Jump to content

Itri ( Klasik Türk Musikisi )


sessiz nehir

Önerilen Mesajlar

Itrî (1640-1712)

 

İstanbul'da doğduvirgul.jpg aynı kentte öldü. yaklaşık 1630 ile 1640 yılları arasında doğduğu sanılmaktadır. Çeşitli kaynaklarda ölümü için 1711 ve 1712 tarihleri gösterilmektedir. Asıl adı Mustafa'dır. Itrîvirgul.jpg şiirlerinde kullandığı mahlastır. Buhurîzade Mustafa Efendi diye de anılmıştır. Buhurîzade adının kendi lakabı mıvirgul.jpg yoksa aile adı mı olduğu bilinmemektedir. Huzurda düzenlenen fasıllara hanende olarak katıldıvirgul.jpg bestelediği yapıtlarla padişahlardan büyük yakınlık gördü. Itrîvirgul.jpg IV. Mehmed'le yakınlığının bir sonucu olarakvirgul.jpg padişahtanvirgul.jpg kendisine esirciler kethüdalığı görevinin verilmesi dileğinde bulunmuşvirgul.jpg bu dileği yerine getirilmiştir. Bazı kaynaklarvirgul.jpg onun bu dileğinivirgul.jpg İstanbul'a getirilen esirlerin ülkelerinin müziği üstüne bilgi edinmekvirgul.jpg içlerinden müziğe yeteneği olanları da yetiştirmek istemesine bağlarlar.

 

Itrî uzun yıllar Enderun'da müzik öğretmenliği ve hanendelik ettikten sonravirgul.jpg elli yaşına doğru emekli olarak saraydan ayrıldı. Ancakvirgul.jpg müzikteki ünü Lale Devri'nde daha da artarak sürdü. Meyvecilikle çiçekçiliğe meraklı olduğuvirgul.jpg kendi adıyla anılan İstanbul'un ünlü Mustabey armudunu ilk kez onun yetiştirdiği de söylenir. Itırdan gelen Itrî mahlası davirgul.jpg çiçek merakına bağlanır.

 

Itrî zamanının tanınmış şairlerindendir. Divan ve âşık tarzlarında şiirleri vardır. Naatlarvirgul.jpg gazellervirgul.jpg tahmislervirgul.jpgnazirelervirgul.jpg tarih düşüren beytiler ve şarkılar dışındavirgul.jpg hece ölçüsüyle türküler de yazmıştır. Bestelediği yapıtlarda şiirlerinin pek azını güfte olarak kullanmışvirgul.jpg Nâbîvirgul.jpg Bakîvirgul.jpg Nazîmvirgul.jpg Nailîvirgul.jpg Nef'î gibi ustaların şiirlerini bestelemeyi yeğlemiştir. Şiirlerini topladığı Divan'ı kayıptır. Şiirlerine şuara tezkirelerindevirgul.jpg yazma şiir derlemelerinde rastlanır. Ancakvirgul.jpg Itrî mahlaslı bütün şiirler ona ait değildirvirgul.jpg 1622'de ölmüş başka bir şair de aynı mahlasla şiirler yazmıştır.

 

Asıl önemi besteciliğindedir. Yapıtlarıyla bir çığır açmışvirgul.jpg Klasik Türk müziğinin kurucusu olmuştur. Ondan önceki bestecilerdevirgul.jpg bir ölçüde de olsavirgul.jpg Orta ve Yakındoğu müziklerinin izleri sezilir. Bu etkiler onda bütünüyle silinmişvirgul.jpgKlasik Türk müziği diye adlandırılanvirgul.jpg Osmanlı-Türk üslubu en belirgin çizgileriyle ortaya çıkmıştır. Klasik üsluba bağlı kalmış pek çok bestecidevirgul.jpg az ya da çokvirgul.jpg onun etkisi vardır. Itrîvirgul.jpg Abdülkadir Merâgi ve Hammâmîzade İsmail Dede Efendi'yle birliktevirgul.jpg Türk müziğinin gelişimini yönlendiren üç önemli besteciden biri olmuştur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...