Jump to content

Haddeci


Sidre

Önerilen Mesajlar

Tanımı

 

Son şekli verilmiş demire çubuk, köşebent, levha, ray gibi şekilleri verme işlemine haddeleme, bu işi yapan kişiye de haddeci denir.

 

Görevleri

 

Hadde tezgahını çalışmaya hazırlar ve ayarını yapar, - Metalleri fırın boyutlarına göre ayarlayarak keser ve tavlanmak üzere fırına sürer, - Tavlanmış kütükleri (metalleri) hadde hazırlama grubuna ileterek oval hale getirtir, - Oval hale gelen metalleri başka bir grupta yuvarlak, kare veya köşebent haline getirerek uzunluklarını tekrar ayarlar ve keser, - Metalleri soğutma platformuna getirtir ve soğutmaya alır, - Malzemelerin deformasyona uğramaması için tekniğe uygun tarzda istifler, - Soğutulan metalleri standart boylarda keser, - Haddeleme tesislerinin periyodik bakım, onarım ve temizliğini sağlar.

 

Kullanılan Alet ve Malzemeler

 

Tav fırınları, hadde tezgahı, doğrultma tezgahı, hadde merdaneleri, boyut ve sıcaklık ölçü aletleri, ölçü ve kontrol aletleri, oksi-propan takımı, boy kesme makasları, soğutma tezgahları, kangal sarıcılar, kütük iletici, kütük itici, süngül, yolluklar/armatür.

 

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

 

Haddeci olmak isteyenlerin; - Bedenen güçlü, dayanıklı, ayakları ve kolları sağlam, - Ellerini ustalıkla kullanabilme, - Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, - Uyarıcılara hemen tepki verebilen, - Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan, - Dikkatli ve tedbirli kimseler olmaları gerekir.

 

Çalışma Ortamı ve Koşulları

 

Haddeciler, fabrika ve atölyelerde çalışırlar. - İş kapalı, ani ısı değişiminin olduğu (sıcak-soğuk), demir tozları duman, basınçlı hava ve ağırlıklı olarak aşırı sıcak ve nemin olduğu bir ortamda ayakta yürütülür. - Çalışırken; alet ve malzemelerle uğraşırlar.

 

Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları

 

Meslekle ilgili hem kamu hem de özel sektörde iş bulma olanağı olup, erkeklere özgü bir meslektir. Meslek, inşaat sektörü ve makine parçaları imalatı ile yakından ilgili olması sebebiyle bu sektörlere paralel olarak iş olanakları artmakta veya azalmaktadır. Haddecilik mesleği ağırlıklı olarak ilgili maden cevherinin çıkarıldığı yerlere yakın ve belirli bölgelerde toplanmış durumdadır. Oldukça ağır iş koşulları olması sebebiyle meslek elemanları zor yetişmekte ancak yetişmiş elemanlarda kolay iş bulabilmekte hatta işyerleri birbirlerinde yetişmiş eleman transfer etmektedirler.

 

Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler

 

Meslek Eğitimi, Mesleki Eğitim Merkezlerinde verilmektedir. Yeterli sayıda çırak müracaatı olması durumunda, tüm mesleki eğitim merkezlerinde Haddeci mesleğine yönelik eğitim programları düzenlenmektedir.

 

Meslek Eğitimine Giriş Koşulları

 

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

 

Eğitimin Süresi ve İçeriği

 

Haddeci mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde haftada 1 gün teorik eğitim, işyerinde 5 gün pratik eğitim verilmektedir. Bu programda; her çıraklık eğitim programında ortak olarak alınan genel bilgi derslerinin yanı sıra, 3 yıl süren "Meslek Bilgisi" dersleri verilmektedir. Pratik eğitim işyerinde olup, öğrencilerin Haddecilik Meslek dalında yeterlilikleri bir bütünlük içinde kazanmaları amaçlanmaktadır. Çıraklık eğitimini tamamlayanlara, eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda “Kalfalık Belgesi” ve “Kalfa” unvanı verilir.

 

Meslekte İlerleme

 

Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Haddeci mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.

 

Benzer Meslekler

Şahmerdancı, demirci, dökümcü, demir dövmeci.

 

Burs, Ücret Ve Kazanç Durumu

 

3308 sayılı yasa gereği, mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilere, asgari ücretin %30'ndan az olmamak üzere işveren tarafından ücret ödenmektedir. - Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır. - Mesleki eğitimini tamamlamış ve mesleğinde iyi yetişmiş olan meslek elemanları asgari ücretin 3-4 katı oranında kazanç temin edebilmektedirler. - Alınan bu ortalama ücret işyerinin durumuna, iş yoğunluğuna ve kişinin becerisine göre artabilmektedir.

 

Daha Ayrıntılı Bilgi İçin Başvurulabilecek Yerler

 

İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...