Jump to content

Kolesterol Nasıl Düşürülür?..


Renan
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

Kolesterol beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunan ve yaşam için gerekli olan mum kıvamında yağımsı bir madde. İnsan vücudu kolesterolü kullanarak hormon, D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini üretiyor. Tüm bunlar için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterli. Kanda artan kolesterol, kan damarlarında birikiyor ve kan damarlarının sertleşmesine, daralmasına yol açıyor.

 

Kolesterolün organlara giden kan damarlarında birikmesi, o organa ait hastalıkları ortaya çıkarıyor. Kalbi besleyen atardamarlarda kolesterol birikimi olursa kalp krizi; böbrek damarlarında kolesterol birikimi olursa yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. Uzmanlar, kolesterol seviyelerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve kaydedilmesinin önemine dikkat çekiyor.

 

Kandaki kolesterol miktarının yüksek olması sağlığı ciddi bir şekilde tehdit eder. Bazı damarların iç yüzeyinde birikerek damarların yavaş yavaş tıkanmasına sebep olur. Bu tıkanma, kalbe giden kan miktarının azalmasına ve dolayısıyla kalp ve damar hastalıklarına yol açar. Yüksek kolesterol hiç belirti vermeden sinsice gelişir ve yüksek kolesterolu olan insanlar kendilerini son derece iyi hissedebilirler.

 

Bu nedenle bütün erişkin çağdaki hem kadın hem de erkeklerin belirli aralıklarla kolesterollerini ölçtürmeleri gerekir.

 

Kolesterol seviyesini etkileyen en önemli faktör besinler yolu ile aldığımız yağların türü ve miktarıdır. Yağlı sığır ve koyun eti, tam yağlı süt ve peynir, tereyağı gibi ürünlerden ve margarinden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Tercihen yemeklerde zeytinyağı ve soya yağı ve mısırözü kullanmak en doğrusudur.

 

Kolesterol Nasıl Düşürülür

 

Kolesterol artık dert değil

 

Yeni araştırmaların bulgularına göre eski bildiklerimizin tam tersine kolesterol ihtiva eden yumurta ve yağlar yendiği zaman insanda kolesterol yapmıyor.

 

Time dergisi son sayısında “Kalbiniz için yiyin”, “Kolesterol için iyi haberler” başlıklarıyla kapak konusu olarak verdiği haberde, kalp için tehlikeli olarak kabul edilen margarin, yumurta ve tuz gibi gıdaların sanıldığının aksine sağlığa yararlı olduğunu iddia etti.

 

Yeni araştırmaların bulgularına göre eski bildiklerimizin tam tersine kolesterol ihtiva eden yumurta ve yağlar yendiği zaman insanda kolesterol yapmıyor. Süpriz olarak nitelendirilen bu sonuçlara göre uzak durduğumuz yumurtanın kalp için tehlikeli ve zararlı olduğu söylenemeyeceği belirtiliyor. İnsan kanında bulunan yüksek kolesetrol, tansiyon ve kalp için hâlâ tehlikeli kabul edilse de, her yağlı ve tuzlu yiyecek yendiği zaman kolesterol oranı artmıyor hatta bazen azalabiliyor. Diğer taraftan zeytinyağı ve diğer çiçek yağları, salmon ve tuna balığı yüksek orandaki kolestrolü düşürüyor ve kan dolaşımını hızlandırıyor.

 

En iyi kolesterol düşürücü Lipitor

 

Dünya çapında kullanılan kolesterol düşürücü en önemli iki ilaç olan Lipitor ve Pravachol arasındaki savaşta, ilk raundu Lipitor kazandı. Araştırmaya göre, Pravachol alan hastaların kötü kolesterolü 18 ay sonunda 110’a inerken, Lipitor kullananlarınki 79’a düştü. Kolesterol düşürücü ilaçlar, özellikle kalp krizi riskini azaltmak amacıyla kullanılıyor. Araştırmalar, statin adı verilen bu grup ilaçlardan bazılarının kolesterolü diğerlerinden daha fazla düşürdüğünü de ortaya koydu.

 

Kolesterol ilaçlarının kansere etkisi yok

 

Kolestrol seviyesini düşürmek için kullanılan Statin grubu ilaçların kanser riskini ne artırdığı ne de azalttığı bildirildi. ABD’nin Connecticut Üniversitesi’nden bilim adamları, toplam 87 bin hastanın katıldığı 26 çalışmayı incelediklerini ancak bu faydalı ilaçların kanser üzerinde bir etkisi olmadığı sonucuna vardıklarını söyledi. Amerikan Kanser Derneği’nin, ABD’de 132 bin 136 hasta üzerinde yaptığı ve yeniden incelenen araştırmasında 815 hastada kalın bağırsak kanseri vakasına rastlandığı, ancak bu hastalar arasında statin grubu kullananlarla kullanmayanlar arasında bir fark belirlenemediği belirtildi. Statin grubu ilaçların bazı kanser türlerini engelleyebileceği yönünde bazı araştırmalar yayımlanmıştı.

