Jump to content

Kemik İliği Nakliyle İlgili Yeni Bilgiler, Lösemi Hastalarına Yardım Edebilir...


Renan
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

Akut lenfoid lösemi, çocuklarda en yaygın görülen kan kanseri türüdür. Kemoterapi tedavisi gelişiyor olmasına karşın, kanser sıklıkla geri gelmektedir. İsveç Kalmar Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, kemoterapiye maruz kaldıktan sonra hayatta kalan kanser hücrelerinin, kemoterapi karşısında daha az kırılgan ve daha fazla saldırgan olduklarını gösterdi. Ancak bu araştırma, hastalığın tedavi edilmesinde gelişme sağlayabilecek buluşları da artırdı.

 

Örneğin araştırma, kemoterapiye maruz kalıp yaşamaya devam eden kanser hücrelerinin, kardeşten yapılan kemik iliği nakline karşı bağışıklık geliştirmediğini gösteriyor. Bununla birlikte, aynı zamanda bu kanser hücrelerinde birçok önemli değişiklikler olduğu da gözlendi. Bir tarafta bu hücreler kemoterapiye karşı daha az kırılganken, yani daha dayanıklıyken, diğer taraftan gelişme hızları arttı.

 

Araştırmacılar ayrıca, bağışıklık sistemi bakımından önemli olan ve kemik iliği nakline maruz kaldığında ya artan ya da azalan birçok gen tespit ettiler. Bu genlerin özellikle üç tanesi, bağışıklık sisteminin harekete geçmesi ve kanser hücrelerinin öldürülmesi sürecine katılıyor olmaları bakımından ilginçti.

 

Ayrıca araştırmalar gösterdi ki, bu tür kemik iliği nakli, bağışıklık savunmasının bir bölümünü harekete geçirdiği ispatlanan lösemi hücreleri üzerinde de engelleyici etki yapabiliyor.

 

Son olarak, araştırmacılar, kemik iliği naklinden sonra kalan lösemi hücrelerinin denetlenip denetlemeyeceğine de baktılar. Bu, bir vericiden alınan bağışıklık hücreleri ile ölü lösemi hücrelerinin karışımının, farelere aşılanmasıyla yapıldı. Görüldü ki; bağışıklık sistemi bir dereceye kadar harekete geçti ancak sonuç olarak fare daha fazla yaşamadı. Diğer taraftan ise, bu farelerde kanser hücrelerine karşı antikor üreten B hücrelerinin olduğu gözlendi. Bu bilgiler, kemik iliği naklinin etkilerini geliştirmek için daha da detaylandırılabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...