sessiz nehir Oluşturma zamanı: Nisan 22, 2013 Paylaş Oluşturma zamanı: Nisan 22, 2013 BAMYA YETİŞTİRİCİLİĞİ YETİŞTİRİLME İSTEKLERİ NEDİR: İKLİM İSTEĞİ: Sıcak iklim sebzesidir. Hava sıcaklığı 16 °C toprak sıcaklığı da 15°C üzerine çıkınca ekim yapılmalıdır. Yazları kısa süren yerlerde bodur boy lu ve çok erkenci çeşitler seçilmelidir. TOPRAK İSTEĞİ: Ağır karakterli topraklar dışında diğer topraklarda rahatlıkla yetişir. Ancak iyi bir ürün için kumlu-tınlı topraklar uygun olmaktadır. Hafif eğilimli ve oldukça verimsiz topraklarda susuz olarak da yetiştirilmektedir. GÜBRELEME: Gübreyi fazla istemeyen bir sebzedir. Ancak iyi bir ürün için 1 -2 ton yanmış çiflik gübresi ile birlikte ticari gübre de verilmektedir. NASIL YETİŞTİRİLİR: Ekimde sıra arası mesafe 25-30 cm. olup her 5 ile 7 sırada 60-70 crn.lik aralar bırakılır. Sıra üzeri de 15-20 cm. olmalıdır. Boyun noktalarından çepiııle asılan çukurlara 2-3 tohum konarak ekim yapılır. Dekara atılacak tohum miktarı 1 -2 kg. olarak hesaplanır. Susuz bamya tarımında karık ya da masura yapılmaz. Tohumun çimlenmesini kolaylaştırmak için su içinde ya da ıslak bez arasında 10-15 saat bırakılır. BAKIM YAPMALI: Bitki 3-4 yapraklı olunca birinci çapa yapılır. Tohumların hepsi çıkınca tekleme ve seyreltme, bahçe tarımında 1. çapadan sonra sulama da yapılmaktadır. Bitkiler iyice gelişince çapaya son verilir. Bahçe tarımında sulama genellikle 1-2 kez yapılmaktadır. HASAT ve VERİM: Bamya haşatı oldukça güçtür. Her gün ya da gün aşırı hasat yapılmalıdır. Hasatta gecikme halinde meyveler sertleşir içlerindeki çekirdekler irileşerek yeme değerini kaybederler. Dekara ortalama verim 500-750 Kg. dır. Ancak yeni ıslah çeşitlerinde bu miktar 1200 kg 'a çıkmaktadır. BEZELYE YETİŞTİRİCİLİĞİ YETİŞTİRİLME İSTEKLERİ NEDİR: İKLİM İSTEĞİ: Bezelye serin iklim sebzesidir. Soğuklara dayanıklılığı çeşitleri göre değişmektedir. Bezelye tohumlarının toprakta çimlenebilmeleri için sıcaklığın uygun olması gereklidir. TOPRAK İSTEĞİ: Kumlu-tınlı topraklardan ağır killi topraklara kadar çok değişik topraklarda yetişir. Erken ürün almada kumlu veya kumlu-tınlı sadece verimlilik düşünülürse iyi drene edilmiş killi-tınlı veya milli-tınlı topraklar tercih edilmelidir. Toprak PH sı 5,5-6,7 dir. GÜBRELEME VERİMİ ARTIRIR: Ekimden önce dekara 2-3 ton yanmış hayvan gübresi ile birlikte yapılacak toprak analizine göre ticari gübre verilmelidir. NASIL YETİŞTİRİLİR: Bölgemizde Ekim-Kasım ayında ekim yapılmaktadır. Kışı sert geçen yerlerde ekim ilkbaharda yapılır. Ekim sıra veya ocaklara yapılabilir. Ekim derinliği 3-4 cm, sıra üzeri 10 cm, sıra arası bodur çeşitlerde 40-60 cm, sırık çeşitlerde ise 80-120cm.dir. Tohum miktarı 8-12 kg. arasında değişir. BAKIM YAPMALI: Fideler 5-6 cm. olunca ilk çapa yapılır. Bitkiler 25-30 cm. boylanınca ikinci çapa yapılır. Sırık çeşitlere dayanak verilir. Bezelyeler sonbaharda ekildiğinden sulamaya pek ihtiyaç duyulmamaktadır. Yağışın yeterli olmadığı ya da ilkbahar ekimlerinde düzenli aralarla sulama yapılır. HASAT VE VERİM: Bezelyelerde hasat değerlendirme şekillerine ve işletmenin karakterine göre yapılır. Dane iriliklerine göre dekardan 500-800 kg. tane iç bezelye alınabilir. FASULYE YETİŞTİRİCİLİĞİ YETİŞTİRİLME İSTEKLERİ NEDİR: İKLİM İSTEĞİ: Fasulye ılık iklim sebzesidir. Ova ve yaylada yetiştirilmektedir. Dondan zarar görür. Sıcaklığın optimum 15, 5°C- 21°C olduğu yerlerde rahat bir gelişme gösterir. Fazla sıcaklardan da olumsuz etkilenir. Kum rüzgarlar çiçeklenme ve döllenmeye, kuvvetli rüzgarlarda sırık fasulyelerde bitkiye oldukça zarar verirler. TOPRAK İSTEĞİ Derin, geçirgen, organik maddelerce zengin kumlu tınlı bahçe topraklarında iyi yetiştirilmektedir. Toprak PH sı: 5,5-6,7 olan yerlerde iyi ürün alır. GÜBRELEME VERİMİ ARTIRIR: 2-3 ton yanmış hayvan gübresi ile birlikte yapılacak toprak analizlerine ve bitkinin gelişme, çiçeklenme ve verimli dönemleri dikkate alınarak ticari gübreler verilmelidir. Tohum ekiminden önce dekara 25 kg. süper fosfat, çapa sırasında 20-25 kg. amonyumsülfat önerilmektedir. NASIL YETİŞTİRİLİR: Tohum ekimi sıralar üzerine veya ocaklara yapılır. Sırık çeşitlerde 50-60 cm. sıra arası 20-30 cm sıra üzeri yer çeşitlerinde 40-50cm. sıra arası 15-20 cm. mesafelerde açılan çizilere ekim yapılır. Ocak usulu ekimde 1,5 m. uzunluk ve 1 m. genişliğinde hazırlanan tavalara 50-60 cm. aralık olacak şekilde iki sıra halinde toplam 8-10 ocak açı lir. Her ocağa 3-5 tohum atılır. Tohum ekim derinliği 3-5 cm. tohum ekim zamanı Ege Bölgesinde Mart, son turfanda Ağustos Eylül aylarıdır. BAKIM YAPMALI: Tohumlar çimlenip bitki toprak yüzüne çıkınca ilk çapa yapılır. Yağış, yabancı ot ve toprak dikkate alınarak 2-3 hafta sonra 2. çapa yapılır, bu arada boğaz doldurulur. Fasulyelerde sulama çiçek açıp ilk meyveler görülmeye başladıktan sonra düzenli olarak 4-5 günde bir ya¬pılır. Sırık fasulyelerde bitki kol salmaya başlayınca yanlarına 2-3 m. uzunluğunda, 4-5cm. kalınlığında sırıklar dikilir. HASAT VE VERİM: Taze olarak tüketilecek fasulyeler körpe iken toplanır. Dekara verim sırık çeşitlerde ortalama 1000-1500 kg. bodur(yer) fasulyelerinde 500-800 kg.dır. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.