 

Kolesterol Nasıl Düşürülür ,Kalbin düşmanı kolesterol ABD’nin Penn State Üniversitesi’nde 21-62 yaş arasındaki çok sayıda hasta üzerinde yapılan ve sonuçları American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan araştırmalara göre; “flavonoid” maddesi yönünden zengin olan kakao, siyah çikolata, siyah çay, elma, baklagiller, portakal ve üzüm suyu, kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürerek kalp krizi riskini azaltıyor, damar hastalıklarını ve damar sertliğini de önlüyor.

Araştırmaya konu olan hastaların kan plazmalarında inceleme yapan araştırmacılar, yukarda sözü edilen beslenme diyetinin iyi kolesterolü (HDL) ise yüzde 4 oranında yükselttiğini gözlediler. Uzmanlar, “flavonoid” meyve ve sebzelerde de bol miktarda bulunduğunu belirtiyorlar.

 

İyi ve kötü kolesterol

Yapılan istatistiklere göre; kalp krizlerine yolaçan sebeplerin başında kolesterol, yüksek tansiyon, sigara ve şeker hastalığı geliyor. Bu istatistiklerden de anlaşılacağı gibi, kalbimizin baş düşmanlarından biri olan kolesterol olduğu herkes tarafından kabul ediliyor.

 

Halk arasıda iyi e kötü huylu kolesterol olarak adlandırılan kolesterol türlerinin vücuttaki etkileri de farklı oluyor. Kötü huylu kolesterol (LDL), organlara ve damarlara kolesterol yüklerken, iyi huylu kolesterol (HDL) tam tersine, fazla kolesterol yüklenen organlardaki fazla kolesterolü yok etmekle yükümlü. Araştırmalar kanda LDL’nin artmasının, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırdığını ortaya koyuyor. Bu sebeple de “kötü huylu kolesterol” olarak tanınıyor. HDL ise, tam tersine kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Dolayısıyla halk arasında “iyi huylu kolesterol” olarak isimlendiriliyor.

 

Kolesterol konusunda uzmanların fikir birliğine vardıkları en önemli tesbit şu: Kandaki kolesterol oranının artması, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırmaktadır. Kanda kolesterol oranının artması ise beslenme alışkanlıklarımızla doğru orantılıdır. Bunun için bazı yiyeceklerden vazgeçmek, bu sinsi rahatsızlığın getirdiği risklerden kurtulmamıza yardımcı olacaktır.

 

Kolesterol Nasıl Düşürülür Şeker hastaları da dikkatli olmalı

Yüksek kolesterol ve kalp-damar hastalıkları ile şeker hastalığı arasında da sıkı ilişki olduğunu belirten uzmanlar, bu tür rahatsızlığı olan kişiler kandaki yağ oranını düzenli olarak takip etmeleri uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, pekçok şeker hastasında kolesterolün bir türü olan LDL’ye rastlandığını ve bu kolesterolün genellikle yüksek seyrettiğini ifade ediyorlar.

 

Karaciğerde yağlanma ve kolesterol yüksekliğinin tedavisi diyettir. Öncelikle karaciğerde yağlanma yapan bir hastalık var mı diye bakmak gerekli testleri yapmak lazım. Karaciğer yağlanmalarında karaciğer fonksiyonları bozulur. Sarılık, hazımsızlık, pıhtılaşma bozuklukları, amonyak yükselmesi gibi çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bunun için bir dahiliye veya gastroenteroloji uzmanına muayene olmanızı tavsiye ederim. Kolesterol için yağlı yiyeceklerden ve sakatattan uzak durun. Acıkmadan yemek yemeyin ve doymadan sofradan kalkın.

 

Bunlar yasak

Katı yağlar, tereyağı Sakatat, İşkembe çorbası, Kabak ve ay çekirdeği ,Krema, kaymak, pasta ,Yumurta (haftada bir) Yağda kızartmalar Tavuk ve balık derisi, Koyun ve kuzu eti ,Yağlı peynir ve süt Salam, sucuk, sosis ,Alkol

 

Bunlar serbest

Badem, ceviz, fındık (az) Haşlama ve ızgara, dana eti, Sebze ve meyveler, Yağsız beyaz peynir ve süt Zeytinyağı ve zeytin Baklagiller (bol) Tavuk ve balık

 

Kolesterolü bitkiyle yenin

 

Yüksek kolesterolü olan kişilere, Afrika’da yetişen Psyllium adındaki bitkinin elyafından üretilen ilaç tavsiye ediliyor. ABD’nin Kentucky Üniversitesi araştırmacılarından James Anderson, Psyllium bitkisinden üretilen tabletlerin kolesterolü yüzde 5 düşürdüğünü açıkladı. Psyllium bitkisinin Afrika’da yerli halk tarafından ilaç yerine kullanıldığı biliniyor. Pysllium elyafı tabletlerinin, aynı zamanda kalp krizi riskini de yüzde 10-15 önlediği açıklandı.

