Jump to content

Mantar Zehirlenmesi Hakkında...


Renan

Önerilen Mesajlar

mantar zehirlenmesi belirtileri - mantardan zehirlenme - zehirli mantarlar - gıda zehirlenmeleri

 

Mantar zehirlenmesi, zehirlerin etkilerine göre sınıflandırılır. Protoplazmik zehirler, genellikle karaciğerde hücrelerin yok olmasına neden olur ve bu durum organ yetmezliğine kadar ilerler. Nörotoksinler terleme, konvülsiyonlar, halüsinasyonlar, heyecan, depresyon, koma ve kolon spazmları gibi nörolojik belirtilere neden olabilir. Gastrointestinal (GI) irritanlar birden ortaya çıkıp çabuk geçen, tipik gıda zehirlenmesi belirtilerine neden olur.

 

Disulfiram benzeri zehirler genellikle, 72 saat içinde alkol alınmaması durumunda, toksik değildir. Bu durumda zehir iki ila üç saat boyunca baş ağrısı, yüzde kızarma, kusma, bulantı ve kardiyak bozukluklar ortaya çıkar.

 

Diğer Olası Kaynaklar

Gıda zehirlenmesinin diğer muhtemel nedenleri arasında yeşil ya da filizlenmiş çiğ patatesler, hassas kişiler tarafından tüketildiğinde fava fasülyesi ve kontamine tahılların tüketilmesi sonucu ergo (çavdar mahmuzu) zehirlenmeleri yer alır. Kimyasalların bulaştığı gıdaların neden olduğu zehirlenme arsenik, kurşun veya böcek zehiri püskürtülmüş olan ürünlerin yıkanmadan yenilmesinden kaynaklanır. Kurşun kaplı ve kadmiyum kaplı kaplar da gıda zehirlenmesine neden olabilir.

 

Teşhis

Gıda zehirlenmesinin tanısında klinik mülakat çok önemlidir. Hastalığın öyküsü yenilen yiyecekler, yakın zamanda yapılan seyahatler ve benzer hastalık belirtileri olanlarla temas gibi bilgileri içerecek biçimde ayrıntılarıyla alınmalıdır. Belirtiler 30 dakika ila 3 gün arasında ortaya çıkabileceğinden son yenen yiyecek, belirtilerin nedeni olmak zorunda değildir.

 

Tanı, dışkı kültürü ile onaylanır. Kusmuk, kan ya da kontamine gıdanın incelenmesi gibi başka laboratuar testleri de yapılabilir. Doku hasarının ya da elektrolit dengesizliğinin boyutunu saptamak için bir kan kimyası paneli testi yapılabilir. Çoğu gıda zehirlenmesi vakasına tanı konulamaz ve tedavi kısa vadede GI belirtilerinin tedavisine odaklanır.

 

Botulizm, çoğunlukla ayırıcı nörolojik belirtileriyle teşhis edilir çünkü hastanın hayatını kurtarmak için hızlı tedavi çok önemlidir. Teşhisi onaylamak için daha sonra kaslardaki elektriksel faaliyeti analiz eden bir test olan elektromiyografi yapılabilir. Bu testler çoğu botulizm vakasında anormal kas aktivitesini gösterir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arşivlendi

Bu konu artık arşivlenmiştir ve başka yanıtlara kapatılmıştır.

×
×
  • Yeni Oluştur...