Jump to content

Kolbastı


sessiz nehir

Önerilen Mesajlar

Kolbastıvirgul.jpg Faroz Kesmesi ya da Hoptek Trabzon il merkezinde oynanılan bir halk dansının adı olmakla birlikte horon olarak adlandırılan geleneksel Karadeniz oyunlarından birisi değildir. Kolbastının popülerleşmesiyle birçok kolbastı ekibi kurulmaya başlanmıştır. Bu ekipler; Trabzonvirgul.jpg Ankaravirgul.jpg İstanbulvirgul.jpg Orduvirgul.jpg Giresunvirgul.jpg Samsun illerinde kurularak kolbastının evrensel nitelik kazandığını gösterir birer delil olmuşlardır. Oyunun tanıtımıhttp://www.kolbasti.org adresinde yapılmaktadır. Kolbastı oyununu tanıtmak için ilk kurulan resmi ekip Trabzon Gençlik Merkezi Kolbastı Ekibi olmuştur.

 

Tarihçe

 

Bir anlatıya göre 1930'lu yıllarda ağaların ve dayıların olduğu bir dönemdeortaya çıkmıştır. O dönemde Trabzon da mağaralar bulunurmuş. Faroz'davirgul.jpgDeğirmendere'devirgul.jpg Arafilboyun'davirgul.jpg Boztepe'de. O mağaralarda ağalar dayılar alem yaparlarmış. O dönemde askerlerin kolluk kuvvetleri varmışvirgul.jpg kolluk kuvvetleri bu alemlere baskın yaparmış. Alemcilerde basılmayalım diye kapıya erketeler koyarlarmışvirgul.jpg gözcüler yani. Erketeler kolluk kuvvetlerini gördüğü an içeri haber getirirlermişvirgul.jpg içerdekilerde haberi aldıklarında seslerini kısarlarmış. Başlarlarmışlar söylemeye kısık sesle"GELDİLERRRRRRRRRRvirgul.jpg BASTILARRRRRRRRRvirgul.jpg VURDULARRRRRRRRRRRR". Kol kuvvetleri böyle baskınlar yaptığı için oyuna kolbastı denildiği iddia edilmektedir. Bununla birlikte Anadolu'nun neredeyse her yerinde Kol oyunuvirgul.jpg Kol horonuvirgul.jpg Kol havası adlarıyla oynanılan halk oyunlarının varlığı bu tezin bir yakıştırma olduğunu düşündürmektedir.

Bir diğer anlatı isevirgul.jpg Faroz'lu balıkçıların bereketli avlardan sonra düzenledikleri eğlencelerde hoptek adıyla oynanılan sonradan Faroz kesmesi adı verilen oyunun1970'lerde Erkan Ocaklı'nın okuduğu Kolbastı türküsünden sonra popüler olması üzerinedir. Oyunun en eski adı olan Hoptek kelimesinin kökeni bilinmemekte Slavdilleriyle ilişkili olduğu ileri sürülmektedir.

 

Müzik

Kolbastı adlı ezgi [Nejat Buhara] tarafından giresun’da derlenmiş ve müzik repertuarına giresun ezgisi olarak geçmiştir. İlk kolbastı kaydı ise taşplağa giresun havalarını da büyük bir ustalıkla okuyan GöreleliPiçoğlu Osman Gökçe tarafından 1943 yılında yapılmış olup bugün bilinen ezgilerin tümünden farklıdır ve hoptek oyununun orjinal kaydesi olması muhtemeldir. Ayrıcavirgul.jpg kolbastının bir diğer mimarı da Trabzon’un yerel kanallarından biri olan Trabzon TV'de her cumartesi akşamı canlı yayında isteklerle Trabzon seyircisi ile buluşan ses ve saz (bağlama) sanatçısı İsmail Yazıcıoğlu’dur. İsmail Yazıcıoğlu'nun kolbastı ile ilgili eserivirgul.jpg 1974 yılında İstanbul'da Unkapanında plakçılarda Ermeni asıllı Türkotür plak yapımcısı Şoriz bey tarafından ilk 45’lik plak olarak piyasaya çıkmıştır. Plağın her iki tarafında yer alan “Kolbastı”nın A yüzü sözlüvirgul.jpg diğer B yüzü isevirgul.jpg elektro bağlama ile enstrümantal olarak yer almıştır.

