Jump to content

Guguk Kuşu...


tugce
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

Guguk kuşunun başka kuşların yuvalarına yumurtlayıp, yavrularını bu yuvalardaki ebeveynlere baktırdığını biliyor muydunuz?

 

Dişi guguk, yumurtlama zamanı geldiğinde adeta vakit geçtikçe yarışır. Sürekli uyanık ve dikkatli olan kuş, yapraklar arasında gizlenerek, yuva yapan çiftleri gözler. Daha önceden iyi tanıdığı bir kuş türünün yuva yaptığını görünce ne vakit yumurtlaması gerektiğine karar verir. Bundan böyle, yavruya bakacak kuş belirlenmiştir.

 

Guguk, bakıcı kuşun yumurtlamaya başladığını görür görmez harekete geçer. Kuş yumurtladıktan sonra yuvadan ayrılır ayrılmaz, hiç zaman kaybetmeden yuvaya gider ve kendi yumurtasını bırakır. Ama burada çok akıllıca bir şey daha yaparak, yuvanın gerçek yumurtalarından birini aşağı atar. bu, yuvanın sahibi olan kuşun şüphelenmesini engelleyecektir.

 

Dişi guguk kuşu, yumurtalarını başka bir kuşun yumurtalarının yanına bırakır. Bunun için seçtiği bir yuvayı uzun müddet gözetler. Yuvanın sahibi uzaklaşınca, derhal yuvaya gizlice bir yumurta bırakır. Bu arada yuvadaki yumurtalardan birini de aşağı atarak durumun farkedilmesini engeller.

 

Anne guguk kuşu, yavrusunun güvenilir bir yaşama atılması için şaşılacak kadar harika bir strateji ve zamanlama yapmaktadır. Çünkü dişi guguk bir mevsimde 1 değil tam 20 tane yumurta yapar. Buna ideal olarak, çok sayıda bakıcı ebeveyn saptayıp, bunları gözetlemesi ve yumurtlama zamanlarını iyi ayarlaması gerekir. Anne gugukların iki günde bir yumurtlamaları ve her yumurtanın yumurtalıkta beş günde oluşması bu nedenle, kuşun kaybedecek bir dakikası yoktur.

 

On iki günlük bir kuluçka devresi geçirip yumurtadan çıkan guguk yavrusu, 4 gün sonra gözlerini ilk kez açtığında, ona çok müşfik davranan -ama esasında kendisinin olmayan- ebeveynleri ile karşılaşır. Yumurtasından çıkar çıkmaz ilk işi de, ebeveynlerin olmadığı bir zamanda, yuvadaki diğer yumurtaları aşağı atmaktır. Bakıcı ebeveynler kendilerinin sandıkları yavruyu büyük bir itinayla beslerler. Yavrunun yuvadan ayrılacağı 6. haftaya doğru karşımıza küçük iki kuşun (ebeveynin) doyurduğu koca bir kuşun, yani guguğun enteresan görüntüsü çıkar.

 

Yavru hangisi?

 

Bakıcı kuş, 6 hafta geçmesine ve guguk kuşu yavrusu kendisinin birkaç misli büyüklüğe ulaşmasına karşın annelik vazifesini itinayla sürdürür.

 

Yavru guguk kuşunun yumurtadan çıkar çıkmaz yaptığı ilk iş yuvadaki diğer yumurtaları sırtlayarak yuvadan aşağı atmaktır. Böylece yuvadaki bakıcı ebeveynler sadece kendisini besleyecektir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

  • Benzer Konular

    • Guguk Kuşu

      Eski Dünya'nın büyük bölümünde yaşayan, gugukgiller ailesinden kuş türü (a. Cuculus canorus).   Yaklaşık 30 cm boyunda, siyaha çalan külrengi bir kuş olan gugukkuşu, böceklerle beslenir. Dişileri yuva yapmayıp, yumurtalarını başka kuşların yuvalarına bırakırlar; Her dişinin yumurtası, yumurtayı bıraktığı kuşun yuvasındaki yumurtaların rengine göre değişir.   Öbür kuş yavrularından önce yumurtadan çıkan yavru gugukuşu, yalnızca kendisi beslenebilsin diye, diğer yumurtaları yuvadan atar.

      , Yer: Kanatlı Hayvanlar

    • Guguk Kuşu

      Sivri ve uzun kanatlı, uzun kuyruklu, iyi uçucu guguk kuşu, gugukgiller familyasından sayılan ve guguksular takımına dahil olan kuşlardan birisidir. Göçmen kuşlardan sayılır. Hoş sesi nedeniyle guguk adını almıştır. Guguk kuşları yumurtalarını başka yuvalara yapmaları nedeniyle de ilginç kuşlar arasında yer alır. 130'dan fazla türü bulunan bu kuş yumurta asalağı olarak da bilinir.     Guguk Kuşunun Özellikleri Nelerdir?     Guguk kuşlarının renkleri genellikle yaşadıkları ortamın özellikle

      , Yer: Kanatlı Hayvanlar

    • Guguk Kuşu Efsanesi

      Çok eskiden Hekimhan İlçesine bağlı Kocaözü Kasabasında Küllek Hüseyin adında bir köylü varmış. Bu köylünün beş uşağı ile hasta bir avradı varmış. Eskiden bütün köy halkı tarlada çalışırmış. Tarlada çalışmak o günün şartlarına göre çok zormuş. Küllek Hüseyin çok fakir olduğundan avradı ile birlikte hiç durmadan çalışırlarmış. Hasta olan avradı iyice hastalanmış. Köyde ne tohtur ne de hastahane varmış. En yakın hastahane Sivas'ta imiş.   Araba ve yol olmadığından gitmek çok zormuş. Küllek Hüse

      , Yer: Genel Kültür

×
×
  • Yeni Oluştur...