Jump to content

Sıcaklarda Burun Kanamalarına Dikkat...


Renan

Önerilen Mesajlar

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu, burnun içindeki kılcal damarların oldukça yoğun ve yüzeysel olduğunu ve burun kanamalarının bu durumdan kaynaklanabileceğini anlattı:

 

"Özellikle burun boşluğunu ikiye ayıran bölmenin ön kısmı buruna gelen damarların birbiriyle birleştiği ve bu damarların oldukça yüzeysel olduğu bir bölümdür.

 

Özellikle çocuklarda bu kısım hiç bir etki olmadan bile kanayabilir. Burun boşluğunun her iki kenarında bulunan burun etleri (konka) damar açısından çok zengindir ve bazı kanamaların sebebidir.

 

Sıcak ve nemli hava dolayısıyla konkada meydana gelen şişme ve büyüme bu damarların yırtılarak kanamasına neden olabilir."

 

Burun kanamasının nedenleri

 

Burun kanamasının nedenlerinin hem buruna ait hem de burun dışındaki problemlere bağlı olarak geliştiğini belirten Op. Dr. Haliloğlu, bu sebepleri sıraladı:

 

Burun içi iltihapları

Sinüzit

Buruna gelen darbeler

Çocukların burun karıştırmaları

Buruna sokulan yabancı cisimler

Burun içi ve sinüs tümörleri

Burunda kemik eğriliği (septum deviasyonu)

Alerjik rinit

Sıcak ve nemli hava

 

Genel nedenler:

 

Hipertansiyon

Kan Hastalıkları (Kanama-pıhtılaşma bozuklukları, lösemi vs.)

Bağırsak parazitleri

 

Öncelikle kanama durdurulmalı

 

Özellikle şiddetli burun kanamalarında öncelikli yapılması gerekenin sebebine bakılmaksızın kanamanın durdurulması olduğunun altını çizen Op. Dr. Tamer Haliloğlu, kanamanın nedeninin araştırılması gerektiğine değindi:

 

"Birçok kez muayene ile sebep anlaşılır. Şüphelenilen sebebe göre tansiyon ölçülmesi, sinüzit filmlerinin çekilmesi, barsak paraziti araştırılması, kanama-pıhtılaşma testleri, kan hastalıkları ile ilgili testlerin ve tetkiklerin yapılması gerekir."

 

Nasıl tedavi edilir?

 

Op. Dr. Tamer Haliloğlu, birçok burun kanamasının kendiliğinden ya da hastanın burun ucunu tutması ve soğuk uygulaması ile durduğunu, ancak bu şekilde durmayan kanamaların doktor müdahalesini gerektirdiğini belirtti.

 

Op. Dr. Haliloğlu'na göre kanamayı durdurmak için yapılabilecek müdahaleler:

 

Damarın yakılması

Tampon konulması

Damarların bağlanması

 

Evde kanama nasıl durdurulur?

 

Hastanın kendi uyguladığı yöntemlerle kanamanın evde durdurulmasının mümkün olduğunu belirten Op. Dr. Haliloğlu, bu yöntemleri anlattı:

 

"Hastanın ilk yapması gereken şey burun ucunu sıkıca tutarak başın öne doğru eğilmesidir. Eğer baş arkaya doğru eğilirse kanın genizden boğaza gitme ihtimali artar.

 

Burun üzerine soğuk uygulaması da faydalıdır. Hatta hasta burun ön kısmına tampon görevini üstlenecek bir gazlı bez de koyabilir. Ancak hastanın kendi uyguladığı yöntemler kanamayı durdursa da mutlaka uygun zamanda bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına muayene olmalıdır."

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...