 

Simit, kolesterolü düşürüyor

 

ABD’de yapılan araştırmalarda, susamın vücuttaki kolesterolü düşürdüğü belirlendi. İnternette yayınlanan bir habere göre; susamın, karaciğerin kolesterol üretmesini engellediği bildirildi. Susamın, kötü kolesterolü (LDL) düşürdüğü ve içindeki tekli doymamış yağ (monounsaturated) nedeniyle, iyi kolesterol (HDL) düzeyini yükselttiği belirtildi. Araştırmacılar, uygun kolesterol düzeyinin sağlıklı kalbin müjdecisi olduğunu kaydediyor.

 

Kolesterole yeni formül

 

ABD’de yapılan bir araştırmada, içinde E vitamini bulunan sütün kolesterolü düşürdüğü tespit edildi. Süte karıştırılarak içilen E vitamininin kandaki yağlara daha çabuk ve daha fazla oranda ulaştığını belirleyen uzmanlar, bu uygulamanın, E vitamininin su ile alınmasından daha faydalı bulunduğunu belirtti. 48 şahıs üzerinde 10 hafta süren araştırmalarda, her gün 2 bardak, E vitamini karıştırılmış ve yağ oranı yüzde 1 olan süt verildi. E vitaminini 30 miligram ile 200 miligram arasında süte karıştırarak veren araştırmacılar, 200 miligram E vitamini karıştırılmış sütün, vitamini kandaki yağlara daha çabuk ve daha fazla oranda ulaştırdığını tespit etti. Süte düşük dozda karıştırılan E vitamininin ise fazla etkili olmadığı belirlendi. Araştırmada, E vitamininin portakal suyu ile alınmasının daha az etkili olduğu gözlendi. Araştırmanın 4. haftasında, içinde 200 miligram E vitamini olan sütten her gün iki bardak içenlerde toplam kolesterol oranının yüzde 9, kötü kolesterol (LDL) oranının ise yüzde 10.7 oranında düştüğü belirlendi.

 

Kolesterol Kalbi kurtaran ‘gen’ bulundu

 

Yeryüzünde milyonlarca insanın musdarip olduğu ‘kolesterol’ ve buna bağlı kalp rahatsızlıklarının kaynağı belirlendi. Bilim adamları, 40 yıllık araştırmalardan sonra, vücudun ‘iyi kolesterol’ seviyesini düzenleyen bir gen buldular.

 

“ABC1” olarak bilinen bu gendeki bozukluklar, fazla miktardaki kötü kolesterolün (LDL)

ve diğer yağların, hücreler ve kandan arındırılması için gerekli proteinin üretilmesini engelliyor.

 

Bu gen olmaksızın, kötü kolesterol seviyesi ve kalp hastalıklarına yol açan diğer yağların kontrolsüz olarak arttığı belirlendi. Bilim adamları, bu keşfin kalp hastalıkları araştırmalarında bir gelişme olduğunu, çünkü kalple ilgili (kardiyovasküler) sorunları olan milyonlarca insandaki HDL seviyesinin normalin altında olduğuna dikkat çektiler. Gen, vücudun iyi kolesterolü (HDL) hiç üretmediği nadir bir irsî hastalık olan ‘Tangier’ hastalığının sebepleri üzerinde araştırma yapılırken bulundu.

“ABC1” geni üzerinde yapılacak araştırmaların, ‘kolesterol’ ve kalp rahatsızlıklarının tedavisinde önemli bir çığır açması bekleniyor.

 

Kolesterole aşı darbesi

 

Farelerde denenen yeni tip bir aşının, yüksek kolesterol nedeniyle damarlarda lipid birikimini önleyebildiği belirlendi. ABD’de Cedars Sinai Tıp Merkezi uzmanları ile İsveçli bilim adamlarının yaptıkları ortak çalışmada, mutasyona uğratılmış ve yüksek kolesterol bulunan fareler denek olarak kullanıldı. Protein oluşturan sentetik bileşimlerden yapılan aşının, farelerin damarlarında lipid birikimini yüzde 60-70 arasında azalttığı gözlendi. Araştırmayla ilgili bilimsel rapor, Atlanta’da yapılacak Amerikan Kardiyoloji Koleji’nin bilimsel genel kurulunda açıklanacak.

 

Kolesterol ne demek?

 

Doktorlara en çok sorulan soruların başında kolesterol ve lipidin tanımı geliyor. Lipidin Türkçe karşılığı yağ. Kolesterol ise yağ benzeri ve hücre zarının yapıtaşı. Hayvansal ve bitkisel kökenli besinlerde bulunuyor. Yağ, vücut ağırlığının yüzde 15′i. Vücut ısısının oluşturulması ve enerji depolamak yağların görevi. Ayrıca kolesterol vücutta cinsiyet ve kortizon benzeri hormonların üretilmesinde hammadde görevi görüyor.

