaşığı limon suyu Şeker su ile beraber şurup haline gelinceye kadar (1 dk) kaynatılır. Böğürtlenler eklenip beraber 2 dk daha kaynatılır. Karışım süzgeçten iyice süzülür. Bir kaba konulur ve dondurucuda 4 saat bekletilir. Ancak yarım saatte bir karıştırmayı sakın unutmayın… Böğürtlenli Tart Malzemeler: Hamuru İçin; 20 gr. yaş maya, 125 ml. Süt, 300 gr. un, 25 gr. tereyağı, 30 gr. şeker, 1 yumurta İç Malzemesi İçin; 500 gr. böğürtlen, 200 gr. taze krema, 2 yumurta sarısı, 40 gr. şeker, yarım tatlı kaşığı tarçın Yapılışı; Ilık sütte eritilmiş maya, un, tereyağı ve yumurta ile hamur yapılır. Bir saat kabarmaya bırakılır. Böğürtlenler ayıklanıp taze krema, yumurta sarısı, şeker ve tarçın ile karıştırılır. Hamur yağlanmış bir kalıba alınır ve yayılır. Üzerine böğürtlenli karışım konur. Tart soğuk fırına konulur.180 derecede yaklaşık 50 dakikada pişirilir. Yabani Böğürtlen Çiçeklerinden el losyonu elde edin… Bunun için 50 gr. Böğürtlen çiçeğini 1 litre suda kaynatın. Ilıklaştıktan sonra elde edilen bu şifalı su elleriniz için mükemmel bir losyon görevi görecektir. Böğürtlen Maskesi Bütün yaz bronzlaşan cildinizdeki ölü derilerden kurtulmak, cildi canlandırmak için evde kolayca yapılabilecek maske; 10 adet böğürtleni havanda iyice ezerek lapa haline getirin. Bunun içine bir tatlı kaşığı toz şeker ya da esmer şeker katın. Bu karışımı peeling şeklinde yüzünüze ve ellerinize uygulayın. 10 dk hafif hareketlerle uyguladıktan sonra yüzünüzü yıkayın. Cildinizin parladığını ve nemlendiğini göreceksiniz. Ülkemizde bol miktarda bulunan bir kır meyvesi olan Böğürtlen’in sağlığımıza bu kadar çok faydası olduğunu düşünürsek kendisi küçük, şifası büyük vitamin deposu için şu sözü söyleyebiliriz. “Böğürtlen yiyenin evine doktor girmez.” Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
KATSİMATO Yanıtlama zamanı: Ocak 26, 2013 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 26, 2013 kırışmaları tamamen yok edecek formülü beklıyorum Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sessiz nehir Yanıtlama zamanı: Ocak 27, 2013 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ocak 27, 2013 şahane bir meyve çok severim ama doğal olanı daha güzel. Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Arşivlendi
Bu konu artık arşivlenmiştir ve başka yanıtlara kapatılmıştır.