sessiz nehir Oluşturma zamanı: Nisan 22, 2013 Paylaş Oluşturma zamanı: Nisan 22, 2013 Şekil, renk, irilik ve tat bakımından çok zengin çeşitlere sahip olan biberleri değişik sınıflamalarla tanıtmak mümkündür. YETİŞTİRİLME İSTEKLERİ NEDİR: İKLİM İSTEĞİ: Ilık ve sıcak iklim sebzesidir. Yetişme devresindeki sıcaklığın -2, -3 °C ye düşmesi halinde bitki donar. Isı ile birlikte biber bitkisi toprak nemini de sever. Sıcaklığın meyve bağlama ve olgunluk üzerine etkisi önemlidir. TOPRAK İSTEĞİ: İyi bir gelişme ve verimlilik için derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti uygun, besin ve organik maddelerce zengin tınlı topraklarda iyi sonuç alınmaktadır. GÜBRELEME VERİMİ ARTIRIR: Sonbaharda dekara 3-4 ton yanmış çiftlik gübresi verilerek toprağa karıştırılır. Genel olarak toprağın ihtiyacı varsa dekara 25-30 kg. süperfosfat, 10-15 kg. potasyum sülfat dikimden önce verilir. Meyve devresinde şerbet verilmesi yararlı olur. NASIL YETİŞTİRİLİR: Biberler domates, patlıcan ve benzeri aynı familya sebzeleri gibi, 1- Fidelerin yetiştirilmesi, 2- Fidelerin esas yerlerine dikilmesi şeklinde yetiştirilirler. FİDELER NASIL YETİŞTİRİLİR: Biber tohumları sıcak yastık veya kasa ya da saksılara m2 ye 5-6 gr. hesabı ile, sıravari ekimde 8-10 cm. ara ile açılan çizilere ekilir. Tohum ekiminden sonra üzerleri 1 cm. kadar kalınlıkta harçla örtülür hafifçe bastırılarak can suyu verilir. 2 hafta içinde toprak yüzeyinde görülmeye başlanan fidelerde sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele, ot alma gibi işlemler yapılır. Biber fideleri domates ve patlıcan fideleri kadar hassas olmadıklarından, topraksız olarak dikildiklerinde de kolay tuttuklarından şaşırtma pek yapılmamaktadır. Ancak fideler 3-4 yapraklı iken ılık yastık veya saksılara şaşırtılırsa pişkin fide elde edileceğinden tavsiye edilmektedir. FİDELER YERLERİNE NASI DİKİLİR: Dikim yapılacak alan önceden belirtildiği şekilde gübrelenerek işlenir, tırmıkla düzeltilir. Genellikle karık usulü sulama yapıldığından masuralar hazırlanır. Tek sıralı yetiştirmelerde 25-30 cm., çift sıralı yetiştirmelerde 40-60 cm. genişlikte istenilen uzunluktaki masuralara 20-30 cm. veya 30-50 cm. sıra üzeri mesafelere, hava sıcaklığının 15°C olduğu zamanlarda dikim yapılır. Dikimden sonra can suyu verilir. 4-5 gün sonra tutmayan fidelerin yerleri doldurulur. Dikimden ortalama 20 gün sonra 1., bundan 3-4 hafta sonra 2. ve 3 hafta sonra da 3. çapa yapılır. Biberler suyu çok sevdiğinden fazla kurak ve sıcak devrelerde 2-3 günde bir sulamalıdır. HASAT VE VERİM: Mayıs ayından başlayarak kasım ayına kadar devam eder. Uzun hasat devresine sahip sebzedir. Dekara verim çeşit ve yetiştirme koşullarına bağlı olarak 2-4 ton arasında değişmektedir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.