Jump to content

Naneli ve Mentollü Şeyler Neden Ağzımızı Yakar?


Sidre
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

Naneli ve mentollü yiyecek ya da içecekler ağzımızı yakabilir Ancak bu yanma acı biberin ya da sıcak bir içeceğin yakmasından farklıdır Naneli ve mentollü şeyler ağzımızın içini serinlemiş gibi hissettirir Bu serinlik hissi bazen o kadar fazla olur ki ağzımızın yandığını söyleriz Tıpkı naneli sakız çiğnediğimizde olduğu gibi Oysa gerçekte ağzımızın içinde bir sıcaklık değişikliği olmaz Neden böyle hissettiğimizi şöyle açıklayabiliriz: Sinir hücrelerimizde TRPM8 adı verilen bir protein bulunur Bu protein sıcaklık düşük olduğunda bazı maddelerin sinir hücrelerinin içine girmesine izin verir Bu maddeler sinir hücrelerinin içine girince beynimize sıcaklığın düştüğü mesajı gider Böylece sıcaklığın düştüğünü algılarız TRPM8 mentol ve benzeri maddelerin varlığında da bu maddelere giriş izni verir Bu nedenle mentollü sakız çiğnediğimizde ya da içinde mentol bulunan bir şey yiyip içtiğimizde sanki ağzımızın içindeki sıcaklık düşmüş gibi beynimize “burası çok soğuk” mesajı gider Yani gerçekte mentol ağzımızın içinde sıcaklık düşüşüne neden olmaz; ancak beynimiz gelen mesajlar nedeniyle sıcaklığı düşmüş gibi algılar Bu nedenle ağzımızın içini serinlemiş gibi hissederiz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...