 

HDL adı verilen proteinler, dokulardan karaciğere kolesterolün taşınmasını sağlar, vücudun kolesterolden temizlenmesinde rol alıyor. Vücut için yararlı ve damar sertliği düşmanı. Kandaki miktarını, alkol, egzersiz yükseltirken, sigara, şeker hastalığı, şişmanlık ve hareketsizlik azaltıyor.

 

LDL kolesterol ise damar sertliği riskini artıran, kötü olanı. Kandaki miktarı yükseldikçe damar sertliğiyle karşılaşma oranı da yükseliyor.

 

Kolesterol oranınız 200 mg/dL altında olmalı, fakat bu ideal rakam. Ölçüm öncesinde en az sekiz saat aç kalmaya özen göstermek gerekiyor. Mümkünse sabah saatlerinde ölçülmeli. Testten önce alkol, sigara ve ilaç alınmamalı, mikrobik hastalıkların geçmesine dikkat etmeli.

 

Kalp krizi riski açısından bütün kolesterol, LDL kolesterol yüksekliği, HDL kolesterol düşüklüğü dışında, yaş önemli bir faktör. Birinci derecedeki akrabaların erken kalp krizi geçirmesi, tansiyon yüksekliği, sigara tüketimi, şeker hastalığı riski artıran faktörler.

 

Kolesterol nedir?

Kolesterol kanda bulunan yağ cinslerinden biridir. Bazı hormonların yapısında kullanıldığı gibi hücre zarlarının yapısında da bulunur. Kolesterol vücut tarafından üretildiği gibi gıdalarla da alınır. Özellikle hayvansal gıdalar kolesterol kaynağıdır. Sütte, kara hayvanlarının yağ dokusunda ve iç organlarında bol miktarda bulunur.

 

Kolesterolün kandaki düzeyinin yüksek olması halinde, damar çeperinde birikmelere yol açabilmektedir. Bunun üzerine, öncelikle kireç olmak üzere, eklenen başka maddeler damar çeperinin sertleşmesine ve içerideki boşluğun daralmasına yol açmaktadır. Bu da dolaşım bozulmasına yol açar. Eğer damar tam tıkanırsa, damarı tıkanan organda doku hasarı ortaya çıkar. Eğer damarı tıkanan organ kalpse, kalp krizi ya da miyokard enfarktüsü denilen tablo ortaya çıkar. Beyin damarlarının tıkanmasında da inme denilen tablo oluşur. Bu da, felçlere ve beynin kontrol ettiği diğer işlevlerde aksamalara yol açar.

 

Bu gibi sorunlarla karşılaşma riskini azaltmak için kolesterolün kandaki düzeyini 200 mg/dl düzeyinin altında tutmak gerekiyor.

 

Bunu sağlamada kolesterolden zengin gıdalardan uzak durarak perhiz yapmak yeterli olmazsa, kolesterol düşürücü ilaçlardan yararlanılır.

 

Kolesterolün bazı fraksiyonları da var. Bunlardan HDL kolesterol adı verilen yüksek yoğunluklu lipoproteinler koruyucu etki gösterirler. Özellikle düşük yoğunluklu lipoproteinler damar sertliği riskini arttırırken, HDL, kolesterolün karaciğer tarafından kullanılmasını sağladığı için koruyucu etki göstermektedir. Bu nedenle, HDL’nin kandaki düzeyi ne kadar fazla olursa, bünye için o denli yararlı etki doğmaktadır. HDL’nin kandaki düzeyinin 35 mg/dl düzeyinin üzerinde olması istenmektedir. Total kolesterol kadar HDL kolesterolün kandaki düzeyinin belirlenmesinde kalıtımla gelen bünye yapısı, beslenme alışkanlıkları ve günlük aktivite durumu da etkili olmaktadır. Kalıtım dışında, düzenli spor yapılması, beslenmede zeytinyağı ve balık başta olmak üzere Akdeniz türü beslenme uygulanması total kolesterolün azalmasının yanı sıra, HDL’nin artmasına da etki etmektedir.

 

Kızımın kolesterolü yüksek

KIZIM 13 yaşında ve kolesterol ölçüm değeri 280. Beyaz ve soluk görünüşlü. Ayrıca aşağıdaki problemleri mevcut.

 

- Mide kapakçığı yapısı nedeni ile yemek borusunda yanma.

 

- Küçükken geniz eti alındı.

 

- Zaman zaman kulaklarında kızarma ve kaşıntı.

 

- Son zamanda dizde ödem oluştu.

 

Yukarıdaki şikáyetler bağımsız mı? Kolesterolü yenmek için ne yapmalıyız? Beden derslerine katılması riskli midir, spor faaliyetleri nasıl olmalı?

 

Bu yaşta bir çocukta 280 gibi bir kolesterol değeri çok yüksek. Muhtemelen kalıtımla geçen bir kolesterol metabolizması sorunu mevcut. Yaşadığı diğer belirtilerin kolesterol sorunu ile doğrudan bağlantısı yok. Eğer fazla kilolu ise mide ve diz sorunu ile kolesterol yüksekliği bununla bağlantılı olabilir. Ancak sorunun kaynağı ne olursa olsun, bu rakam çok yüksek bir değeri ifade ediyor. Kesin bir karar vermek için, kandaki diğer yağ oranları konusunda bilgi veren tetkikler yapmak gerekiyor.

