Jump to content

Haberleşme Cihazları Bakım ve Onarımcısı


Sidre

Önerilen Mesajlar

Tanımı

 

Telefon, diyafon ve faks gibi haberleşme cihazlarının tesisatını kuran, montajını, bakım-onarımını yapan kişidir.

 

Görevleri

 

Dahili telefon tesisatı çeker, her türlü eklerini yapar, - Dağıtım ve her türlü ek kutusu montajı yapar, - Telefon bağlantı kutusu ve prizi yerleştirir, - Standart (kablolu ve telsiz) telefonların tesisat ile bağlantısını yapar, - Telefon arızalarını tespit eder, onarır, - Dahili diyafon ve interkom tesisatı kurar, montaj, bakım ve onarımını yapar, - Faks cihazı montajı ve bakım onarımını yapar.

 

Kullanılan Alet ve Malzemeler

 

Haberleşme tesisat iletkenleri, - Tesisat boru ve kablo kanalları, - Dağıtım kutusu ve diğer terminal ekipmanları, - Multimetre, - Havya, - El matkabı (breyiz), - El takımları.

 

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

 

Haberleşme cihazları bakım ve onarımcısı olmak isteyenlerin; - Fen bilimlerine ilgili ve bu alanlarda başarılı, - Makine parçaları arasındaki ilişkileri ve şekil ilişkilerini algılayabilen, - El ve parmak becerisine, keskin görme yeteneğine sahip, - Oturarak çalışmayı seven kimseler olmaları gerekir.

 

Çalışma Ortamı ve Koşulları

 

Genellikle kapalı alanlardır.

 

Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları

 

Bu mesleğe çırak olarak başlayanlar; haberleşme cihazları bakım ve onarımı ile ilgilenen işyerlerinde 3308 sayılı çıraklık kapsamına göre iş bularak çalışma alanı yaratabilirler.

 

Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler

 

3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında; eğitim, Mesleki Eğitim Merkezlerinde “Haberleşme Cihazları Bakım ve Onarımı” bölümünde verilmektedir.

 

Meslek Eğitimine Giriş Koşulları

 

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri bulmak ve işvereni ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gerekmektedir.

 

Eğitimin Süresi ve İçeriği

 

Haberleşme cihazları bakım ve onarımcısı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 3 yıldır. Haftanın 1 günü okulda teorik, 5 günü ise işletmelerde pratik olarak meslek eğitimi verilmektedir. Eğitim süresince öğrencilere; Türkçe, Meslek Matematiği, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Sosyal Bilgiler gibi genel bilgi dersleri yanında; Elektronik, Elektronik Bilgisi, Mesleki ve Teknik Resim, Dijital Elektronik, Radyo Tekniği, Haberleşme Tekniği, Endüstriyel Elektronik ve Mikro İşlemci gibi meslek dersleri verilmektedir. Çıraklık eğitimini tamamlayanlara, eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları halinde “Kalfalık Belgesi” ve “Kalfa” unvanı verilir.

 

Meslekte İlerleme

 

Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Haberleşme cihazları bakım ve onarımcısı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. -

 

Benzer Meslekler

 

Elektrik Tesisatçılığı, Elektronik Ev Aletleri Bakım ve Tamirciliği (Radyo, TV vb.), Elektronik Teknisyenliği, Radyo – Televizyon Tamirciliği, Bilgisayar Bakım ve Onarımı, Büro Makineleri Bakım ve Onarımı, Elektrik ve Elektronik Malzemeler Satış Elemanlığı, Saat, Elektrikli Aletler ve Elektronik Araçlar Satış Elemanlığı.

 

Burs, Ücret Ve Kazanç Durumu

 

Eğitim esnasında işletmelerde meslek eğitimi gören çırak öğrencilere, işverenlerce yaşlarına uygun olarak asgari ücretin % 30’ undan az olmamak üzere aylık ücret ödenmektedir. Çıraklık eğitimi boyunca öğrencilerin iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe ödenmektedir. Eğitim sonrasında ise asgari ücret düzeyine göre ücret alırlar.

 

Daha Ayrıntılı Bilgi İçin Başvurulabilecek Yerler

 

İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...