Bununla birlikte Karadeniz’de 9/8 lik kol oyunu havalarıvirgul.jpg 7/8lik kol horonlarıvirgul.jpg Trabzon'da dereboyu kavaklarvirgul.jpg Giresun'da metelik olarak adlandırılan müziklerin tümüyle kolbastı oynanılabilmektedir

 

Oyun

 

Bugün kolbastı adıyla oynanılan oyun Anadolu'da kol oyunu olarak bilinen oyunlardan hem çok daha hızlı hemde figürsel ve adımlama tekniği açısından farklıdır. Kolbastıda yöreye uygun kürek çekmevirgul.jpg yüzmevirgul.jpg ağ atmavirgul.jpg olta atmavirgul.jpg ağ çekmevirgul.jpg balık tutma gibi yerli insanların uğraşlarını simgelediği iddia edilen gelişi güzel hareketler vardır. Ama son yıllarda oyunun popülerlik kazanmasıyla daha da hareketli bir hal almıştır. ÖzellikleAvrupa Türkleri bu oyunuvirgul.jpg oyuna yeni hareketler ekleyerek geliştirmişlerdir. Oynaması zevklivirgul.jpg hareketleri komik ama zorvirgul.jpg izlemesi keyif veren bir oyun olan kolbastıvirgul.jpg son dönemde Trabzonlu üniversite öğrencilerinin Youtube sitesinde yayımlanan klipleri ve 1. Karadeniz Oyunları ile birlikte tanınmaya başlanmıştır. Ayrıca; Trabzon Gençlik Merkezi bünyesinde keşan ve peştemalden yapılan giysilerle donatılan 30 kişiden oluşan bir grup kurulmuştur. Trabzonspor'lu futbolcularında bazı galibiyetlerin ardından sahada sergiledikleri kolbastı gösterileride artı olarak bu oyunun yayılmasını sağlamaktadır. Kolbastı'yı tanıtmak için Okan Yılmaz tarafından kolbasti.org adıyla bir internet sitesi de kurulmuştur.

 

Trabzonun bilinmeyen oyunu: KOLBASTI

 

Hoptekvirgul.jpgkolbastıvirgul.jpg Faroz kesmesi adları kullanılır.

 

 

Bu oyun küçük bir sokak olan Faroz'dan (şimdi mahalledir tabii) çıkmıştır. 1980'lerden sonra trabzon geneline yayılmıştır. İlçelerde de bilinmeyen komik bir oyundur. Birçok figürü vardır.Şuanki konumuna asılında 1985’lerden sonra gelmiştir. Gençler mahalle aralarında darbuka ile oynarlar.

 

Oyunda bir çok figür vardır: Ağ atma/çekmevirgul.jpg Olta atmavirgul.jpg balık çekmevirgul.jpg tokatlamavirgul.jpg kalp masajı yapmavirgul.jpgvazgeçilmez Türk figürü kılıç-kalkanvirgul.jpg kürek çekme v.s. virgul.jpgAvrupa’daki gençlervirgul.jpg berakvirgul.jpgrepvirgul.jpgfigurlerini de bu oyuna eklemeye başlamış.

 

İlginçtirvirgul.jpg Trabzon'lu gençlerin %40-50'si bu oyunu ve horonu iyi biliyor olmasına rağmenvirgul.jpg gurbetçi gençlerimizin %80 biliyordurvirgul.jpg kolbastıyıvirgul.jpg horonuvirgul.jpg hopteki..

 

Normalde gençler yere çömelerek bir halka oluşturacak şekilde oturur. Ve 2 şer kişi karşılıklı olarak oynar. Her 2'li grup bir figürü oynayıpvirgul.jpg yerine geçerken yerine yenileri kalkar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...