Jump to content

Kronik Böbrek Hastalığı...


Renan

Önerilen Mesajlar

kronik böbrek hastalığında belirtiler - böbrek hastalıklarının nedenleri - böbrek rahatsızlıkları

 

Kronik böbrek hastalığı bir süredir böbreklerin olması gerektiği gibi çalışmadığı anlamına gelir. Böbreklerin kanı süzmek gibi önemli bir görevi vardır. Bunlar, atık ürünlerle fazla sıvıyı çıkarır ve idrar olarak vücuttan atar. Böbrekler doğru çalışmadığında atıklar kanda birikir ve kişiyi hasta eder.

 

Kronik böbrek hastalığı aniden meydana gelmiş gibi görünebilir. Ancak böbreklerin uğradığı zararın bir sonucu olarak yıllar içinde azar azar gerçekleşmiştir.

 

Böbreklerin her birinde nefron denilen milyonlarca ufak filtre vardır. Nefronlar zarara uğrarsa çalışmayı durdurur. Bir süreliğine sağlıklı nefronlar fazladan çalışır. Ama zarar devam ederse gittikçe daha fazla nefron kapanır. Belirli bir noktadan sonra geride kalan nefronlar kişiyi sağlıklı tutmaya yetecek kadar kanını süzemez.

 

Böbreklerin ne kadar iyi çalıştığını anlamanın bir yolu glomerüler süzme oranını (GFR) bulmaktır. GFR genellikle kan kreatin testinin sonuçları kullanılarak hesaplanır. Daha sonra GFR kullanılarak böbrek hastalığının aşaması bulunur. Normal GFR’li böbrek hasarından, böbrek yetmezliğine kadar beş böbrek hastalığı aşaması vardır.

 

Böbreklerin zarar görmesini yavaşlatmak veya durdurmak için yapılabilecek şeyler vardır. İlaç almak ve yaşam tarzında birtakım değişiklikler yapmak hastalıkla baş etmeye ve daha iyi hissetmeye yardımcı olabilir.

 

Kronik böbrek hastalığı aynı zamanda kronik böbrek yetmezliği veya kronik böbrek çalışmazlığı olarak da adlandırılır.

 

Kronik Böbrek Hastalığının Sebepleri

 

Kronik böbrek hastalığına böbreklerin hasar görmesi neden olur. Bu hasarın en sık görülen sebepleri şunlardır:

 

Yüksek kan basıncı

Yüksek kan şekeri (diyabet)

 

Kronik böbrek hastalığına yol açan diğer şeyler arasında aşağıdakiler bulunmaktadır:

 

Polikistik böbrek hastalığı, pyelonefrit ve glomerulonefit gibi böbrek hastalıkları, enfeksiyonları veya doğuştan bir böbrek sorunu.

Daralmış veya bloke olmuş bir böbrek atardamarı. Böbrek atardamarı böbreklere kan taşır.

Böbreklere zarar verebilecek ilaçların uzun süre kullanımı. Örnekler arasında ibuprofen veya selekoksib gibi steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar (NSAID’ler) sayılabilir.

 

Kronik Böbrek Hastalığının Belirtileri

 

Böbrekler çalışmamaya başladıktan birkaç ay sonra belirtiler görülebilir. Fakat çoğu insanda başlangıçta belirti yoktur. Hatta birçok kişi 30 veya daha fazla yıl hiçbir belirti göstermez. Buna hastalığın "sessiz” aşaması denir. Böbreklerin ne kadar iyi çalıştığına böbrek fonksiyonu denir. Böbrek fonksiyonu kötüleştikçe;

 

Daha az idrara çıkılabilir.

Dokularda sıvı birikmesinden şişlik olabilir. Buna "ödem” denir.

Yorgun ve uykulu hissedilebilir.

Açlık hissedilmeyebilir veya çabalamadan kilo kaybedilebilir.

Midede sık sık rahatsızlık hissedilebilir (bulantı) veya kusulabilir.

Uyumakta zorluk çekilebilir.

Baş ağrıları olabilir veya net bir şekilde düşünmekte zorlanılabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arşivlendi

Bu konu artık arşivlenmiştir ve başka yanıtlara kapatılmıştır.

×
×
  • Yeni Oluştur...