Jump to content

Çocuğunuz Kulağını Çekiştiriyorsa Dikkat!..


Renan

Önerilen Mesajlar

Genellikle 6 ay ile 6 yaş aralığındaki çocuklarda sıkça görülen orta kulak iltihapları zamanında fark edilip müdahale edilmediği taktirde kalıcı işitme kayıplarına neden olabiliyor. Ancak, çocuklardaki bazı davranış farklılıkları, anne babaların dikkati sayesinde kulaktaki sorun kolayca anlaşılabilmekte ve tedavi sürecine kısa sürede başlanabilmektedir. Bu davranışlardan birisi de çocuğun sürekli kulağını çekiştirmesi ve kaşımasıdır.

 

Orta kulakta sıvı toplanması ve kulak iltihabı, genellikle östaki borusunun uyumsuz çalışmasına, çocukluk çağının koşulları dolayısı ile sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve gelişmekte olan bağışıklık sisteminin yetersiz kalmasına bağlı olarak gelişebilir. Eğer orta kulak iltihabı tedavi edilmezse ve uzun süre devam ederse, çocuklarda kalıcı işitme kaybı, kulak zarında ve orta kulakta düzeltilmesi zor hasar oluşabilir. Bakteri ve virüsler damlacık enfeksiyonu yolu ile olduğu gibi, östaki borusu yoluyla da orta kulağa ulaşabilirler. Bunun sonucunda orta kulakta iltihap sıvısı toplanır. Orta kulak iltihabı tedavi edilmediğinde veya ardı ardına tekrarlayan iltihaplanmalar olduğunda orta kulaktaki sıvı birikimi sürekli hale gelebilir.

 

Anne babalar nasıl anlayabilir?

 

Çocuklarının orta kulak iltihabı geçirdiğini fark etmesi anne babalar için çok da zor değildir. Çok küçük çocuklar nerelerinin ağrıdığını, dolayısıyla kulak ağrısını da tam ifade edemeyebilirler. Ancak şu bilinmelidir ki; orta kulak iltihaplarının çoğu, çocuğun son 10 gün içinde geçirdiği bir soğuk algınlığını takiben gelişir. Çocuğunuzda gördüğünüz şu belirtiler size orta kulak iltihabını düşündürmelidir:

 

-Sürekli kulaklarını çekiştirmesi ve kaşıması,

 

-Huzursuzluk,

 

-İştah azalması,

 

-Uyku düzeninde değişiklik,

 

-Kulak akıntısı,

 

-İşitme güçlüğü,

 

-Ateş,

 

-Konuşmada gecikme,

 

-Çocuğun konuşmalarının anlaşılamaması.

 

Tedavisi kolay bir sorun

 

Anne babalar öncelikle şunu bilmelidir ki; orta kulak iltihabında cerrahi tedavi ilk tercih edilen tedavi yöntemi değildir. Orta kulak iltihaplarının % 70’inin kendiliğinden iyileşeceği beklenmektedir, çünkü birçoğu virüslere bağlıdır veya vücudun normal bağışıklık sistemi bu enfeksiyonları yener. Bakterilerin neden olduğu orta kulak iltihaplarında antibiyotik tedavisi çoğu zaman başarılıdır. Orta kulak iltihabı ve orta kulak sıvısı, ilaç tedavisiyle düzelebilir. Östaki borusunun bu yaşlar geçinceye kadar yetersiz olan fonksiyonu nedeniyle yeni bir soğuk algınlığında orta kulakta tekrar iltihaplanma veya sıvı toplanması görülebilir. Eğer çocuğunuzun orta kulak iltihabı uygun tıbbi tedaviye cevap vermezse, sıvı birikimi sürekli hale gelirse ve işitme kaybı fazla ise cerrahi tedavi önerilebilir.

 

Tüp takılarak tedavi edilebilir

 

Orta kulak iltihabının tedavisinde tüp takma işlemi de gerçekleştirilmektedir. Bu işlem, ebeveynlerin sandığının aksine korkulacak bir durum değildir. Ameliyatta kulak zarına küçük bir tüp yerleştirilir ve orada bırakılarak orta kulağa tüp yoluyla hava gitmesi sağlanır. Kulak tüpleri çeşitli biçimlerde olurlar ve yerleştirildikten sonra genellikle tekrar orta kulak iltihabı gelişmesini önlerler. Tüp sayesinde orta kulaktaki sıvı östaki borusu ve tüp yolu ile boşalır. Kulak tüpü, kulak zarında genellikle 12-18 ay süreyle kalır; daha sonra kendiliğinden kulak yoluna düşer ve kulak zarında tüpün takıldığı delik kendiliğinden kapanır. Östaki borusunun fonksiyonlarında düzelme yaşla beraber ortaya çıkar ve çocuğunuz sürekli tüp ile yaşamak zorunda kalmaz.

 

Tüp takma kararında geçerli olan kriterler:

 

-6 aylık bir dönemde 4 veya daha fazla orta kulak iltihabı olması,

 

-12 aylık bir dönemde 6 veya daha fazla orta kulak iltihabı olması,

 

-Tek kulakta 6 aydan fazla süreli sıvı bulunması,

 

-Her iki kulakta 3 aydan fazla süreli sıvı bulunması,

 

-Orta dereceden fazla işitme kaybı,

 

-Orta kulak iltihabı sırasında komplikasyon (menenjit, beyin absesi, yüz felci gibi),

 

-Antibiyotiklere şiddetli ve yaygın alerjisi olan çocuklarda,

 

-Yenidoğanda yüksek ateşle seyreden orta kulak iltihabı bulunması,

 

-Bağışıklık eksikliği olan bebeklerde orta kulak iltihabı bulunması durumunda.

 

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yalçın Varnalı

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...