Jump to content

Çocuklarda Kalp Hastalığı...


Renan
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

Her 1.000 çocuktan 9’u dünyaya kalp hastalığı ile geliyor. Bazı hastalıklar genetikken büyük bir bölümü annenin hamileliği süresince etkilendiği hastalık ve enfeksiyonlardan kaynaklanıyor.

 

Kadıköy Şifa Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Ferhan Meriç çocuklarda kalp hastalıkları ile ilgili en önemli 8 soruyu yanıtladı.

 

1 – Çocuklarda (bebeklerde) kalp hastalığı görülme sıklığı nedir? Her kaç bebek kalp hastalığı ile dünyaya geliyor?

 

Yeni doğan bebeklerde doğumsal kalp hastalıklarının oranı binde 9′dur. Her doğan

 

1000 bebekten 9′unda kalp hastalığı görülür, bu oran yüksek gibi gelebilir ama bu oranın içinde küçük delik ve basit kapak ve damar darlıkları gibi her çeşit doğumsal kalp hastalıkları da yer almaktadır.

 

2 – Kalp hastalıkları genetik midir yoksa her çocukta görülebilir mi?

 

Kalp hastalıklarının büyük çoğunluğu genetik değildir. Doğumsal kalp hastalıklarının

 

oluşumu bir çok faktörle olur bunların görece az bir kısmını annenin gebelikte

 

geçirdiği kabakulak, kızamıkçık gibi enfeksiyonlar, annenin sistemik hastalıkları

 

(diyabet, bağ dokusu hastalığı vs. ), alkol, sigara ve uyuşturucu gibi toksinler oluşturur. Down sendromu gibi bazı sendromlar kromozom bozukluğuna bağlı olarak oluşur. Diğer doğumsal hastalıklar da önceden bilinemeyen nedenlerle oluşur.

 

3 – Çocuklarda en çok görülen kalp hastalıkları hangileridir?

 

Doğumsal kalp hastalıklarının önemli kısmını kalpteki delikler ( VSD, ASD ), kapak ve damar darlıkları ( kalpten çıkan aort ve akciğer damarlarının kapaklarındaki darlıklar, kalp içindeki mitral ve triküspit kapak hastalıkları ), PDA dediğimiz bebek doğmadan önce mevcut olup doğumdan sonra kapanması gerekirken bazen hemen kapanmayan damar bağlantısı oluştururken az bir kısmını ise morarma ile giden kompleks doğumsal kalp hastalıkları oluşturur.

 

Edinsel dediğimiz kalp hastalıkları ise sonradan oluşan kalp hastalıkları olup bunlarenfeksiyon, sistemik hastalıklar ve başka birçok nedene bağlı ortaya çıkarlar. Bu ikigrup hastalık dışında bu iki grup hastalıkla birlikte veya tek başına da oluşabilen ritim bozuklukları dediğimiz ayrı bir hastalık grubu daha vardır.

 

4 – Hangi çocuklar daha fazla risk altındadır?

 

Annenin gebelikte bazı enfeksiyonları geçirmiş olması ve bazı ilaçların kullanılması, annenin sistemik hastalıklarının olması (diyabet, bağ dokusu hastalığı vs.) risk faktörüdür. Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi toksinlere maruz kalan fetüsler daha fazla risk altındadır. Down sendromu ve bazı kromozom bozukluklarına bağlı hastalıklar ileri anne yaşına bağlı olabileceği için gebelikte tarama testlerinin yapılması önemlidir. Edinsel kalp hastalıkları içinde en sık görülenlerden ateşli eklem romatizması beta hemolitik streptokok dediğimiz üst solunum yolunun bir enfeksiyon hastalığına bağlı olarak oluşur ve bu hastaların bir kısmında da kalp kapaklarında hasara neden olur.

 

5 – Çocuklarda kalp hastalıklarının belirtileri nelerdir? Anne babalar nelere dikkat etmeli?

 

• Üfürüm duyulması

 

• Morarma, morarma nöbeti ve çömelme

 

• Kilo alamama ve gelişme yetersizliği

 

• Sık nefes alma, sıkıntılı solunum, göz kapaklarında şişme

 

• Sık solunum yolu enfeksiyonu

 

• Göğüs ağrısı

 

• Egzersizi tolere edememek

 

• Eklem bulguları

 

• Nörolojik bulgular

 

Bu bulgulardan herhangi biri çocuk hekimi tarafından fark edildiği zaman hasta çocuk Kardiyoloji uzmanına gönderilir. Anne ve babalar da kendileri bu bulguları fark ederlerse Kardiyoloji uzmanına başvurabilirler.

 

6 – Çocuklarda kalp hastalıkları nasıl tedavi edilir? Hangi durumlarda ameliyat veya kalp nakli gereklidir ?

 

Çocuklarda doğumsal kalp hastalıklarının büyük kısmında tedaviye gerek olmadan hastalığın doğal seyri izlenir, hiç tedavi gerekmez. Bazı hastalarda kardiyolojik izleme sırasında bebeğin gelişimini engelleyecek veya ona zarar verecek durumlarda girişim (girişimsel kalp kateterizasyonu yolu ile ameliyatsız tedavi yöntemi) veya kalp ameliyat gerekebilir. Büyük delikler, önemli kapak ve damar darlıkları, önemli kapak hastalıkları girişim ve ameliyat gerektirebilir.

