Jump to content

Haftanın İki Gününü Ona Ayırın...


Renan

Önerilen Mesajlar

Beş yaşında zihinsel engelli bir oğlum var. Dokuz yaşındaki ablası sürekli 'Onunla çok ilgileniyorsunuz' diye sitem ediyor. Ne yapmalıyım? A.T./Manisa

 

Özel eğitim alan engelli bir çocuğun, kardeşi olmak hep göz ardı edilen bir sorundur. Aile, engelli çocuğuna daha fazla vakit ayırırken kardeşiyle yeteri kadar ilgilenemeyebilir. Bu durumda çocuk da daha az sevildiğini düşünebilir. İçe kapanıklık, aşırı agresiflik, ders başarısında düşüş sorunları gözlenebilir. Bu durumda diğer çocuğa açık, net ve dürüstçe bir açıklama yapılarak sorunu anlaması sağlanmalıdır.

 

Başarılarını onore edin

Haftada en az iki gün anne ve baba, ayrı ayrı onunla özel vakit geçirmeli ve onu dinlemelidir. Diğer kardeş hakkında küçük sorumluluklar verilmeli, başarıları onore edilerek özgüvenli bir kişilik edinmesi sağlanmalıdır.

 

Onu iyi anlamaya çalışın!

15 yaşında bir kızım var. Onun ergenlik sorunlarıyla nasıl baş edebilirim? Ne yapmalıyım? M.B./Hakkari

 

Ergenlik 13-21 yaşları arasını kapsayan, bireyin fizyolojik ve psikolojik olarak büyük bir değişime girdiği dönemdir. Ergen, bu dönemde kimliğini oluşturmaya çalışır ve çoğu zaman patlamaya hazır bir bomba gibidir. Büyüdüğünü kanıtlamaya çalışan ergenle, özellikle aile bireyleri arasında ciddi sorunlar yaşanır.

 

Hislerinizi paylaşın!

Anne-babaya karşı gelme, karşı cinse ilgi duyma ve beğenilme çabası gözlenmeye başlar. Bu dönemde aile bireylerinin ergenle çok fazla çatışmaması, onu anlamaya çalışması gerekir. Olabildiğince 'ben' dilini kullanmalı, yaşanan olumsuzluk karşısında hislerinizi anlatmalısınız.

 

Özgüven cümlelerle artar

Çocuğun özgüveninin gelişiminde kullandığımız cümleler ne kadar önemlidir? Hangi cümleler çocuğumun özgüvenini zedeler, hangileri geliştirir? D.R./Adana

 

Çocuklar üzerinde ebeveynin kullandığı cümleler çok etkilidir. Maalesef çocukta özgüven gelişimini engelleyen cümle kalıplarını şöyle sıralayabiliriz: "Ne kadar inatçısın... Bebek gibi davranıyorsun... Sen yapamazsın... Ablan hiç böyle davranmazdı... Senin yüzünden başım ağrımaya başladı. Böyle gidersen..." Aslında bu cümleler yerine "Seni seviyorum... Benim için çok önemlisin çünkü... Elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığını biliyorum. Sana güveniyorum. Başkaları yaparsa, sen hayda hayda yaparsın... Bu konuda 'Sen ne düşünüyorsun?' gibi cümleleri kullanmak çocuğun kendine güvenini artıracaktır.

 

Test yaptırıp, tedbir alın!

Dört yaşındaki kızım renkleri tanımıyor. Gelişimiyle ilgili kaygılar yaşıyorum. Ne yapmalıyım? Y.K./İzmir

 

Üç-altı yaş aralığında konuşmada sorunlar, dikkatini toplayamama, kavram bilgilerinde yetersizlik, sakar davranışlar, elgöz koordinasyon bozukluklarıyla (düğme ilikleyememe, kalem tutamama) ilgili sorunlar ilk dikkat edilmesi gereken hususlardır. Bunu fark eden ebeveynin ilk yapması gereken bir pedagog bulmak; eğer bulunduğu yerde yoksa, bir psikiyatristten destek almaktır. Çocuğa gelişim testi yaptırılarak, önceden tedbir alınması önemlidir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...