Jump to content

Duyusal Terapiyle Yaşama Hazırlanıyorlar...


Renan

Önerilen Mesajlar

İzmir Sabahat Akşiray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi'nde otistik çocuklar yaşama hazırlanıyor.

 

Hollanda'da yaptıkları araştırmalarda şizofren hastalara yönelik tasarlanan duyusal terapi odalarını gördüklerini belirten okul müdürü Sadettin Akçi, bireyin koklama, işitme, görme ve dokunma duyularına hitap eden bu odaların benzerini, merkezde oluşturduklarını ifade etti.

 

ÖZEL ODALAR VAR

Akçi, merkezde oluşturulan 2 duyusal terapi odasından birinin 3-15 yaş grubuna, diğerinin ise 15 yaşından büyük otistiklere, öğrenci velilerine ve personele yönelik hizmet verdiğini, odalarda kişilere özel slayt gösterilerinin yapıldığını, rahatlatıcı müziklerin dinletildiğini kaydetti.

 

Kişiye özel kokuların sıkıldığı odalarda, kişinin vücut şeklini alan yatak ve 'kilitlenmiş zihinleri rahatlatacak' özel akvaryumların bulunduğunu açıklayan Sadettin Akçi, şöyle dedi:

 

TEPKİYE GÖRE DERS

'Amacımız bireyin aynı anda birden fazla duyusuna hitap etmek. Bireyin ilgi alanlarına göre performanslar oluşturuluyor. Özel kameralar aracılığı ile odaya girenleri izliyoruz. Verdikleri tepkiye göre profil oluşturuyoruz. İlgi alanları tespit edildikten sonra terapiye alıyoruz. Hoşlandığı görüntü ve müziği veriyoruz. Koku ile destekleyerek bireyin negatif enerjisini gideriyoruz. Bir sonraki faaliyete kendini hazır hissetmeyen otistik çocukları, velileri ve öğretmenleri rahatlatıyoruz.'

 

Elde edilen gelir çocuklara

Merkezde 185 öğrenci olduğunu belirten Sadettin Akçi, bazı öğrencilerin seramik, metal işleri, ağaç işleri atölyesinde çalışarak ilgili oldukları meslek alanlarına yönlendirildiğini söyledi.

 

Kurum bünyesinde döner sermaye oluşturduklarını, atölyelerde çalışan çocukların hesaplarına döner sermayeden elde edilen gelirin bölüştürülerek yatırıldığını kaydeden Akçi, şöyle devam etti:

 

'Aileleri, tamamen tüketici olarak gördükleri çocukların hesaplarında para görünce çok mutlu oluyorlar. Birey, özelliği, özürü ne olursa olsun doğru bir programdan geçtikten sonra topluma kazandırılabilir. Yeter ki bireylere o fırsatı tanıyalım. Ülkemizde 8,5 milyona yakın özel eğitime muhtaç birey var. Biz, onlarla yaşamak zorundayız ama acıyarak değil, çeşitli yetenekler kazandırarak sisteme katmak zorundayız.'

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...