Jump to content

Yüzlerce Komutanı Tutuklatan Parmak İzi Araştırılmadı


quardian

Önerilen Mesajlar

[h=2]Donanma'da bulunduğu iddia harddisk ile ilgili soruşturmanın, parmak izi araştırılmadan kapatıldığı ortaya çıktı. Hakim Albay Gökhan Yaşar Duran, harddisk üzerindeki parmak izini, askerlerin veri tabanındaki parmak izleriyle karşılaştırmadı ve takipsizlik kararı verdi. Avukatların karara itiraz etmeleri de engellendi.[/h]Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’nda 6 Aralık 2010 tarihinde yapılan arama ile ilgili askeri savcılık soruşturmasında önemli bir eksiklik ortaya çıktı. Aramada ele geçirilen harddiskin üzerindeki parmak izinin Donanma'da personelin parmak izleriyle karşılaştırılmadığı ortaya çıktı.

TOZLAMA YÖNTEMİYLE BULUNDU

 

Parmak izi, Olay Yeri Polisi Mehmet Öztürk'ün aramadan bir gün sonra yazdığı rapor ile gündeme geldi. İlk kez Ulusal Kanal'ın duyurduğu raporda, tozlama yöntemiyle parmak izine ulaşıldığı belirtiliyordu. Öztürk'ün raporunda izin aramadan 4-5 gün öncesine ait olduğu ifade ediliyordu.

 

İKİ ASKER DÖŞEMEYİ AÇTIRMIŞTI

 

Aramadan bir hafta önce ise, MEBS Şubesi’nden bir binbaşı ve bir astsubayın tamirat gerekçesiyle döşeme altını açtırdığı ortaya çıkmıştı.

 

PARMAK İZLERİYLE KARŞILAŞTIRILMADI

 

Donanma Askeri Savcısı Gökhan Yaşar Duran, döşeme altında bulunan dijital veriler ile ilgili soruşturma yürütüyordu. Ancak harddiskin üzerindeki parmak izini araştırmadı. Oysa, Donanma bilgi havuzunda bulunan komutanların parmak izi havuzu sayesinde kolayca karşılaştırma yapabilirdi.

SİSTEM 2005'TE KURULDU

 

Ulusal Kanal'a konuşan bir askeri kaynak, parmak izi araştırmasının kolaylıkla yapılabileceğini belirtti. 2005 yılında kimlik kartlarının yenilendiğini anlatan askeri kaynak, bu sırada komutanların parmak izlerinin alınarak ve bilgi havuzunda toplandığı bilgisini verdi.

TAKİPSİZLİK KARARI GİZLENDİ

 

Soruşturmada bir süre önce Savcı Duran tarafından takipsizlik kararı verildi. Karara "özel görevli savcılıkta soruşturma olması" gerekçe olarak gösterildi. İstifa eden Donanma Komutanı Nusret Güner bu karara itirazda bulundu. Ancak, itiraz reddedildi. Bu süreç de komutanların avukatlarına süre bittikten sonra haber verildi. Avukatların soruşturmanın derinleştirilmesi talepleri böylelikle engellendi.

TUTUKLU KOMUTANLAR TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

 

Soruşturma, tutuklu amirallerin Deniz Kuvvetleri Komutanı Emin Murat Bilgel'e gönderdikleri mektupta da gündeme gelmişti. Soruşturmanın fiilen durdurulmasını eleştiren tutuklu komutanlar, bir subay ve bir astsubay dışında kimsenin ifadesinin alınmamasına tepki göstermişti.

YÜZLERCE SUBAY SANIK OLDU

 

Donanma Komutanlığı'nda 6 Aralık 2010'da yapılan aramada bulunduğu iddia edilen dijital veriler nedeniyle yüzlerce muvazzaf ve emekli subay tutuklandı. Balyoz Davası'nda hüküm açıklandı. Amirallere Suikast ve Poyrazköy dosyalarında 2. davalar açıldı. Askeri Casusluk Davası yürütüldü. 28 Şubat Soruşturması başlatıldı.

Haber Kaynağı

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arşivlendi

Bu konu artık arşivlenmiştir ve başka yanıtlara kapatılmıştır.

×
×
  • Yeni Oluştur...