Jump to content

Gemi İnşaat Teknisyeni


Sidre

Önerilen Mesajlar

Tanımı

 

Büyük tonajlı yük ve yolcu gemileri, tanker ve benzerlerinin yapımı ve montajından başlayıp kullanıma hazır hale getirilmesine kadar olan işlemlerde mühendis ve teknikerlere yardımcı olan kişidir.

 

Görevleri

 

Gemi yapı elemanlarının, dış kaplama, genel yerleştirme resimlerinin çizimini yapar, çizilmiş imalat resimlerini okur, - Gemi inşasında kullanılan malzemeleri sınıflandırır ve muayene eder, - Çeliklere kullanılacak ısıl işlemlerin yapım tekniklerini uygular, - Ölçme ve kontrol aletlerini kullanarak doğru ve hassas ölçme ve kontrol işlemlerini yapar, - Soğuk şekillendirme makinelerinde kesme ve bükme uygulamaları yapar, - Boru bağlantı elemanlarını kullanarak boru bağlantıları kurar.

 

Kullanılan Alet ve Malzemeler

 

Kağıt, kalem, cetvel, gönye, pergel, mikrometre, kumpas mihengir, komperatör, şablon, rapido, ölçüm ve çizim aletleri, çeşitli büro malzemeleri, oksijenle kesme aleti, kaynak makine ve el takımları, montaj elemanları gerdirme, aparat, çekiç, balyoz, Bilgisayar ve hesap makinesi.

 

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

 

Gemi inşa teknisyeni olmak isteyenlerin; - Matematik ve fiziğe ilgi duyan ve bu alanlarda başarılı, - Mekanik yeteneğe sahip, - Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip, - Çizim yeteneğine sahip, - El becerisi gelişmiş, - Dikkatli, - İnce ayrıntıları algılayan, - Yönergeye uyabilen, - Bedence sağlam kimseler olmaları gerekir.

 

Çalışma Ortamı ve Koşulları

 

Gemi inşa teknisyeni kamu ve özel sektöre ait açık havada tersanelerde çalışabileceği gibi, büro ortamında da çalışabilir. Genellikle işini ayakta yapar. Çalışma ortamı nemli, gürültülü, kirli, titreşimli, tozlu olabilir. İşin yakıcı maddeler, patlayıcı maddeler, elektrik çarpması, kesici aletler ve makinelerden kaynaklanacak iş kazaları ile karşılaşılabilir. Tam gün ve hafta sonu çalışması olabilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, işçilerle, gemi inşaat mühendisleriyle etkileşim halindedir.

 

Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları

 

Gemi inşa teknisyenleri, devlete veya özel sektöre ait tersanelerde görev alabilirler. Ülkemizde son yıllarda denizcilik faaliyetleri hızla artmıştır. İş bulma olanağı oldukça fazladır.

 

Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler

 

Mesleğin eğitimi Anadolu Denizcilik Meslek Liselerinin “Gemi İnşa” bölümlerinde verilmektedir.

 

Meslek Eğitimine Giriş Koşulları

 

Eğitim kurumuna girebilmek için; Merkezi sistemle yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavında başarılı olmak gerekmektedir.

 

Eğitimin Süresi ve İçeriği

 

Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince; Genel kültür dersleri yanında; Gemi Resmi, Gemi Donanım, Malzeme Bilgisi, Ölçme ve Kontrol, Atölye, Bilgisayar Uygulamaları derslerini alırlar.

 

Meslekte İlerleme

 

Meslek liselerinin “Gemi İnşa ve Gemi Yapımı” bölümlerinden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Gemi İnşaatı ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca Usta, ustabaşı, formen, şef vb pozisyonlara yükselebilirler.

 

Benzer Meslekler

 

Gemi İnşa Teknikerliği, Metal İşleri Teknisyenliği.

 

Burs, Ücret Ve Kazanç Durumu

 

3308 sayılı “Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu” gereğince, işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30’ndan, az olmamak üzere bir ücret ödenmektedir. Değişik firma ve iş kollarına göre ücret değişiklik göstermekle beraber, En az asgari ücretin 2 katı, en çok asgari ücretin 4 katı tutarında ücret alınmaktadır.

 

Daha Ayrıntılı Bilgi İçin Başvurulabilecek Yerler

 

İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...