 

Bir yandan bunlar yapılırken öte yandan da kolesterol düşürücü bir diyete başlaması, kilo fazlalığı varsa bunlardan da kurtulmaya çalışması gerekiyor. Beden eğitimi derslerine katılması riskli olmadığı gibi çok da yararlıdır, hatta dersler dışında da düzenli eksersiz yapması gerekiyor.

 

Kızınız için daha doğru olan, bir kardiyoloji uzmanının denetiminde kolesterol metabolizması açısından tetkik ve çıkacak sonuca göre de tedavi yapılmasıdır.

 

Kolesterolün ne kadarı riskli?

Kolesterol riskleri konusunda bazı rakamlar verildi.

 

Burada kandaki total kolesterolün 160′ın üzerine çıkması halinde kalp krizi riskinin arttığı belirtilmektedir. Olayı sadece kolesterol riski açısından ele aldığınızda bu rakamlar doğru değil. Dünya üzerindeki tüm kardiyologlar, damar sertliğinden korunmak için kandaki kolesterol düzeyinin 200 mg’ın altında olmasını önermektedir.

 

Benim her zaman söylediğim, hekimliğin bir sanat olduğudur. Kalp-damar sorunlarından korunmak da risk yönetimi gerektirir. Eğer bir kişide damar sertliği açısından risk yaratan birçok başkaca faktör varsa, o zaman riski azaltmak açısından kolesterolün çok daha düşük rakamlarda olması istenebilir. Bu özellikle, koruyucu etkisi olan faydalı kolesterolün (HDL) çok düşük olduğu haller için geçerlidir.

 

Kolesterol düşüren margarin piyasada

Kolestrol düşüren bir margarin türü gelecek hafta ABD’de piyasaya çıkıyor. Take Control (Kontrolü ele al) adlı margarinin, soya fasulyesinden üretildiği ve kolestrol düzeyini düşürdüğü belirtildi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA), ürünü incelediği ve kolestrolü düşüren bir margarin türü olarak lanse edilebilmesine izin verdiği belirtiliyor. Bir firma yetkilisi, Take Control ile ilgili beklentilerinin büyük olduğunu ve margarinle tüketicilerin sağlıklı bir kolestrol düzeyine kavuşacağını belirtti. Günde bir ya da iki kaşık margarinin, kolestrol düzeyini yüzde 7-10 oranında düşürdüğü ifade edildi. Take Control hafif bir margarin tadı verirken, sağlıklı yaşam düşkünü olan tüketicilerin, 3-4 hafta içinde iyi sonuç almaya başlamaları bekleniyor. Take Control, ‘‘işlevsel gıda ürünleri’’ diye adlandırılan 8 milyar dolarlık bir pazara giriyor.

 

Kolesterol nedir, nasıl düşürülür?

 

Kolesterol büyük ölçüde karaciğer tarafından üretilen; ancak yediğimiz hayvansal besinlerde de bulunan bir maddedir. Vücuttaki hücre zarlarının ve hormonların oluşabilmesi için kolesterole ihtiyaç vardır. Vücutta iki çeşit kolesterol bulunur.

 

LDL (kötü) kolesterol: LDL kolesterol kanda yükseldiğinde arter damarlarının duvarlarında birikerek kalp hastalığı riskini artırır.

 

HDL (iyi) kolesterol: HDL kolesterol dokulardaki aşırı kolesterolü alır ve karaciğere getirir. Karaciğere getirilen kolesterol bu organ tarafından parçalanır. Dolayısıyla HDL kolesterol kalp sağlığı için iyidir. Sağlıklı beslenmeyle kolesterol düzeyi düşürülebilir. Sağlıklı beslenmenin önemli bir bileşeni de doymuş yağ tüketimini azaltmak ve doymuş yağ yerine doymamış yağları kullanmak gerekir. Sigaranın bırakılması, düzenli egzersiz yapılması da kolesterol düzeyini düşürür.

 

Kolesterol Kolesterolün çoğu da, azı da dert

 

Yüksek kolesterol, insanın ölümüne sebep olurken, düşük kolesterolün ise insanda intihar isteğini kamçıladığı tesbit edildi.

 

Bir grup İtalyan araştırmacının yayınladığı rapora göre, yapılan bir dizi çalışma sonucunda, doktorların sebebini açıklayamadığı, kandaki düşük düzeydeki kolesterol ile intihar arasında bir ilişkinin olduğu ortaya çıktı.