 

Morarma ile giden kompleks doğumsal hastalıklarda tek operasyon veya değişen zamanlarda aşamalı operasyonlar gerekebilir. Kalp nakli çok seyrek başvurulan bir tedavi olup kalp kasının tamamen bozulduğu hastalıklarda (kardiyomyopati vs.) ve bazı kompleks doğumsal hastalıklarda başvurulan bir tedavidir.

 

7 – Kalp hastası bir çocuğun normal bir yaşam sürmesi mümkün mü?

 

Çocuklarda doğumsal kalp hastalıklarının büyük kısmında tedaviye gerek olmaz, çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından klinik muayene, EKG ve EKO ile izlenirken hastalığın doğal seyri sırasında çocuğun gelişimi hiç etkilenmez, büyük kısmında yaşam süresi ve kalitesi normal çocuklar gibidir. Daha az bir kısmında tam tedavi ile normal çocuklar gibi yaşaması sağlanır, sadece olası gelişebilecek durumlar için kardiyoloji takiplerine devam edilir. Bazı daha seyrek olan hastalıklarda tedavi ile yaşam kalitesi düzeltilebilir ancak tamamen normal bir yaşam sürmesi mümkün olmaz, yaşam süresi de hastalığın ve tedavinin tipine göre kısalabilir, nihai yaşam umudu azalabilir.

 

8 – Kalp hastası çocukların anne babaları nelere dikkat etmeli?

 

Anne ve babaların bebeklerin doğumdan sonraki rutin takiplerini düzenli yaptırmaları kalp sağlığı açısından önemlidir çünkü çocuk hekimi belirtileri fark ettiği zaman hastayı çocuk Kardiyoloji uzmanına yönlendirir. Kalp hastalığı olanlarda enfeksiyon hastalıklarından korunma, aşıların düzenli yapılması, iyi beslenme ve bakım sağlam bebeklerde olduğundan daha da önemlidir. Bunların dışında hastalığın cinsine göre bazı hastalığa ait ayrıca dikkat edilecek durumlar olduğunda çocuk Kardiyoloji uzmanı bu önlemler hakkında aileyi bilgilendirecektir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

  • Benzer Konular

    • Çocuklarda Kalp Hastalığı Nasıl Anlaşılır?..

      Çocuklardaki kalp hastalığının emerken terleme, sık nefes alma, ağlarken morarma, çabuk yorulma, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu ve gelişim geriliği gibi belirtilerle kendini gösterdiği bildirildi.   Çocuklarda kalp hastalığı nasıl anlaşılır?   Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kılınç, yaptığı açıklamada, çocuklardaki kalp hastalıklarının önemli, ancak erken teşhisle tedavi edilebilen hastalıklar olduğunu söyledi.   Kalp rahatsızlı

      , Yer: Anne ve Bebek Sağlığı

    • Çocuklarda Kalp Hastalığı Nasıl Anlaşılır?..

      Çocuklardaki kalp hastalığının emerken terleme, sık nefes alma, ağlarken morarma, çabuk yorulma, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu ve gelişim geriliği gibi belirtilerle kendini gösterdiği bildirildi.   Çocuklarda kalp hastalığı nasıl anlaşılır?   Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kılınç, yaptığı açıklamada, çocuklardaki kalp hastalıklarının önemli, ancak erken teşhisle tedavi edilebilen hastalıklar olduğunu söyledi.   Kalp rahatsızlı

      , Yer: Anne ve Bebek Sağlığı

    • Çocuklarda Kalp Hastalığı

      [h=2]Kalp rahatsızlığı olan bebekler, biberonu ya da annesini iyi ememez. Emerken terler, sık sık nefes alma ihtiyacı duyar ve ağlarken morarabilir. Tekrarlayan akciğer enfeksiyonu da kalp hastalığının belirtileri arasında...[/h] Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Özel Medline Eskişehir Hastanesi’nden kalp ve damar hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Serdar Günaydın, çocuklarda kalp hastalıklarının belirtileri hakkında bilgi verdi: “Normalde kan, damar içinde ve kalp boşluklarında d

      , Yer: Sağlık Haberleri

    • Şişman Çocuklarda Kalp Hastalığı Tehlikesi!..

      Kanadalı bilimadamları, obez çocukların damarlarının orta yaşlı insanlarınkine benzediğini tespit ettiklerini söyledi.   Yaş ortalaması 13 olan 63 çocuk üzerinde yapılan araştırmada, vücuttaki en büyük damar olan aortta sertleşme izlerine rastlandı.   British Columbia Çocuk Hastanesi uzmanları bunun kalp hastalığının ilk işareti olduğunu söylüyor.   Son yirmi yıl içinde çocuklarda obezite oranı hızla arttı. Uzmanlar bu artışın, giderek daha erken yaşta kalp krizi ve felç riskini de beraber

      , Yer: Sağlık Haberleri

    • Doğumsal Kalp Hastalığı Olan Çocuklarda Nelere Dikkat Etmeli?..

      Düzenli Aralıklarla Muayeneleri Yapılmalı   Çocuğunuzun tedavisinde düzenli kontrol muayenelerinin yapılması son derece önemlidir. Doğumsal kalp hastalığı tanısı konulmasından ve kalp ameliyatından sonra günler, haftalar, aylarla ifade edilen kontrol randevuları veriliyor sonrasında verilen bu randevuların sıklığı giderek azalıyor. Çocuğunuzun sorununa bağlı olarak düzenli muayene ve incelemeler gerekli olabiliyor. Bu incelemeler:   - Kan testleri   - Elektrokardiyografi (EKG)   - Eko

      , Yer: Anne ve Bebek Sağlığı

×
×
  • Yeni Oluştur...