Jump to content

Kalp Ve Akciğer Hastalıkları Spor Yaparak Önlenebilir mi?..


Renan

Önerilen Mesajlar

Sporun sağlığa faydaları - sporun yararları - yürüyüşün sağlık açısından önemi - böbrek sağlığı için spor

 

SPOR SAYESİNDE BAZI KALP VE AKCİĞER HASTALIKLARI ÖNLENEBİLİR

Spor bazılarınca yorucu, gereksiz, zaman tüketici, tehlikeli ve hatta zararlı bir uğraşı olarak tanınır, .Bu yanlış kanı konuyla ilgili bilginin yetersizliğinden ileri gelmektedir. Her gün gazetelerde okuduğumuz veya televizyonda seyrettiğimiz futbol, basketbol, voleybol maçları, yüzme, atletizm, güreş ve boks gibi karşılaşmalar sporun bir bölümünü kapsamaktadır. Ağır ve yorucu nitelikte olan bu yarışmalar daha çok kulüp ve profesyonel örgütlerin uğraşlaayla ilgilidir. Sporun önemli olanı herkesi hatta hastaları ilgilendiren hafif spor uğraşısıdır.

 

Fizik uyumluluk sağlayan hafif spor hareketleri dinç ve sağlıklı yaşam için gereklidir. Daha rahat ve daha uzun bir ömür ve sağlık törpüleyicidir. Sporun birçok organlarımızın fonksiyonuna yararları vardır. Örneğin muntazam spor hareketleriyle akciğerlerimiz ve kalbimiz daha iyi ve verimli çalışır. Kol ve bacak adaleleri gelişir ve damarlarda daha iyi bir dolaşım sağlanmasıyla bazı kalp ve akciğer hastalıkları önlenir.

 

BOL OKSİJEN

 

Sporla diyaframa adalesi daha etkili çalışır. Diyafragma akciğerleri karın boşluğundan ayıran önemli bir solunum adalesidir. Bir nevi piston gibi çalışır. Şöyle ki, soluk alırken her iki diyafragma karın boşluğuna, aşağıya hareket ederek akciğerlere daha çok girmesini yani daha çok oksijen alınmasını sağlar. Soluk verirken bu adaleler yukarı doğru eski yerine hareket ederek akciğerleri sıkıştırırlar ve akciğerlerden vücudumuza zararlı karbon dioksitin çıkmasına yardımcı olurlar Spor yaparken daha çok oksijen alınması ve daha çok karbon dioksit atılması gerekir. Bunun için akciğerler ve diyafragmalar daha etkili çalışırlar. Bu etkili çalışma akciğerleri ve özellikle diyafrağmaları daha sağlam yapar. Ve böylece birçok akciğer hastalıkları örneğin kronik bronşit, astıma ve amzifem hastalıkları önlenmiş olur.

 

Spor hazır ve böbrek fonksiyonuna etkilidir. Bağırsak hareketlerine bir müshil gibi tesir eder. Akşam yemeğinden sonra oturup televizyon seyretmek yerine 1-2 saat yürümekle daha iyi bir hazım ve daha iyi bir uyku sağlanır. Böbrek taşları ve böbrek hastalıkları muntazam spor yapanlarda daha azdır. Romatizma ve eklem hastalıkları spor yapanlarda daha seyrek izlenir. Sporun tüm organlarımıza özellikle sinir sistemine ve ruh sağlığına yararları vardır. Sağlıklı fakat mutsuz bir insanın günde 5-10 kilometre yürümesi en iyi ilaç ve psikolojik tedavisinden daha etkilidir.

 

FİZİK YETENEK

 

Günlük ve muntazam bir sporla fizik yetenek artar, örneğin günlük yaşam ve hareketlerimiz için gereken oksijen tüketimi daha verimli olur. Başka bir deyimle fizik yeteneği daha iyi olanlarda belirti bir hareketi yapmak için gerekli oksijen tüketimi daha azdır, yani bu şahıslarda akciğerler daha verimli bir şekilde çalışmaktadır. Fizik yeteneği artanlarda kalp de daha verimli bir şekilde çalışır: Bunun başlıca belirtisi nabız sayısının daha az olmasıdır. Fizik yeteneği yeterli olanlarda belirli bir çaba için nabız sayısı fizik yeteneği az olanlar kadar artmaz. Diğer bir deyimle kalp belirli bir çaba için daha az çalışır.

 

YÜRÜYÜŞLER

 

Yürümek herkesin kolaylıkla yapabileceği masrafsız ve çok yararlı bir spordur. Diğer sporları yapmak olanağı yoksa hiç olmazsa haftada 3-4 gün yürüyüş her defasında 1-2 saatten az olmamalıdır. Bundan başka işe giderken, işten dönerken ve iş süresince kısa da olsa yürümek fırsatını kaçırmayınız, örneğin işe giderken veya işten dönerken birkaç durak yürüdükten sonra taşıma aracına bininiz. Çalışırken daha üst katlara çıkmak gerekirse yürüyünüz, asansöre binmeyiniz. Ve aşağı katlara inerken kesinlikle asansörü kullanmayınız Arabanız varsa kendiniz yıkayınız.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arşivlendi

Bu konu artık arşivlenmiştir ve başka yanıtlara kapatılmıştır.

×
×
  • Yeni Oluştur...