 

Bu yönde ilk belirtilerin, kolesterolün düşmesini sağlayan ilaçları kullanmaları tavsiye edilen hastalarda ortaya çıktığı belirtildi. İntihar etmek isteyen 300′e yakın insanın kanı üzerinde bir grup meslektaşıyla çalışmalarda bulunan Dr. Massimo Gallerani, British Medical Journal dergisine yazdığı makalede, “İntihara kalkışanlarda, kolesterol oranı diğer zamanlardakinden daha düşük bir seviyede bulunmakta” açıklamasında bulunarak, daha önceki çalışmalarının da ışığında, düşük oranda kolesterol miktarı ile intihar arasında bir ilişki olduğu iddiasında bulundu. Ancak doktorlar yine de, yüksek kolesterolün sebep olduğu kalp krizinden ölme riskinin, düşük kolesterolün sebep olduğu intihardan ölme riskinden daha fazla olduğunu söylüyorlar. Aynı yönde bazı çalışmalarda, kolesterol intihar ilişkisinin, kolesterolün, beyni etkileyen “neurotransmitter serotonin” seviyesine tesiri sonucunda oluştuğu ifade ediliyor.

 

Yeşil mercimek kolesterol ilacı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilgin Timuralp, baklagillerin ve özellikle yeşil mercimeğin tohumlarının kabuklarında bulunan liflerin kanda erimesi ve bu şekilde kana karışması ile, kandaki zararlı yağların atılabileceği konusunda, yaptıkları uygulamalı araştırmanın çok iyi sonuçlar verdiğini belirterek, “İleride bu konuda daha ayrıntılı ve bilimsel çalışmalarımız olacaktır” dedi.

 

Kanda zararlı yağların bulunmasının damar sertliğini ve bu damar sertliği sonunda da beyin damarlarının tıkanması sonucu felce, kalp damarlarının tıkanması sonucu kalp krizlerine yol açtığını belirten Prof. Dr. Timuralp, “Bunların önlenmesi için kandaki aşırı kolestrol miktarının düşürülmesi lazım. Bu durumun önlenmesi için margarinleri ve hayvani yağları kullanmıyoruz. Ancak bunlar çoğu zaman yeterli olmuyor. Dışarıdan yağ alınmadığı halde, vücudun kendisi yağ üreterek zararlı yağ miktarında artmalara sebep oluyor. Dolayısı ile ilaç kullanma ihtiyacı ortaya çıkıyor. Ancak bütün dünyada kullanılan bu ilaçlar hem çok pahalı, hem de karaciğer bozukluğu, adele erimesi, sarılık ve mide bozukluğu gibi zararlı yan etkileri var” diye konuştu.

 

Prof. Dr. Bilgin Timuralp, Osmangazi Üniversitesi bünyesinde kolesterol ile ilgili yaptıkları uygulamalı çalışmayı da şöyle anlattı: “Üniversitede, 1.5 ay süre ile hastane personelimizin yeşil mercimek yemelerini sağladık. 50′ye yakın personelin önce kanlarındaki yağ miktarlarını ölçtük. Daha sonra günlük yemeklerinin yanında bir miktar yeşil mercimek salatası almalarını sağladık. 1.5 ay sonunda, her gün düzenli olarak yeşil mercimek yenmesinin ardından, kişilerin kanlarındaki yağ miktarlarında önemli oranlarda düşüşler gözledik. Biliyoruz ki, kandaki kolesterol miktarını yüzde 10 azaltırsak, kişilerde kalp krizi riskini yüzde 20 oranında azaltmış oluruz. Bizim çalışmamızda ise 210-220 olan kolesterol miktarı, 190′lara inmiştir. Yani yüzde 20′lik bir azalma sağlamış olduk. Demek ki böyle devam ederse yüzde 40′lık bir kalp krizi azalmasını gerçekleştirmiş olacağız. İleride çalışmalarımızı daha geniş kitleler üzerinde tatbik edip, bilimsel açıklamalarda bulunma imkanımız olacaktır. Ancak bu bilgiler ışığında bile, yeşil mercimek kullanımını teşvik etmek son derece faydalı olacaktır.”

 

Kolesterol

 

Aldığımız gıdalar; proteinler, karbonhidratlar ve yağlardır. Bunların yıkım ürünleri aminoasitler, glikoz ve trigliserid ile kolesteroldür. Kanımızda bulunan yağlara kolestrol ve trigliserid denir. Bunların miktarının fazlalaşması halinde damarlarda sertleşme, daralma, tansiyon yükselmesi, kalp hastalıkları ortaya çıkabilir. Onun için kolestrole ve trigliseridlerin yükselmesi istenmez. Diyet ve ilaç tedavisi ile düşürülmeye çalışılır. Doktor kontrolünde yağlı yiyecekler ve sakatattan uzak durmalı, spor yapmalı.

 

Kolesterole dikkat!

 

Uzmanlar, toplam kolesterol düzeyinin 200’ün altında olması, LDL’nin 130’u geçmemesi, HDL’nin de 35’in altına inmemesi uyarısında bulundu. Kolesterol seviyesi belirtilen rakamlara uymayan kişilerin fiziksel egzersiz yapması, gereksiz yağ yememeleri, meyve, sebze ve işlenmemiş tahıla ağırlık vermeleri gerekiyor.

