Visall Oluşturma zamanı: Ağustos 1, 2013 Paylaş Oluşturma zamanı: Ağustos 1, 2013 Çok değerli bir C vitamini deposu olan limon, gribal enfeksiyonlardan kanı temizlemeye, mide bulantısından yağ yakımına kadar sayısız faydası olan bir meyve. Bu nedenle limonun suyunu, sadece çorba ve salatalarda kullanmakla yetinmeyelim; limonata yapıp bol bol içelim. Turunçgiller ailesinin üyesi ve şifa kaynağı limonun tarihsel geçmişiyle ilgili bilgiler çok net değilse de, ilk olarak Uzakdoğu’da yetiştirildiği kabul ediliyor. M.S.1’nci yüzyılda Güney İtalya’ya ulaşmış, 7’nci yüzyılda Ortadoğu’da tarımı yapılmaya başlanmış, 11-16’ncı yüzyıllarda da tüm Akdeniz havzasında yaygınlaşmış. Limon ağacı 3-5 metreye kadar uzuyor, yapraklarını kışın da dökmüyor, ağırlıklı olarak Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişiyor. Oval şekilli, açık sarı renkli meyveleri gerçek bir C vitamini deposu. Asit oranı en yüksek meyve olan limon, içeriğinde hidrokarbon ve sitrik asit gibi farklı kimyasallar barındırıyor. Limona kokusunu ve ekşi tadını veren bu kimyasallar. Sitrik asit, midedeki enzimleri harekete geçirerek sindirimi hızlandırıyor, bu şekilde mide bulantısını önlüyor. Bu harika meyve kanı temizliyor, kalbi kuvvetlendiriyor, böbrek taşlarını dökmeye yardımcı oluyor. Gribal rahatsızlıklarda tedavi edici etkisi var. Gut hastalığına, yüksek tansiyona, damar sertliğine, romatizmaya ve kansızlığa karşı faydalı. Ayrıca suyla beraber karıştırılarak gargara olarak kullanılırsa ağız içindeki yaraları iyileştiriyor, anjinin tedavisine yardımcı oluyor. Türk kahvesiyle karıştırılarak içildiğinde ishali kesiyor. Diyetlerde etkili; çünkü limon yağların emilmesini güçleştiriyor. Kabuğunda bulunan bir madde de yağ yakımını hızlandırıyor. Limon cildi de güzelleştirir. HER ŞEYE YAKIŞIYOR Limonun suyu limonata yapımında, salatalarda, çaylarda, çorbalarda, tatlılarda kullanılıyor. Kabuğu pastalara, kurabiyelere ve keklere aroma katıyor. Dilimlenmiş olarak da balık yemeklerinin ve pek çok içeceğin vazgeçilmezi. Limondan ayrıca yağ, kolonya, parfüm, esans yapımında yararlanıyor. İnce kabuklusu daha makbul olan limonu kullanırken şunlara dikkat etmekte fayda var: Pek az limon suyuna ihtiyacımız varsa, limonu kesmek yerine delip suyunu akıtabilirsiniz. Çünkü kesilen ve hemen kullanılmayan limon, vitaminlerinin bir kısmını kaybediyor. Ama yarısını kullandınız ve kalanı da saklayacaksınız kesik tarafını tabağa gelecek şekilde koyun ve üstünü örtün. Limonu enlemesine değil de boylamasına keserek daha fazla limon suyu elde edildiğini de belirtelim. BESİN DEĞERLERİ Taze sıkılmış 100 ml limon suyunda; • Kalori: 27 • Protein: 0,9 gr • Karbonhidrat: 7,4 gr • Kolesterol: 0 • Fosfor: 10,3 mgr • Kalsiyum: 8 mg • Demir: 0,14 mgr • Sodyum: 1,5 mgr • Potasyum: 142 mgr • Magnezyum: 6,6 mgr • B1 vitamini: 0,02 mgr • B3 itamini: 0,1 mgr • B6vitamini: 0,06 mgr • Folik asit: 7 mcgr • C vitamini: 53 mgr Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.