Sidre Oluşturma zamanı: Nisan 30, 2013 Paylaş Oluşturma zamanı: Nisan 30, 2013 Naneli ve mentollü yiyecek ya da içecekler ağzımızı yakabilir Ancak bu yanma acı biberin ya da sıcak bir içeceğin yakmasından farklıdır Naneli ve mentollü şeyler ağzımızın içini serinlemiş gibi hissettirir Bu serinlik hissi bazen o kadar fazla olur ki ağzımızın yandığını söyleriz Tıpkı naneli sakız çiğnediğimizde olduğu gibi Oysa gerçekte ağzımızın içinde bir sıcaklık değişikliği olmaz Neden böyle hissettiğimizi şöyle açıklayabiliriz: Sinir hücrelerimizde TRPM8 adı verilen bir protein bulunur Bu protein sıcaklık düşük olduğunda bazı maddelerin sinir hücrelerinin içine girmesine izin verir Bu maddeler sinir hücrelerinin içine girince beynimize sıcaklığın düştüğü mesajı gider Böylece sıcaklığın düştüğünü algılarız TRPM8 mentol ve benzeri maddelerin varlığında da bu maddelere giriş izni verir Bu nedenle mentollü sakız çiğnediğimizde ya da içinde mentol bulunan bir şey yiyip içtiğimizde sanki ağzımızın içindeki sıcaklık düşmüş gibi beynimize “burası çok soğuk” mesajı gider Yani gerçekte mentol ağzımızın içinde sıcaklık düşüşüne neden olmaz; ancak beynimiz gelen mesajlar nedeniyle sıcaklığı düşmüş gibi algılar Bu nedenle ağzımızın içini serinlemiş gibi hissederiz. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.