 

Pfizer İlaç Firması’nca hazırlanan “Kalp Sağlığını Tehdit Eden Unsurlar” başlıklı kitapçıkta kalp sağlığı için sağlıklı yaşam ve beslenmenin önemine dikkat çekildi. İnsan vücudunun hormon üretimini sağlamak ve hücre zarlarını oluşturmak için küçük miktarda kolesterole ihtiyaç duyduğu belirtilen kitapçıkta, yağlı beslenme yüzünden, kolesterol düzeyinin gereğinden fazla yükselmesiyle sorunların başgösterdiği ifade edildi. Kitapçıkta, LDL olarak adlandırılan düşük yoğunlukta yağ proteinlerinin, kalbi tehdit eden zararlı kolesterol olduğu; yüksek yoğunluklu yağ proteinleri, yani HDL’nin ise kalp krizine karşı koruyucu kolesterol olduğu belirtilirken, uzmanlar, toplam kolesterol düzeyinin 200’ün altında olması gerektiğini vurguladılar. LDL’nin 130’u geçmemesi, HDL’nin ise 35’in altına inmemesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, by-pass ve kalp krizi geçiren, ya da yüksek risk grubunda bulunan kişiler de LDL’nin en fazla 100, HDL’nin de en az 45 olması gerektiğini belirtti. Kolesterol seviyesi bu rakamlara uymayan kişilerden ilk olarak yaşam stilini değiştirmeleri isteyen uzmanlar, fiziksel egzersiz, doymuş ve gereksiz yağlarla hayvansal ürünlerden uzak durmayı, meyve, sebze ve işlenmemiş tahıla ağırlık vermeyi tavsiye ediyor.

 

Uzmanlara göre damar sertliği, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları önlemek için doymuş yağ, kırmızı et, hamur işleri, karides, kalamar, tam yağlı süt, Hindistan cevizi, şekerli tatlılar, şeker, tuz ve kızarmış besinlerden uzak durmak gerekiyor. Egzersiz de aşırı kilo almayı önlerken damar sertliğine yol açan zararlı yağları azaltıyor. Uzmanlar sağlıklı bir kalp için de şu besinleri öneriyor: “Bütün taze ve dondurulmuş sebzeler (kızartmak yerine haşlayınız), meyveler, lifli besinler, tahıllar, kuru baklagiller ve kepekli ekmek, yağsız süt, az yağlı peynir, beyaz etli ve yağlı balıklar (ızgara, buğulama), tavuk, yağsız mandıra ürünleri, doymamış (oda sıcaklığında sıvı halde bulunan) yağlar, ceviz, badem, kestane.” Amerikan Kalp Vakfı da, günlük kalori miktarının yüzde 30 oranında yağdan karşılanması gerektiğini ifade ederken, bu tarz bir rejim uygulandığında LDL oranının birkaç ayda yüzde 5-10 oranında azalacağını kaydediyor.

 

Yüksek Kolesterol Yaşlanmaya Neden Oluyor.

 

İngiliz uzmanlar, kolesterol düzeyi yüksek olan insanların daha yaşlı göründüğünü açıkladı.

 

İnsanların bir kısmının olduğu yaştan daha genç ya da yaşlı görünmesinin nedenlerini araştıran bilim adamları, bu durumun vücut kimyasıyla bağlantılı olduğunu saptadı.

 

İngiltere Imperial College uzmanları yaptıkları araştırmalarla sigara, içki, uykusuzluk ve kötü yaşam koşullarının insanların yaşlı görünmesine neden olduğunu fakat yaşlı görünmenin asıl nedeninin kandaki bazı maddelerden kaynaklandığını ortaya koydu.

 

Araştırmada görev alan Prof. Chris Bulpitt kolesterol düzeyi yüksek erkeklerin, erken yaşlandıklarını belirtirken, yüksek kolesterolun, kan damarlarını tıkayarak organlara daha az kan gitmesine neden olduğunu bildirdi. Bulpitt, “Erkeklerdeki oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobinin yüksek olması, kişilerin erken yaşlanmasına sebep oluyor” dedi.

 

Kadınlarda da kırmızı kan hücrelerinin çökmesiyle ortaya çıkan ‘bilirubin’ maddesinin, kadınları olduklarından yaşlı gösterdiği tespit edildi.

 

İyi Kolestrol Düzeyinin Düşük Olması Bunama Riskini Artırıyor…

Amerikalı uzmanlar yaşlılarda iyi kolestrol düzeyinin düşük olmasının bunama riskini artırdığını belirledi.

 

Kısa adı “HDL” olan iyi kolestrol düzeyinin kalp krizi ve beyin kanama riskini artırmasının yanısıra bunama olayını da hızlandırdığı ortaya çıkmıştı.

 

HDL seviyesi erkeklerde ortalama bir desilitre kanda 40 ila 50 miligram, kadınlarda ise 50 ila 60 miligram olması normal kabul ediliyor. 40 miligramın altı düşük sayılıyor. İyi kolestrol düzeyi kilo kaybederek, spor yaparak ve sigarayı bırakarak yükseltilebiliyor.

 

Zayıflarda Kolestrol Hastası Olabilir!

Geçtiğimiz günlerde “Hiperlipidemiye Güncel Yaklaşımlar” konulu toplantı, İstanbul Hilton Convention Center’da gerçekleşti. Toplantıda, İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Vedat Sansoy ile Amerika Birleşik Devletleri Metabolik ve Ateroskleroz Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Evan A. Stein, yüksek kolesterolün güncel tedavisi ile ilgili önemli bilimsel gelişmeleri aktardı.

 

“Türkiye Kalp Raporu”ndan ilginç sonuçlar

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Vedat Sansoy, Türk Kardiyoloji Derneği’nin hazırladığı “Türkiye Kalp Raporu”ndan ilginç sonuçlar açıkladı. Ülkemizde başlıca nedenlere göre ölüm sınıflamasında yüzde 40.6 oranında kalp hastalıkları nedeniyle gerçekleştiğini söyleyen Prof. Sansoy, “1990 yılından beri yürütülen TEK Harf Çalışması (Türk Erişkinlerinde Kalp Hastalığı ve Risk Faktörleri Sıklığı Taraması) kapsamında yürüttüğümüz tarama ve araştırmaların sonucuna göre, ülkemizde 2010 yılında yalnızca kalp hastalığı nedeniyle hayatını kaybedecek kişilerin sayısının 250 bini aşacağını tahmin ediyoruz” dedi.

 

Türklerin iyi kolestrolü yüksek

Yüksek kolesterol, yani kan yağlarının yüksekliği, kalp hastalığı açısından önemli bir risk faktörü olarak değerlendirilmektedir. TEK Harf çalışmasının sonuçlarını değerlendiren Prof. Stein, Türk halkının büyük çoğunluğunun kötü kolesterol yüksekliği sorunundan çok, iyi kolesterol düşüklüğü sorunu yaşadığını, bunun da kalp-damar hastalıklarının beklenilenden daha fazla çıkmasına neden olduğunu belirtti. Türklerde genetik ve çevresel faktörlerden dolayı iyi kolesterol düşüklüğü görüldüğünü söyleyen Prof. Stein, kolesterol sorununu sadece obez yani kilolu insanların yaşamadığını, zayıf ya da normal kilosu olan insanların da genetik olarak yüksek kolesterol hastası olabileceklerini belirtti. Stein, öncelikle egzersiz yapılması, sigara kullanımının bırakılması ve diyet gibi klasik yöntemlerle kolesterol seviyelerini normale çekmeye uğraştıklarını ve eğer bu yöntemlerle başarılı olunamazsa özellikle statin grubu ilaçlarla kolesterol tedavisine başladıklarını belirtti.

 

Tedavisi mümkün

Prof. Stein, halen kullanılmakta olan statinler olduğu gibi yeni ve daha etkili statinlerin piyasaya verildiğini ve bu ilaçların diğer statinler gibi karaciğere birden yüklenmeyen kontrollü salınımı ile hastanın ilaçtan faydalanma oranını artırdığını belirtti. Kontrollü salınıma sahip kolesterol düşürücü ilaçların (fluvastatin) günde tek doz kullanılmasının ve kötü kolesterolü düşürüp iyi huylu kolesterolün yükseltmesini sağlıyor olmasının bir avantaj olduğunun altını çizdi.

 

Kolesterolü Düşüren Besinler Açıklandı

Son araştırmalara göre çözünebilir lifler, soya, bitki özleri, bal gibi işlevsel besinler, kolesterolü düşürerek sağlıklı beslenmeye yardımcı oluyor. Mayo Clinic Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nyugen, kolesterolle savaşmak açısından bu besinlerin önemli olduğuna dikkat çekiyor.

 

· Çözülebilir lif: Elma ve mercimek, vücudun kolesterol oranını düzenleyen lifler açısından oldukça zengin. Yulaf tanesi ve yulaf kepeği içeren ürünler de kalp krizini azaltabiliyor. Kalbinizi korumak istiyorsanız, günde 3/4 kase ham yulaf ezmesi yemelisiniz.

 

· Soya: 1998′de yapılan bir araştırma, düzenli soya tüketiminin kolesterolü yüzde 10 oranında düşürdüğünü ortaya çıkardı. Bu olumlu etkisinden faydalanmak için günde en az 25 gram soya tüketmelisiniz.

 

· Balık: Balığın içinde bulunan doymamış yağ asitleri, damar tıkanıklığı riskini azaltıyor. Aynı zamanda kandaki yağ oranını düzenliyor ve kanı kayganlaştırıp, pıhtılaşmayı engelliyor.

 

· Bitki özleri: Kolesterolün bağırsaklar tarafından emilimini sağlayıp, kolesterol düzeyini dengeliyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...